Intr-un an electoral cu mize uriase, interesul public pentru desfasurarea alegerilor prezidentiale 2025 in conditii de legalitate este in crestere. Prin urmare, prezenta observatorilor la alegerile prezidentiale 2025, fie ca sunt trimisi de ONG-uri sau institutii internationale, contribuie la cresterea transparentei procesului electoral, la descurajarea tentativelor de frauda si la consolidarea increderii cetatenilor in corectitudinea rezultatelor.
Conform legislatiei in vigoare, observatorul intern la alegerile prezidentiale este un cetatean cu drept de vot care nu face parte din vreun partid politic. Rolul sau este sa fie prezent in sectia de votare si sa urmareasca corectitudinea procesului electoral, fara a interveni direct in desfasurarea operatiunilor electorale.
In acest articol explicam cine poate fi observator la alegerile prezidentiale din 2025, care este cadrul legal si ce drepturi si obligatii are un observator electoral.
Societatea civila are un rol extrem de important in supravegherea procesului electoral. Prin urmare, ONG-urile pot forma si trimite observatori, pot organiza sesiuni de educatie electorala pentru cetateni si pot crea platforme online prin intermediul carora alegatorii pot raporta nereguli.
Un exemplu relevant este Coalitia VotCorect, care si-a asumat rolul de a face legislatia electorala mai usor de inteles pentru alegatorii obisnuiti. Prin intermediul platformei votcorect.ro, cetatenii pot solicita, in anumite conditii, sa devina observatori in cadrul alegerilor din 2025. Pentru a se putea inscrie ca observator, persoanele interesate nu trebuie sa fie implicate activ in campania electorala a unui partid sau candidat. De altfel, statutul de observator intern este incompatibil cu cel de candidat (inclusiv independent), delegat al unui partid politic, operator de calculator ori membru al unui birou electoral.
Dupa obtinerea acreditarii din partea unei organizatii neguvernamentale, observatorul are dreptul de a urmari toate etapele din ziua votului, de la pregatirile de dimineata (ora 6:00), la desfasurarea votarii, pana la inchiderea sectiei, numararea voturilor si raportarea rezultatelor. Pe durata prezentei in sectia de votare, observatorul poate lua notite si are dreptul de a semnala presedintelui biroului electoral orice incalcare a legii sau neregula observata.
Pe langa organizatiile neguvernamentale, pot obtine acreditare pentru a desemna observatori electorali urmatoarele categorii:
• Organizatii internationale cu misiuni de monitorizare a proceselor democratice;
• Institutii si autoritati interesate in sprijinirea proceselor electorale corecte.
Persoanele fizice pot fi desemnate observatori daca indeplinesc criteriile de eligibilitate si daca organizatia trimitatoare le depune dosarul de acreditare la AEP in termenul stabilit.
Activitatea observatorilor electorali este reglementata prin Legea nr. 208 din 20 iulie 2015 privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor, precum si pentru organizarea si functionarea Autoritatii Electorale Permanente, care stabileste criteriile si procedura de acreditare.
Rezolvati rapid si perfect legal orice problema generata de noile reglementari ce modifica in Codul fiscal 4 argumente solide pentru a va abona la Consilier – Taxe si Impozite pentru Contabili 1 Evitati garantat orice greseala fiscala din contabilitate 2 Va rezolvati rapid toate problemele de fiscalitate 3 Salvati sume importante din...
Oferta Speciala
valabila 48h
Observatorii interni trebuie sa fie neutri, sa nu fie afiliati politic si sa respecte strict regulile privind accesul si conduita in sectiile de votare.
Extras din Legea nr. 208 din 20 iulie 2015:
"Capitolul IX Observarea alegerilor
Articolul 89
(1) La toate operatiunile efectuate de birourile electorale ale sectiilor de votare pot asista, in afara membrilor acestora, a operatorilor de calculator si a personalului de paza, candidatii, persoanele acreditate in conditiile prezentei legi, reprezentantii Autoritatii Electorale Permanente, membrii birourilor electorale de circumscriptie, ai oficiilor electorale si ai Biroului Electoral Central.
(2) In sensul prezentei legi, prin persoane acreditate se intelege urmatoarele:
a) observatori interni, desemnati de catre asociatii sau fundatii, care desfasoara activitati de aparare a democratiei si a drepturilor omului, acreditate de catre Autoritatea Electorala Permanenta;
b) reprezentanti ai institutiilor mass-media romanesti, acreditate de catre Autoritatea Electorala Permanenta;
c) observatori internationali, desemnati de catre organizatii straine sau internationale pentru observarea alegerilor ori invitati de catre autoritatile romane, acreditati de catre Autoritatea Electorala Permanenta;
d) reprezentanti ai institutiilor mass-media straine, acreditati de catre Autoritatea Electorala Permanenta;
e) delegati ai partidelor politice, aliantelor politice, aliantelor electorale si ai organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, acreditati de catre birourile electorale de circumscriptie, conform legii.
