Test de onestitate
Ne intrebam de multe ori cum ar trebui sa procedam, in calitate de cetateni ai unui stat, atunci cand gasim intr-un loc public un anumit bun. Acest lucru destul de des intalnit in fiecare societate i-a preocupat si pe cercetatori, determinandu-i sa efectueze un studiu „al onestitatii”.
Astfel, in 32 de tari s-a simulat un caz real in care diferite marci de telefoane mobile au fost “pierdute” in locuri publice. Telefoanele au fost tinute sub observatie de la distanta. Ulterior, cercetatorii au apelat numarul telefonului in cauza si au urmarit daca raspunde cineva. Dintre variantele posibile, mai mult de jumatate dintre cei 30 de romani care s-au confruntat cu acesta imprejurare au ales sa pastreze mobilul aflat in stare impecabila.
Sa ne mai mire oare acest lucru? Se pare ca nu, pentru ca atitudinea pe care o au cetatenii romani in prezent, unii fata de altii, nu este una tocmai buna. Iar respectul este un lucru intalnit din ce in ce mai rar. Fara sa facem referire la gravitatea faptei care are repercusiuni de natura penala, observam ca, pana la urma, problema este una ce tine mai mult de educatia fiecaruia.
Faptul ca ocupam penultimul loc in topul celor mai onesti cetateni, din cele 32 de tari, ar trebui sa ne puna si mai mult pe ganduri si sa ne faca sa nu mai privim imprejurarea relatata ca pe un mijloc norocos de dobandire a unui bun.
Valentin Pulbere
Consilier Juridic
Administrator:
www.e-juridic.ro
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Agenda Cadrului Didactic 2024-2025
Asteptam si opiniile dumneavoastra in legatura cu subiectul editorialului de mai sus, pe adresa infojuridic@rs.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri