Ziua de vineri, 24 ianuarie, este zi libera nelucratoare pentru toti salariatii din Romania. Codul Muncii prevede ca salariatii beneficiaza pe 24 ianuarie de o zi libera platita, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Romane.
Prin urmare, atat persoanele angajate din sectorul public, cat si cele din sectorul privat, au dreptul la timp liber platit pe 24 ianuarie.
In 2025, Guvernul nu a mai facut punte de Ziua Unirii Principatelor Romane, avand in vedere ca sarbatoarea legala 24 ianuarie pica la finalul saptamanii, intr-o zi de vineri.
Zile libere in ianuarie 2025
In luna ianuarie 2025, angajatii din Romania beneficiaza de urmatoarele zile libere:
1 si 2 ianuarie (Prima si a doua zi de Anul Nou, miercuri si joi);
6 ianuarie - sarbatoarea de Boboteaza (luni);
7 ianuarie - Sfantul Ioan Botezatorul (marti);
24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Romane (vineri).
Cu toate acestea, exista industrii si categorii de angajati pentru care activitatea nu poate fi intrerupta in zilele declarate libere datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii. In acest caz, Codul muncii prevede compensarea prin acordarea unui timp liber corespunzator in termen de 30 de zile. Daca acest lucru nu este posibil, angajatii care merg la munca in zilele libere/ de sarbatoare trebuie sa primeasca un spor la salariu cel putin 100% din salariul de baza.
Citeste si:
Munca in zilele de sarbatoare legala. Ce se acorda cu prioritate: ziua libera sau sporul?
Conform art. 142 alin. (2) din Codul muncii, in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, in urmatoarele 30 de zile, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru. Atentie! Daca se acorda zi libera platita NU se mai plateste sporul pentru munca prestata in ziua de sarbatoare legala.
In 2025, prin adoptarea
OUG nr.156/2024, Guvernul a stabilit ca munca suplimentara efectuata peste durata normala a timpului de lucru de catre personalul din sectorul bugetar incadrat in functii de executie, de conducere si de inalti functionari publici, precum si munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza in cadrul schimbului normal de lucru se compenseaza numai cu timp liber corespunzator acestora in urmatoarele 90 de zile dupa prestarea muncii suplimentare - Articolul III, alin (1) OUG 156 din 30 decembrie 2024.
Zile libere 2025
In anul 2025 sunt 17 zile libere legale, astfel:
1 ianuarie – Anul Nou (miercuri)
2 ianuarie – Anul Nou (joi)
6 ianuarie – Boboteaza (luni)
7 ianuarie – Sfantul Ioan Botezatorul (marti)
24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Romane (vineri)
18 aprilie - Vinerea Mare (vineri)
20 aprilie - Pastele ortodox 2025 (duminica)
21 aprilie - a doua zi de Paste (luni)
1 mai – Ziua Muncii (joi)
1 iunie – Ziua Copilului (duminica)
8 iunie - Rusalii (duminica)
9 iunie - Rusalii (duminica)
15 august – Adormirea Maicii Domnului (vineri)
30 noiembrie – Sfantul Andrei (duminica)
1 decembrie – Ziua Nationala a Romaniei (luni)
25 decembrie – prima de Craciun (joi)
26 decembrie – a doua zi de Craciun (vineri)
La aceasta lista se adauga si ziua de 2 mai 2025, declarata, prin decizia Guvernului, zi libera pentru salariatii din sectorul public.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Cate zile de Concediu medical plateste angajatorul daca intr o luna sunt trei concedii medicale:- primul initial de 4 zile, 14-17.01.25 - al doilea tot de 4 zile cu intrerupere fata de primul de cateva zile 20.01.-23.01.2025 si -al treilea de 5 zile lucratoare in continuare calendaristic vorbind 24.01.2025-31.01.2025 dar dat de o unitate spitaliceasca nu de medicul de familie ca celelalte doua.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ore lucrate sambata O angajata cu norma intreaga de luni pana vineri, lucreaza si sambata 4 ore in showroom. Cand revine la servici: luni de la 08:00, 12:00 sau marti?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rugam sa ne indrumati in urmatorul aspect: Ce document trebuie intocmit in locul condicii de prezenta, pentru salariatii mobili - in cazul societatii noastre, soferi si agenti de vanzari ? Este suficienta o planificare intocmita la inceputul fiecarei luni, cu zilele de lucru, si semnata de catre salariati ? Cum ar trebui evidentiate orele de lucru, pentru a fi in regula in cazul unui control ITM?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<