(3) Pana cel mai tarziu cu 15 zile inaintea datei alegerilor, asociatia sau fundatia care doreste sa isi desemneze observatori interni trebuie sa depuna o cerere la Autoritatea Electorala Permanenta prin care solicita acreditarea la scrutinul respectiv. Cererea trebuie sa fie insotita de documente din care rezulta ca asociatia sau fundatia desfasoara activitati de aparare a democratiei si a drepturilor omului si este legal constituita cu cel putin 6 luni inaintea datei alegerilor.
(4) Pana cel mai tarziu cu 15 zile inaintea datei alegerilor, institutia mass-media care doreste sa isi desemneze reprezentanti trebuie sa depuna o cerere la Autoritatea Electorala Permanenta prin care solicita acreditarea la scrutinul respectiv. Cererea trebuie sa fie insotita de documente din care rezulta ca institutia desfasoara activitati in domeniul mass-media.
(5) Pe baza documentului de acreditare emis de catre Autoritatea Electorala Permanenta, asociatia, fundatia sau institutia mass-media poate desemna ca observatori interni sau reprezentanti, dupa caz, numai persoane care nu au apartenenta politica.
(6) Acreditarea observatorilor internationali si a reprezentantilor institutiilor mass-media straine care solicita acest lucru se face de catre Autoritatea Electorala Permanenta.
(7) Contestatia privind acreditarea sau respingerea solicitarii de acreditare se solutioneaza de catre Curtea de Apel Bucuresti, in termen de doua zile de la data inregistrarii. Hotararea data este definitiva.
(8) Acreditarea emisa de Autoritatea Electorala Permanenta asociatiilor, fundatiilor si institutiilor mass-media romanesti da dreptul acestora de a desemna observatori interni si reprezentanti interni pe langa toate birourile electorale ale sectiilor de votare.
(9) Observatorii interni si reprezentantii institutiilor mass-media romanesti pot asista la operatiunile birourilor electorale ale sectiilor de votare numai pe baza ecusoanelor emise de catre asociatia, fundatia sau institutia mass-media romaneasca acreditata de catre Autoritatea Electorala Permanenta, insotite de actul de identitate.
(10) Procedura de acreditare, modelele documentelor de acreditare si ale ecusoanelor sunt stabilite prin hotarare a Autoritatii Electorale Permanente.
(11) Acreditarea delegatilor partidelor politice se face de catre birourile electorale de circumscriptie, conform procedurii stabilite prin decizie a Biroului Electoral Central, la cererea scrisa a conducerilor organizatiilor judetene ale partidelor politice, ale aliantelor politice si ale aliantelor electorale sau ale organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, care nu au reprezentanti in birourile electorale ale sectiilor de votare, facuta cu cel putin 5 zile inaintea datei alegerilor.
(12) Observatorii internationali si reprezentantii institutiilor mass-media straine pot asista la operatiunile birourilor electorale ale sectiilor de votare numai pe baza documentului de acreditare emis de catre Autoritatea Electorala Permanenta, care este valabil si in copie, insotit de actul de identitate.
(13) Delegatii acreditati ai partidelor politice pot asista la operatiunile birourilor electorale ale sectiilor de votare numai pe baza documentului de acreditare emis de catre biroul electoral de circumscriptie, care este valabil si in copie, insotit de actul de identitate.
Articolul 90
(1) Persoanele acreditate pot asista la operatiunile electorale in ziua votarii, incepand cu ora 6,00 si terminand cu momentul incheierii si semnarii de catre membrii biroului electoral al sectiei de votare a procesului-verbal de constatare a rezultatelor votarii in sectia respectiva.
(2) Persoanele acreditate nu pot interveni in niciun mod in organizarea si desfasurarea alegerilor, avand numai dreptul de a sesiza in scris presedintele biroului electoral in cazul constatarii unei neregularitati. Orice act de propaganda electorala, precum si incalcarea in orice mod a prevederilor prezentei legi atrag aplicarea sanctiunilor legale, suspendarea acreditarii de catre biroul electoral care a constatat abaterea, iar in ziua votarii, indepartarea imediata a persoanei respective din sectia de votare.
(3) La biroul electoral al sectiei de votare, persoanele acreditate pot stationa numai in spatiul stabilit in acest sens in sala de votare de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare".
