Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) a publicat in dezbatere publica
proiectul de Ordin privind aprobarea Regulamentului Parcului Natural Vacaresti. Numit si Delta Vacaresti, acesta este primul parc natural urban din Romania, situat la doar cinci kilometri de centrul Bucurestiului.
Potrivit Regulamentului, in interiorul Parcului Vacaresti este interzisa amplasarea de corturi, rulote, tarabe, sau adaposturi. Fac exceptie cele amplasate de catre Administratia Parcul Natural Vacaresti, ori cele care obtin in prealabil acordul Administratiei Parcul Natural Vacaresti.
Totodata, noul Regulament interzice aprinderea focului de orice fel, inclusiv aprinderea si eliberarea lampioanelor, folosirea oricaror materiale pirotehnice, focuri de artificii, petarde, pocnitori si altele asemenea, care pot genera zgomote si vibratii cu impact puternic negativ asupra speciilor de flora si sau fauna salbatice si/sau care prezinta un risc de incendiere.
Fumatul este permis in trei locuri special semnalizate la intrarile principale ale parcului.
* Regulamentul Parcului National Vacaresti (proiect) poate fi
descarcat de AICI, in format .PDF
Accesul in Parcul Natural Vacaresti
Accesul in Parcul Natural Vacaresti este permis conform unui program afisat pe panourile de intrare in parc, precum si pe pagina web a Administratiei Parcul Natural Vacaresti si care variaza in functie de cele patru anotimpuri.
Accesul se face doar prin locurile special amenajate, unde exista facilitati de trecere peste marginea betonata a digului, respectiv:
a) strada Savinesti;
b) coltul digului din fata complexului Asmita Gardens;
c) intrarea dinspre intersectia Splaiului Unirii cu Soseaua Vitan-Barzesti.
Abaterea de la potecile desemnate si semnalizate in acest scop este strict interzisa.
Sanctiunile prevazute in Regulamentul Parcului Natural Vacaresti
Pe langa activitatile permise si interzise a se derula in interiorul Parcului Natural Vacaresti, prin regulament sunt prevazute si sanctiunile aplicabile pentru nerespectarea acestuia.
"Art. 40. Nerespectarea dispozitiilor prezentului Regulament, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 lei (RON) la 6.000 lei (RON) pentru persoane fizice, si de la 25.000 lei (RON) la 50.000 lei (RON) pentru persoane juridice, in conformitate cu dispozitiile art. 96 alin. (1 ) punctele 16 si 21 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 195/2005 privind protectia mediului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 265/2006 cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 41. Constatarea si sanctionarea faptelor care constituie incalcari ale prezentului Regulament se face de catre personalul Administratia Parcul Natural Vacaresti si de catre personalul cu atributii de control al altor structuri abilitate ale statului in limita competentelor acestora.
Art. 42. In indeplinirea atributiilor de serviciu, personalul Administratiei Parcul Natural Vacaresti are dreptul de a solicita legitimarea persoanelor care au comis fapte sau au fost surprinse incercand sa comita fapte care constituie contraventii sau infractiuni pe raza ariei naturale protejate, iar persoanele fizice si juridice au obligatia de a se legitima la solicitarea expresa a personalului Administratiei Parcul Natural Vacaresti".
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<