MMPS a publicat noile reglementari pentru salariul minim brut, iar acesta creste cu 250 de lei de la 1 ianuarie 2022. Majorarea nu va mai avea loc din noiembrie a.c., asa cum declara iniatial premierul Citu.
In prezent,
salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este stabilit la 2.300 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 169,333 ore, in medie pe luna in anul 2021, reprezentand 13,583 lei/ora, in conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 4/2021 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.
Guvernul, prin Ministerul Muncii, pregateste majorarea acestui salariu minim brut cu 250 de lei. Prin urmare, va creste la nivelul de 2550 de lei lunar. Acest lucru semnifica o imbunatatire procentuala de 10,9% fata de nivelul curent brut aflat in plata.
Ministerul argumenteaza ca aceasta decizie este una necesara pentru ca:
- activitatea economica ar urma sa creasca cu 4,9%, dar va depinde mult de conditiile impuse de pandemie (suntem ultima tara din UE la capitolul vaccinati, deci virusul poate face ravagii);
- pandemia afecteaza salariatii cu venituri mici;
- peste 1,3 milioane de angajati au salariul minim brut (22,9% din totalul salariatilor);
- salariul mediu brut a crescut.
"La stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata pentru anul 2022 la valoarea de 2.550 lei s-a avut in vedere o formula de calcul care ia in considerare rata inflatiei de 5,0 % prognozata de Comisia Nationala de Strategie si prognoza , - 2,1 % cresterea reala a productivitatii muncii pe persoana pentru anul 2020 conform datelor EUROSTAT, cresterea castigului mediu brut si o parte din cresterea economica prognozata 2021/2020", mai noteaza MMPS.
Majorarea salariului de baza minim brut pe tara influenteaza, pe langa cei 1.970.000 de salariati direct afectati, si mult mai multe drepturi si obligatii, cum ar fi:
- modificarea salariului de baza minim brut pe tara determina cresterea contributiei pentru persoane cu handicap neincadrate intrucat acest calcul se raporteaza la salariul minim (Legea nr. 448/2006 art.78(3));
- modificarea bazei anuale de calcul al contributiei de asigurari sociale in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente/drepturi de proprietate intelectuala intrucat venitul ales de contribuabil nu poate fi mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice privind veniturile estimate (Legea 227/2015 art.151);
- majorarea plafonului in functie de care persoanelor fizice ce obtin venituri non-salariale le poate reveni obligatia de a plati contributii de asigurari sociale si asigurari sociale de sanatate intrucat aceste plafoane se determina in functie de nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice pentru veniturile estimate – (Legea 227/2015-art.145 (1) lit. b);art.180);
- majorarea normelor de venit pentru veniturile din activitati independente impuse pe baza normelor de venit.
Iata ce stabileste proiectul de Hotarare de Guvern: "Incepand cu luna ianuarie 2022, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, prevazut la art.164 alin.(1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se stabileste in bani, fara a include sporuri si alte adaosuri, la
suma de 2.550 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 167,333 ore pe luna, reprezentand 15,239 lei/ora.
In cele din urma, retinem faptul ca pentru majorarea salariului minim este necesara aprobarea proiectului de Hotarare si publicarea sa in Monitorul Oficial pentru a se aplica. Daca actul va fi adoptat in decembrie 2021, atunci de la 1 ianuarie 2022 salariul minim brut va fi de 2.550 de lei pentru toti angajatii (indiferent de studii), in afara de cei din constructii unde minimum este 3.000 de lei brut. Prin urmare, salariul minim net lunar (n.r. suma primita "in mana") creste la 1.524 de lei (~308 euro) de la 1386 lei (~280 euro) cat este acum.
Vrei sa afli ce salariu vei avea de la 1 ianuarie 2022? Foloseste
calculatorul dedicat realizat de
PortalCodulMuncii!
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Printr-o decizie interna, conducatorul unitatii a suspendat unilateral o serie de clauze din contractul colectiv de munca la nivel de unitate pe motiv ca acestea nu sunt economicoase. Este vorba de clauzele care prevad ca liderii de sindicat care sunt scosi din productie, acestia avand avantaje foarte mari si produc prejudicii societatii. Este posibila o anulare in instanta a deciziei respective?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rugam sa ne ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie: Suntem un SRL cu activitati in domeniul constructiilor si urmeaza sa executam un proiect in Germania. Ce trebuie sa facem daca dorim sa angajam o persoana cu dubla cetatenie romana/germana, cu domiciliul si in Germania si in Romania, pentru a participa la proiect pe postul de translator. Cum platim salariatul daca acesta doreste plata contributiilor in Germania, avand in vedere faptul ca are o vechime in munca de peste 20 de ani in...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Daca am 2 concedii medicale care se suprapun, primul in intervalul 01-07.10.2024 iar cel de-al doilea 05-12.10.2024, pe primul il iau in calcul pe tot intervalul 01-07.10, iar pe al doilea il iau in calcul pentru intervalul 08-12.10? Sau cum anume procedez in cazul a doua concedii medicale care se suprapun? Apoi la rubrica " Observatii" celui de-al doilea, scriu ca Medicalul se suprapune cu primul medical seria, nr? Cum le declara in D 112?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<