Autoritatea Electorala Permanenta: HOTARARE privind aprobarea procedurii de acreditare, a modelelor documentelor de acreditare si a modelelor ecusoanelor persoanelor acreditate la alegerile pentru Presedintele Romaniei din anul 2025
"Art. 1. — (1) Pentru acreditarea la alegerile pentru Presedintele Romaniei din anul 2025, asociatia sau fundatia interesata trebuie sa depuna la Autoritatea Electorala Permanenta o cerere, conform modelului prevazut in anexa nr. 1, pana cel mai tarziu la data de 19 aprilie 2025.
(2) Cererea prevazuta la alin. (1) va fi insotita de o copie a statutului si o copie a hotararii judecatoresti de infiintare, din care sa rezulte ca asociatia sau fundatia desfasoara activitati de aparare a democratiei si a drepturilor omului si este legal constituita cu cel putin 6 luni inaintea datei alegerilor.
(3) Documentele prevazute la alin. (2) pot fi transmise prin posta sau e-mail ori pot fi depuse la registratura Autoritatii Electorale Permanente.
(4) In cel mult 5 zile de la data inregistrarii cererii, Autoritatea Electorala Permanenta elibereaza asociatiilor si fundatiilor din Romania care indeplinesc conditiile prevazute de art. 89 alin. (3) din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor, precum si pentru organizarea si functionarea Autoritatii Electorale Permanente, cu modificarile si completarile ulterioare, documentele de acreditare, conform modelului prevazut in anexa nr. 2.
Art. 2. — (1) Pe baza documentului de acreditare emis de catre Autoritatea Electorala Permanenta, asociatia sau fundatia poate desemna ca observatori interni numai persoane care nu au apartenenta politica.
(2) Asociatiile si fundatiile acreditate de catre Autoritatea Electorala Permanenta au dreptul de a emite ecusoane pentru observatorii lor, conform modelului prevazut in anexa nr. 3. (3) Observatorii interni pot asista la operatiunile birourilor electorale ale sectiilor de votare si/sau ale birourilor electorale pentru votul prin corespondenta numai pe baza ecusonului prevazut la alin. (2), insotit de actul de identitate.
Art. 3. — (1) Autoritatea Electorala Permanenta acrediteaza, la cerere, reprezentantii institutiilor mass-media straine.
(2) Cererile prevazute la alin. (1) pot fi transmise prin posta sau e-mail ori pot fi depuse la registratura Autoritatii Electorale Permanente.
(3) Cererile prevazute la alin. (1) vor fi insotite de copiile documentelor de calatorie, precum si de copii ale documentelor emise de institutii mass-media straine, redactate in limba romana, engleza sau franceza, din care rezulta calitatea de jurnalist.
(4) Reprezentantii institutiilor mass-media straine care detin carnet valabil de corespondent, eliberat de Ministerul Afacerilor Externe, vor transmite Autoritatii Electorale Permanente doar cererea de acreditare, insotita de o copie a respectivului carnet de corespondent.
Art. 4. — (1) Autoritatea Electorala Permanenta acrediteaza, la cerere, observatori internationali.
(2) Cererile prevazute la alin. (1) pot fi transmise prin posta sau e-mail ori pot fi depuse la registratura Autoritatii Electorale Permanente.
(3) Cererile prevazute la alin. (1) vor fi insotite de copiile documentelor de calatorie, precum si de copii ale documentelor emise de organizatii straine sau internationale care desfasoara activitati in domeniul electoral, redactate in limba romana, engleza sau franceza, din care rezulta ca persoanele care solicita acreditarea sunt desemnate, mandatate sau recomandate sa observe alegerile pentru Presedintele Romaniei din anul 2025.
(4) Modelul documentului de acreditare a observatorilor internationali si reprezentantilor institutiilor mass-media straine este prevazut in anexa nr. 4.
Art. 5. — Observatorii internationali si reprezentantii institutiilor mass-media straine pot asista la operatiunile birourilor electorale ale sectiilor de votare si/sau ale birourilor electorale pentru votul prin corespondenta numai pe baza documentului de acreditare emis de catre Autoritatea Electorala Permanenta, care este valabil si in copie, insotit de actul de identitate.
Art. 6. — Documentele de acreditare emise de Autoritatea Electorala Permanenta sunt valabile la ambele tururi de scrutin pentru Presedintele Romaniei din anul 2025.
Art. 7. — Reprezentantii institutiilor mass-media romanesti pot asista la operatiunile birourilor electorale ale sectiilor de votare si/sau ale birourilor electorale pentru votul prin corespondenta si au acces in imobilele si incaperile in care acestea isi desfasoara activitatea numai in baza actului de identitate si a legitimatiei de jurnalist.
