Recent, in cadrul sedintei de Guvern a fost aprobata Ordonanta de Urgenta pentru completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 146/2002 privind formarea si utilizarea resurselor derulate prin Trezoreria Statului.
Conform Actului normativ, se prevede ca Trezoreria Statului devine autorizata sa accepte plata cu cardul bancar si va presta acest serviciu pentru toate institutiile publice.
“Toti contribuabilii persoane fizice care detin carduri apartinand unui sistem de plata ce va accepta autorizarea (Mastercard, VISA sau altele), isi vor putea achita printr-un punct unic toate impozitele si taxele administrate de catre ANAF, primarii si alte institutii. Masura pe care MFP o propune Guvernului face parte dintr-un pachet mai amplu de masuri promovate in scopul imbunatatirii conformarii voluntare prin modernizarea si facilitarea modalitatilor de plata a obligatiilor fiscale, fara costuri suplimentare pentru contribuabili. Am anuntat proiectul de act normativ cu prilejul lansarii unui alt proiect: Spatiul Privat Virtual, aplicatie electronica prin care contribuabilii persoane fizice isi pot verifica online propria situatie fiscala”, a declarat ministrul Finantelor Publice, Ioana-Maria Petrescu.
Conform UNBR, noul sistem de plata oferit de Trezoria Statului va ajuta si la stimularea platilor cu mijloace electronice moderne. In mod concret, se va contribui si la micsorarea platilor in numerar efectuate de catre contribuabili la ghiseele institutiilor publice.
Mai mult, pe site-ul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania se precizeaza faptul ca implementarea acestui sistem nu va genera costuri pentru institutiile publice care vor incasa venituri bugetare dat fiind sa se va utiliza sistemul actual de decontare utilizat in relatie cu Trezorera Statului. Comisioanele de decontare vor fi suportate de la bugetul de stat.
Un important avantaj este ca vom putea conecta la acest sistem toate institutiile publice, adica aproximativ 5000 – vorbim de primarii, ANAF, toate institutiile publice”, a mai spus ministrul de resort, citat de UNBR.ro.
„MFP a purtat deja discutii cu reprezentantii principalelor sisteme de plata din Romania (Mastercard si VISA), care doresc sa fie autorizati. Estimam ca intr-o perioada de 6 luni-1 an timp in care se va face licentierea, dezvoltarea sistemelor persoanele fizice sa-si poata achita cu cardul toate impozitele si taxele la Trezorerie. Eu sunt optimista si am incredere ca impozitele si taxele pentru 2015 le voi plati cu cardul la Trezorerie. Daca vom implementa rapid procedurile, vom fi prima tara din lume care vom avea un punct unic de plata cu cardul pentru toate taxele si impozitele”, a mai precizat ministrul Finantelor Publice.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<