Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Soferii care raman blocati pe drumuri inzapezite, inchise temporar, sunt buni de plata! Vor suporta inclusiv pagubele in caz de accident

Soferii care raman blocati pe drumuri inzapezite, inchise temporar, sunt buni de plata! Vor suporta inclusiv pagubele in caz de accident
Soferii care incalca restrictiile de circulatie pe drumurile inchise temporar din cauza acumularilor de zapada, surparilor ori caderilor de arbori, vor fi obligati sa suporte cheltuielile autoritatilor cu interventiile cauzate de nerespectarea restrictiilor rutiere. De asemenea, acestia vor plati si pagubele produse in caz de accident.

Prevederea apare intr-o ordonanta pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, publicata in Monitorul Oficial.

Concret, soferii care ignora restrictiile temporare pe anumite sectoare de drum si raman blocati, sau produc accidente, vor fi nevoiti sa plateasca din propriul buzunar cheltuielile echipelor de interventie trimise sa ii asiste. 

La articolul 45, dupa alineatul (6) se introduce un nou alineat, alin. (6.1), cu urmatorul cuprins:
"(6.1) In cazul circulatiei pe sectoare de drum restrictionate din punctul de vedere al maselor sau dimensiunilor ori care sunt inchise temporar circulatiei publice, cu autovehicule care nu au dreptul legal de a circula pe acestea, din care rezulta accidente rutiere sau imposibilitatea continuarii deplasarii, fiind necesara interventia administratorului drumului pentru inlaturarea efectelor accidentelor sau scoaterea vehiculelor de pe aceste sectoare de drum, administratorul drumului:
a) va fi notificat de politia rutiera sau Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, care a intervenit la fata locului, cu privire la daunele rezultate, consemnate in procesul-verbal de constatare, daca este cazul, si/sau societatea de asigurari emitenta a politei de asigurare RCA sau CASCO, care instrumenteaza dosarul de dauna;
b) intocmeste si transmite contravenientului si/sau societatii de asigurari, dupa caz, in termen de maximum 30 de zile de la data notificarii prevazute la lit. a), un deviz cu contravaloarea reparatiilor si/sau a daunelor produse, contravenientul/ societatea de asigurari, dupa caz, avand obligatia sa o achite in termen de 15 zile de la data primirii procesului-verbal;
c) intocmeste si transmite contravenientului si/sau societatii de asigurari, dupa caz, in termen de maximum 30 de zile de la data notificarii prevazute la lit. a), un deviz cu contravaloarea interventiei, contravenientul/societatea de asigurari, dupa caz, avand obligatia sa o achite in termen de 15 zile de la data primirii procesului-verbal.”


Ordonanta Guvernului face referire si la responsabilitatea administratorului drumului de a semnala ca exista pericol de caderi de arbori pe partea carosabila a drumurilor publice. 

Potrivit documentului, la articolul 38, alineatul (1.1) se modifica si va avea urmatorul cuprins: "In zonele in care administratorul drumului constata pericol de caderi de arbori pe partea carosabila a drumurilor publice, care pot afecta siguranta participantilor la trafic, in vederea protejarii participantilor la trafic, precum si a preintampinarii inchiderii drumurilor, administratorul drumului instiinteaza ocolul silvic si unitatea administrativ-teritoriala in vederea identificarii proprietarului sau administratorului terenului pe care se afla arborii in cauza. In termen de 15 zile de la obtinerea datelor de identificare ale proprietarului terenului, administratorul drumului notifica, dupa caz, ocolul silvic, unitatea administrativ-teritoriala, respectiv proprietarul care detine sau are in administrare terenul respectiv. In situatia in care proprietarul terenului nu este identificat, administratorul drumului instiinteaza garda forestiera competenta teritorial care, in termen de 15 zile de la instiintare, dispune ocolului silvic nominalizat punerea in valoare a arborilor care creeaza stare de pericol si valorificarea acestora in conditiile legii"

La articolul 38, dupa alineatul (11) se introduc zece noi alineate, alin. (12)—(111), cu urmatorul cuprins:
"(1.2) In termen de 15 zile de la primirea notificarii de catre proprietarul sau administratorul terenului, acesta are obligatia sa solicite ocolului silvic/ocolului silvic nominalizat sa asigure marcarea arborilor care prezinta pericol de cadere.

