Oficialii de la Bruxelles planuiesc reducerea banilor acordati marilor proprietari de pamanturi si vor sa sustina afacerile de familie.
Acum exista o diferenta si de trei ori intre ce primesc fermierii nostri si cat incaseaza cei straini. Astfel, subventia pe hectar abia depaseste 170 de euro in Romania.
Comisia Europeana a propus si ca platile sa fie reduse incepand de la 60.000 de euro si plafonate la 100.000 de euro per ferma. DAR vor putea fi deduse costurile cu forta de munca.
Laurentiu Baciu - presedintele LAPAR, Bucuresti: „Asa cum sunt exploatatiile din Romania, o asemenea masura, practic, cred ca ar distruge exploatatiile pe cel putin 3-4 milioane hectare”.
In Romania acesti fermieri incaseaza acum 8 la suta din subventiile pe teren in fiecare an - in total, 2,5 miliarde de euro. Dar marii agricultori detin aproape jumatate din cele 10 milioane de hectare de teren agricol. Probleme sunt si in Germania.
Norbet Lehman - jurnalist german, Bruxelles: „Multi fermieri din estul Germaniei vor incasa subventii mai mici pe teren”.
Avantajati de noile schimbari vor fi cei care detin ferme de familie, pentru ca vor primi un sprijin mai mare pe hectar. Loredana Gligor are 41 de ani si locuieste impreuna cu sotul ei in localitatea Berzovia din Caras-Severin. De profesie invatatoare, ea cultiva de sase ani rosii de gradina. Spune ca nu sunt deloc mici costurile pentru ca ferma ei sa fie competitiva.
„Trebuie cumparate semintele, care sunt foarte scumpe, pentru ca ele trebuie sa fie hibrid ca sa poate sa produca cat mai multe etaje de rosii. Trebuie sa facem ceva ca si micul producator sa poata sa traiasca pentru ca si el din asta isi castiga existenta, din ce produce”, spune Loredana Gligor.
De altfel, 53% din totalul de 3,4 milioane de exploatatii agricole au sub 1 ha si lucreaza numai 5% din suprafata agricola. Executivul european pune mai mult accent pe protectia mediului si vrea sa acorde statelor membre mai multa flexibilitate in distribuirea fondurilor.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Fise distractive pentru gradinita
Phil Hogan, comisar european pentru agricultura: „Platile ar trebui alocate cu predilectie celor care sunt implicati activ in activitatea agricola si lucreaza pamantul”.
In cazul Romaniei, bugetul pentru viitoare Politica Agricola Comuna depaseste 20 de miliarde de euro, relateaza Digi24. Exista o pierdere pe parte de dezvoltare rurala de circa 4 procente, dar care ar putea fi compensata din bugetul national.
De la Bucuresti, ministrul Agriculturii spune ca nu va sustine plafonarea subventiilor pentru fermele mari.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri