Ziua de 2 mai a fost declarata zi libera pentru angajatii de la stat, facand astfel legatura intre ziua libera de joi, 1 mai, si zilele nelucratoare de la sfarsitul saptamanii. Vestea referitoare la noua "punte" pentru sectorul public a fost anuntata vineri, 10 ianuarie, intr-un comunicat al Guvernului.
"Guvernul a stabilit ca ziua de vineri, 2 mai 2025, sa fie zi libera pentru salariatii din sectorul public, facand astfel legatura intre ziua libera de joi, 1 mai, declarata prin lege sarbatoare legala, cu ocazia Zilei Muncii, si zilele nelucratoare de weekend, 3-4 mai" reiese din comunicat.
Conform Hotararii Guvernului, ziua de 2 mai urmeaza sa fie recuperata de personalul din institutiile si autoritatile publice prin prelungirea corespunzatoare a programului de lucru pana la data de 31 mai 2025, potrivit planificarilor stabilite prin acte administrative emise la nivelul fiecarei autoritati si institutii publice. Munca astfel prestata in contul zilei de 2 mai nu va fi compensata cu timp liber.
Este important de mentionat ca acordarea zilelor libere prin hotarare de Guvern nu se aplica in toate domeniile. De exemplu, de regula nu au liber persoanele a caror activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.
"In cazul locurilor de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii, ziua de vineri, 2 mai 2025, va avea caracterul unei zile normale de lucru. De asemenea, prevederile prezentei Hotarari nu se aplica magistratilor si altor categorii de personal din cadrul instantelor judecatoresti implicate in solutionarea proceselor cu termen in ziua de 2 mai 2025 si nici participantilor in aceste procese. In data de 2 mai 2025, pot fi efectuate, prin Centrala Ministerului Finantelor, operatiunile de incasari si plati privind serviciul datoriei publice, precum si eventualele operatiuni de debitare dispuse de Comisia Europeana din contul de resurse proprii in lei deschis la Trezoreria Statului", mai informeaza Guvernul.
Zile libere in 2025
In anul 2025 sunt 17 zile libere legale, astfel:
1 ianuarie – Anul Nou (miercuri)
2 ianuarie – Anul Nou (joi)
6 ianuarie – Boboteaza (luni)
7 ianuarie – Sfantul Ioan Botezatorul (marti)
24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Romane (vineri)
18 aprilie - Vinerea Mare (vineri)
20 aprilie - Pastele ortodox 2025 (duminica)
21 aprilie - a doua zi de Paste (luni)
1 mai – Ziua Muncii (joi)
1 iunie – Ziua Copilului (duminica)
8 iunie - Rusalii (duminica)
9 iunie - Rusalii (duminica)
15 august – Adormirea Maicii Domnului (vineri)
30 noiembrie – Sfantul Andrei (duminica)
1 decembrie – Ziua Nationala a Romaniei (luni)
25 decembrie – prima de Craciun (joi)
26 decembrie – a doua zi de Craciun (vineri)
La aceasta lista se adauga si ziua de 2 mai 2025, declarata, prin decizia Guvernului, zi libera pentru salariatii din sectorul public.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Cate zile de Concediu medical plateste angajatorul daca intr o luna sunt trei concedii medicale:- primul initial de 4 zile, 14-17.01.25 - al doilea tot de 4 zile cu intrerupere fata de primul de cateva zile 20.01.-23.01.2025 si -al treilea de 5 zile lucratoare in continuare calendaristic vorbind 24.01.2025-31.01.2025 dar dat de o unitate spitaliceasca nu de medicul de familie ca celelalte doua.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ore lucrate sambata O angajata cu norma intreaga de luni pana vineri, lucreaza si sambata 4 ore in showroom. Cand revine la servici: luni de la 08:00, 12:00 sau marti?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rugam sa ne indrumati in urmatorul aspect: Ce document trebuie intocmit in locul condicii de prezenta, pentru salariatii mobili - in cazul societatii noastre, soferi si agenti de vanzari ? Este suficienta o planificare intocmita la inceputul fiecarei luni, cu zilele de lucru, si semnata de catre salariati ? Cum ar trebui evidentiate orele de lucru, pentru a fi in regula in cazul unui control ITM?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<