Va anuntam asupra faptului ca recent a fost dat publicitatii Proiectul de lege care ar putea schimba regimul traducatorilor si interpretilor judiciari.
Iata unul dintre principalele aspecte din expunerea de motive: "Proiectul de lege supus spre aprobare, care cuprinde norme juridice privind profesia de traducator si interpret judiciar si activitatea de traducere si interpretare judiciara se inscrie in acest demers, mai amplu, de modernizare a statutului profesiilor juridice si conexe sistemului judiciar, de asigurare a premiselor pentru realizarea unui act de justitie de calitate."
De asemenea, se precizeaza faptul ca Legea nr. 178 din 1997 se limiteaza la reglementarea procedurii de autorizare a interpretilor si traducatorilor folositi de organele din sfera sistemului judiciar si a aspectelor privind plata acestora.
In cadrul expunerii de motive se mai explica si faptul ca
profesia reglementata de interpret si traducator autorizat nu este una de sine statatoare, asa cum este acum reglementata in cadrul legal.
"...prin urmare, nu beneficiaza de o reglementare corespunzatoare, cu reguli si principii de organizare si functionare bine definite, fapt care genereaza disfunctionalitati in practica.
Legislatia in vigoare nu reglementeaza in mod corespunzator drepturile si obligatiile interpretilor si traducatorilor autorizati, metodologia de indeplinire a activitatii de interpretare si traducere, organizarea si functionarea interpretilor si traducatorilor autorizati, modalitatea de control si de angajare a raspunderii acestora.", se precizeaza in expunerea de motive.
In consecinta, initiatorii proiectului doresc reformarea profesiei de interpret si traducator autorizat. Se considera necesara reformarea activitatii de interpretare si traducere autorizata.
Prin intermediul acestor masuri, se va contribui la construirea unui sistem functional si eficient.
"... ideea centrala de la care a pornit construirea proiectului de lege privind traducatorii si interpretii judiciari consta in imprejurarea ca lipsa de calitate a serviciilor de interpretare si traducere autorizata sau calitatea insuficienta a acestor servicii are consecinte importante asupra modului in care justitiabilii isi exercita dreptul la aparare in procesele penale."
In linii mari, prin acest proiect de lege se doreste definirea notiunii de "traducere si interpretare judiciara" precum si definirea clara a organelor care utilizeaza serviciile traducatorilor si interpretilor judiciari.
De asemenea masurile luate in considerarevor contribui la consacrarea in mod expres a profesiei de traducator si interpret judiciar ca profesie de sine statatoare, exercitata sub coordonarea, indrumarea si controlul Ministerului Justitiei.
Mai mult, conform expunerii de motive, se doreste infiintarea Uniunii Nationale a Traducatorilor si Interpretilor Judiciari din Romania, organizatie profesionala cu personalitate juridica, formata din toti traducatorii si interpretii judiciari, autorizati de Ministerul Justitiei.
Lista completa de noi reglementari vizate in cadrul expunerii de motive >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu domeniu de activitate in constructii acorda salariatiilor indemnizatie de mobilitate de 50 lei/zi, cand durata deplasarii este mai mare de 12 ore si santierul se afla la o distanta mai mare de 5 km. Indemnizatia este specificata in CIM si declarata lunar in D112 ca si venit neimpozabil deoarece se incadreaza in limitele specificate la art.76 alin 4,1 din Codul fiscal. In Revisal s-a inregistrat o suma fixa de 1000 lei, ceea ce nu este corect in cazul in care numarul zilelor in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate comerciala "A" din Romania, platitoare de TVA si impozit pe profit, achita pentru salariatii sai o contributie lunara de 160 lei / salariat la BT Pensii, reprezentand pensie facultativa pilonul 3, deductibil in limita a 400 euro / an / salariat. Sumele sunt cuprinse la venituri neimpozabile pe statul de plata si apar in D112 pentru fiecare salariat care beneficiaza de aceasta facilitate. Unul dintre salariati intra in concediu medical de sarcina si lauzie iar ulterior va...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un angajator fara punct de lucru ce are salariati care lucreaza la sediul clientului sau la mai multu clienti diferiti pe parcursul unei luni. In cazul acesta, toti salariatii ce nu lucreaza la sediul angajatorului trebuie sa beneficieze de spor de mobilitate sau doar cei ce lucreaza la clienti clienti diferiti? Asteptam raspunssul dumneavoastra.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<