Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP)
Este institutie publica de interes national, cu personalitate juridica, in subordinea Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, ce face parte din sistemul institutional de aparare, ordine publica si siguranta nationala al statului. Activitatea ANP se desfasoara in conformitate cu prevederile Constitutiei Romaniei, Declaratiei Universale a Drepturilor Omului, cu Recomandarile Consiliului Europei privind tratamentul detinutilor, cu dispozitiile Legii nr. 293/2004 privind statutul functionarilor publici din Administratia Nationala a Penitenciarelor, cu modificarile si completarile ulterioare, Legii nr. 51/1991 privind siguranta nationala a Romaniei, legislatiei executional-penale si ale hotararilor Guvernului.
In anul 2006 a intrat in vigoare Legea nr. 275/2006 privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal si Regulamentul de aplicare al acesteia, acte normative care creeaza premisele unei dezvoltari moderne, in consens cu recomandarile europene, aliniind astfel practica penitenciara romaneasca la cea europeana si introducand elemente noi, precum institutia judecatorului delegat pentru executarea pedepselor si individualizarea pedepselor privative de libertate. Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari Cartea Verde a Contabilitatii Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Prin Strategia pentru Dezvoltarea Sistemului Penitenciar Romanesc in perioada 2009-2013 sunt stabilite obiectivele strategice:
- dezvoltarea functiei educative si de asistenta psihosociala adaptata nevoilor persoanelor custodiate;
- garantarea sigurantei sistemului de detentie;
- managementul institutional performant;
- asistenta medicala de calitate pentru persoanele private de libertate, protejarea si pomovarea sanatatii, precum si prevenirea imbolnavirilor;
- transparenta si imagine reala a sistemului penitenciar, la nivelul societatii.
In prezent, sistemul penitenciar dispune de: 32 de penitenciare, dintre care 1 penitenciar pentru femei, 2 penitenciare de minori si tineri, 6 penitenciare-spital, 3 centre de reeducare si 2 unitati de invatamant. La mijlocul anului 2009, efectivul persoanelor private de libertate care executa o pedeapsa privativa de libertate cu inchisoarea in unitatile sistemului penitenciar este de 27.151, raportat la o capacitate de cazare de 34.150 locuri.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri