Conform Legii nr. 319/2006, toti angajatorii din Romania sunt obligati sa aiba instructiuni proprii de securitate si sanatate in munca (SSM). In caz contrar, amenda ajunge la 8.000 de lei si se poate aplica de mai multe ori pana la introducerea de sanctiuni mai severe.
Angajatorul are obligatia sa elaboreze instructiuni proprii pentru completarea si/sau aplicarea reglementarilor de securitate si sanatate in munca, tinand seama de particularitatile activitatilor si ale locurilor de munca aflate in responsabilitatea sa, precum si difuzarea acestora in intreprindere si/sau unitate numai dupa aprobare. Aceasta obligatie este prevazuta la art. 13 lit. e) din Legea nr. 319/2006, a securitatii si sanatatii in munca.
Nerespectarea obligatiei legale de a elabora instructiuni proprii de securitate si sanatate in munca constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 4.000 de lei la 8.000 de lei conform art. 39 alin. (4) din Legea nr. 319/2006.
Niciun control ITM nu scapa ocazia de a verifica existenta si conformitatea cu legea a propriilor instructiuni privind securitatea si sanatatea in munca? Aveti aceste instructiuni proprii de SSM conform legii? Tin ele seama de particularitatile activitatilor si ale locurilor de munca aflate in responsabilitatea companiei/institutiei? Acopera toate cerintele prevazute in legislatia de profil?
Instructiunilor proprii de securitate si sanatate in munca le revine rolul de a completa si a detalia prevederile reglementarilor de securitate si sanatate in munca la conditiile concrete din activitatea si locurile de munca/posturile de lucru, respectiv:
- Legea nr. 319/2006, a securitatii si sanatatii in munca;
- Hotararea Guvernului nr. 1.425/2006 pentru aprobarea normelor de aplicare a Legii nr. 319/2006;
- Hotararile Guvernului care stabilesc cerintele minime de securitate si sanatate in munca aplicabile activitatilor si conditiilor concrete din unitate/intreprindere.
Prin urmare, ca sa raspunda obligatiei legale de a asigura securitatea si sanatatea lucratorilor in toate aspectele legate de munca, angajatorul trebuie sa completeze legislatia primara prin instructiuni proprii, astfel incat sa fie stabilite toate masurile si modalitatile de actiune pentru prevenirea tuturor riscurilor de accidentare si imbolnavire profesionala.
La elaborarea instructiunilor proprii, angajatorul are obligatia sa consulte lucratorii si/sau reprezentantii lor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii in munca.
Important! Odata aprobate de angajator si difuzate in cadrul unitatii/intreprinderii, instructiunile proprii devin unul din principalele documente elaborate la nivelul angajatorului pentru desfasurarea activitatii.
Expertii R&S va pun, insa, un ajutor specializat la dispozitie:
Ghid complet - Instructiuni proprii de securitate a muncii! Este UNICA lucrare practica existenta pe piata de specialitate! Vizeaza modul concret de intocmire a instructiunilor proprii SSM pentru completarea si/sau aplicarea reglementarilor de securitate si sanatate in munca, tinand cont de particularitatile activitatilor si ale locurilor de munca aflate in responsabilitatea companiei/institutiei!
Lucrarea extrem de utila aduce precizari privind:
- legislatia specifica pentru elaborarea instructiunilor proprii de SSM;
- continutul-cadru al instructiunilor proprii pe activitati;
- conditiile specifice pe care instructiunile proprii de SSM trebuie sa le indeplineasca pentru evitarea accidentelor de munca;
- repercusiunile pentru incalcarea legii.
- ajuta sa cunoasteti cerintele legislative in vigoare;
- ofera informatii esentiale despre elaborarea instructiunilor proprii de SSM;
- confera siguranta in luarea deciziilor legale privind elaborarea si aplicarea instructiunilor proprii;
- ajuta sa aveti un set complet si perfect legal de instructiuni SSM proprii activitatilor si posturilor de lucru din firma;
- ajuta sa eliminati riscurile producerii accidentelor de munca;
- economiseste timpul si energia atunci cand elaborati propriile instructiuni;
- fereste de amenzile ITM.
Amintiti-va ca legea nu este o optiune! Este
o obligativitate care va revine!
Gandita ca un adevarat instrument de lucru, lucrarea va ajuta sa respectati legea si sa indepliniti rapid si usor cerintele ei. Lucrarea
Ghid complet - Instructiuni proprii de securitate a muncii devine astfel o necesitate pentru orice angajator responsabil, care cauta siguranta.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal in zile lucratoare pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am o angajata cu care am incheiat si este in desfasurare un contract de munca la domiciliu, cu urmatoarele date: norma partiala de lucru pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte, norma de lucru este ore/luna fiind platita in functie de orele lucrate in cadrul proiectului, functia ei de baza NU este la compania noastra ci este la un alt angajator la care are alt contract de munca cu norma intreaga, 8ore/zi. Ne-a informat ca ea isi va lua concediu de risc maternal, are sarcina cu risc si nu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<