(1.3) Identificarea arborilor care prezinta pericol de cadere se face de catre echipe comune formate din reprezentanti din cadrul ocolului silvic/ocolului silvic nominalizat, din cadrul administratorului drumului si, dupa caz, proprietarul terenului. Odata cu identificarea, delegatul ocolului silvic efectueaza si marcarea/punerea in valoare a acestor arbori.

(1.4) Recoltarea arborilor care prezinta pericol de cadere se realizeaza in cel mult 60 de zile de la data notificarii.Demersurile pentru intreruperea circulatiei rutiere in vederea recoltarii arborilor care prezinta pericol de cadere se efectueaza de catre administratorul drumului.

(1.5) Prin derogare de la prevederile art. 62 si 63 din Legeanr. 46/2008 — Codul silvic, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in zonele in care administratorul drumului constata arbori cazuti/parti de arbori pe partea carosabila, care afecteaza siguranta participantilor la trafic, administratorul drumului degajeaza partea carosabila, fiind autorizat sa execute lucrarile necesare de sectionare, curatare de craci si/sau toaletare a arborilor care creeaza stare de pericol, precum si strangerea si transportul materialelor lemnoase rezultate, fara marcarea prealabila a arborilor. Administratorul drumului notifica in termen de 24 de ore ocolul silvic/ocolul silvic nominalizat cu privire la situatia creata, iar ocolul silvic are obligatia de a asigura indeplinirea prevederilor legale privind evaluarea si exploatarea masei lemnoase, circulatia si comercializarea materialelor lemnoase, pentru materialul lemnos rezultat.

(1.6) Prin derogare de la prevederile art. 62 si 63 din Legea nr. 46/2008 — Codul silvic, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in scopul prevenirii accidentelor rutiere, administratorul drumului poate executa curatarea de craci si toaletarea arborilor care afecteaza siguranta participantilor la trafic, cu notificarea ocolului silvic/garzii forestiere, fara a fi necesara vreo autorizare sau aprobare in acest sens, daca acestia se afla in limita zonei de siguranta in plan orizontal si in plan vertical, pana la inaltimea de cel putin 4,50 metri, ori in cazul in care se reduce vizibilitatea mijloacelor de semnalizare rutiera.

(1.7) Prin derogare de la prevederile art. 60 din Legea nr. 46/2008 — Codul silvic, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru degajarea imediata a partii carosabile si asigurarea conditiilor de siguranta a circulatiei pentru participantii la trafic, materialele lemnoase rezultate ca urmare a actiunilor prevazute la alin. (15) si (16) se transporta de catre administratorul drumului la un depozit aflat in proximitate, indicat de ocolul silvic. Transportul se efectueaza fara a fi necesara vreo autorizare sau licentiere in acest sens.

(1.8) Materialele lemnoase rezultate din masa lemnoasa care face obiectul actiunilor prevazute la alin. (15) si (16) se incadreaza in categoria de produse extraordinare, astfel cum sunt definite la art. 2 lit. e) din Legea nr. 171/2010 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor silvice, cu modificarile si completarile ulterioare.

(1.9) In cazul in care proprietarul terenului forestier proprietate privata, pe care se executa actiunile prevazute la alin. (1.5) si (1.6), nu isi exprima acordul pentru preluarea materialelor lemnoase, in termen de maximum 30 de zile de la notificare, acestea se valorifica de catre ocolul silvic care asigura administrarea/serviciile silvice sau de ocolul silvic nominalizat, iar sumele rezultate se consemneaza intr-un cont si se elibereaza ulterior, la cererea proprietarului, dupa deducerea cheltuielilor de valorificare.

(1.10) Cheltuielile de marcare, taiere, extragere si transport, dupa caz, rezultate din actiunile prevazute la alin. (11) se suporta de catre proprietarul sau administratorul terenului de pe care provin materialele lemnoase, iar cheltuielile angajate pentru degajarea partii carosabile rezultate in urma actiunilor prevazute la alin. (1.5) si (1.6), inclusiv transportul la depozitul indicat de ocolul silvic, se suporta de catre administratorul drumului. 

(1.11) Sunt interzise plantatiile de orice fel in limita zonei de siguranta a drumurilor publice, cu exceptia celor infiintate si/sau ingrijite de catre administratorul drumului.

Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Soferii care raman blocati pe drumuri inzapezite, inchise temporar, sunt buni de plata! Vor suporta inclusiv pagubele in caz de accident":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!

Modificarile din

Contractele Civile si Actele Comerciale

se aplica deja!

Descarcati GRATUIT Raportul Special

"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016