Art. 8. — (1) Persoanele acreditate si reprezentantii institutiilor mass-media romanesti au acces in sectiile de votare si pot asista la operatiunile birourilor electorale ale sectiilor de votare, incepand cu ora 6:00 si terminand cu momentul incheierii si semnarii de catre membrii biroului electoral al sectiei de votare a procesului-verbal de constatare a rezultatelor votarii in sectia respectiva. Persoanele acreditate si reprezentantii institutiilor mass-media romanesti au acces in imobilele si incaperile in care isi desfasoara activitatea birourile electorale pentru votul prin corespondenta si pot asista la toate operatiunile respectivelor birouri electorale.
(2) Persoanele acreditate si reprezentantii institutiilor massmedia romanesti nu pot interveni in niciun mod in organizarea si desfasurarea alegerilor, avand numai dreptul de a sesiza in scris presedintele biroului electoral in cazul constatarii unei neregularitati. Orice act de propaganda electorala, precum si incalcarea in orice mod a prevederilor legale atrag indepartarea imediata a persoanei respective din sectia de votare sau sediul biroului electoral pentru votul prin corespondenta, dupa caz.
(3) Filmarea si/sau fotografierea locurilor publice din sediul biroului electoral pentru votul prin corespondenta, din zona de votare sau din localul sectiei de votare, dupa caz, vor/va putea fi efectuate/efectuata fara a aduce atingere secretului votului si cu respectarea dispozitiilor art. 90 alin. (3) din Legea nr. 208/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 9. — Anexele nr. 1-4 fac parte integranta din prezenta hotarare. Art. 10. — Prezenta hotarare se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I"

Observatorii au dreptul de a asista la toate etapele procesului electoral: deschiderea urnelor, desfasurarea votului, numararea voturilor si intocmirea proceselor-verbale. Ei pot solicita lamuriri si pot face observatii, dar nu au voie sa intervina in procesul de votare, sa influenteze alegatorii sau sa faca campanie electorala.
Ei trebuie sa poarte ecusonul de observator si sa respecte regulile de conduita impuse de legislatia electorala. Nerespectarea acestora poate atrage revocarea acreditarii.
Drepturile si obligatiile observatorilor electorali
Drepturile si obligatiile observatorilor sunt stabilite prin art 89-90 din Legea 208/2015. Cu toate acestea, exista si standarde internationale care definesc munca observatorilor interni si internationali. Astfel, observatorii:
- isi vor desfasura activitatea cu stricta impartialitate, fara a exprima sau manifesta public nicio preferinta pentru partidele sau formatiunile politice, candidatii sau programele electorale ale acestora; nu se vor implica in campania electorala si nu vor afisa insemnele sau sloganurile competitorilor electorali.
- isi vor indeplini indatoririle intr-o maniera discreta si nu vor interveni in procesul electoral. Observatorii pot adresa intrebari reprezentantilor administratiei electorale si altor autoritati si pot semnala eventualele nereguli, insa nu le este permis sa dea instructiuni, sa modifice deciziile birourilor electorale sau sa impiedice buna desfasurare a procesului electoral.
- vor urmari toate aspectele procesului electoral si vor monitoriza toate etapele zilei alegerilor, inclusiv numararea voturilor.
- isi vor baza toate concluziile pe observatii personale, directe, sau pe fapte sau dovezi clare si convingatoare si vor transmite in timp util organizatiilor care i-au acreditat informatii clare si corecte.
- nu vor comenta procesul electoral in fata reprezentantilor mass media in numele organizatiilor care i-au acreditat.
- nu isi vor asuma riscuri inutile. Siguranta personala a fiecarui observator este mai importanta decat orice alte consideratii.
- vor respecta drepturile si libertatile fundamentale ale omului, legislatia nationala si autoritatea membrilor administratiei electorale. Sunt considerate incalcari ale drepturilor omului inclusiv discursul instigator la ura, comportamentele extremiste, sustinerea ideilor fasciste sau legionare etc.
- vor da intotdeauna dovada de cel mai inalt nivel de discretie, comportament profesional si respect fata de toti participantii la procesul electoral, fara discriminare.
- vor purta asupra lor documentele de identitate si acreditarea si se vor legitima in fata membrilor administratiei electorale sau a altor reprezentanti ai autoritatilor implicate in organizarea alegerilor, la cererea acestora.
- vor participa la instructaj si vor respecta planul de repartizare in teritoriu si instructiunile primite.
Pentru incalcarea acestor reglementari pot fi sanctionati, inclusiv cu retragerea acreditarii.