Localitatile care doresc sa obtina statutul de oras trebuie sa aiba o populatie de minimum 10.000 locuitori, in timp ce pentru a primi titlul de municipiu un oras trebuie sa aiba cel putin 40.000 locuitori.
Aceste conditii au fost stabilite prin proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national - Sectiunea a IV-a - Reteaua de localitati, aprobat miercuri in sedinta de guvern.
In privinta infiintarii de comune, actul normativ prevede un numar minim de 1.500 de locuitori.
Alt criteriu introdus priveste existenta unui procent minim de locuinte dotate cu instalatii de incalzire centrala. Astfel, in cazul municipiilor, 45% din totalul locuintelor trebuie sa detina incalzire centrala, iar, pentru orase, 35% dintre locuinte.
Potrivit proiectului de lege, comune noi se pot infiinta doar daca satele lor componente sunt situate la distante mai mari de 5 km fata de actualul sat-resedinta de comuna, daca exista legaturi intre satul-resedinta de comuna si celelalte sate, pe drumuri publice modernizate sau cu imbracaminti usoare, in proportie de minim 50%, daca exista sedii pentru scoala, primarie, politie, dispensar, farmacie si alte institutii publice.
Actul normativ mai prevede ca documentatia de fundamentare privind acordarea statutului de municipiu sau oras unei localitati trebuie sa cuprinda, in mod obligatoriu, fisa orasului propus sa fie declarat municipiu, respectiv Fisa comunei propuse sa fie declarata oras. Datele din aceste fise trebuie sa fie cele din inregistrarile oficiale facute cu prilejul recensamantului populatiei si al locuintelor. De asemenea, datele respective trebuie sa fie confirmate de Institutul National de Statistica.
Proiectul de lege propune si instituirea unui sistem care sa favorizeze crearea de noi municipii, orase si comune cu o mai mare forta economica si capacitate administrativa. Unificarea administrativa ar urma sa se desfasoare preponderent in zonele lipsite de orase pe o raza de 25-30 km sau, dupa caz, in zonele in care s-au produs scaderi accentuate de populatie rurala. Noile masuri vor favoriza si accesul la fondurile structurale.
In perioada 1990-2006, au fost declarate 59 de municipii si 47 de orase si s-au infiintat 225 comune noi. Uneori, aceste modificari au slabit aparatul administrativ si resursele financiare din comunele divizate. Tendinta de fragmentare a comunelor s-a manifestat pe parcursul aplicarii Legii nr. 351/2001, dar si anterior, din cauza absentei unui cadru legislativ corespunzator.
sursa: Rompres