Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2025 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului

Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Alegerile prezidentiale reprezinta un proces fundamental in orice stat democratic, prin care cetatenii au posibilitatea de a-si exprima opinia cu privire la directia politica a tarii pentru urmatorii ani. In Romania, alegerile prezidentiale 2025 sunt cu atat mai importante cu cat contextul international este marcat de schimbari semnificative si de provocari globale ce pot influenta securitatea, economia si relatiile externe ale tarii.

In fata acestor evolutii geopolitice, rolul presedintelui devine esential in a proteja interesele nationale.

Alegerile prezidentiale 2025 sunt reglementate de un cadru legislativ clar si riguros, menit sa asigure corectitudinea si transparenta procesului electoral. Dintre cele mai importante legi/acte normative amintim:
  • Legea nr. 370/2004 privind alegerea Presedintelui Romaniei, cu modificarile si completarile ulterioare;
  • OUG 1/2025 privind unele masuri pentru organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Presedintele Romaniei din anul 2025 si alegerilor locale partiale din anul 2025;
  • Legea nr. 288/2015 care reglementeaza votul prin corespondenta;
  • Legea audiovizualului nr. 504/2002;
  • deciziile Autoritatii Electorale Permanente (AEP) si instructiunile Biroului Electoral Central (BEC), care contribuie la clarificarea si aplicarea unitara a normelor electorale.
Curtea Constitutionala are un rol major in validarea rezultatelor alegerilor si solutionarea eventualelor contestatii. De asemenea, Codul penal si Codul de procedura penala contin dispozitii referitoare la infractiunile electorale, precum fraudarea votului.

Campanie electorala alegeri prezidentiale 2025

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Campanie electorala alegeri prezidentiale 2025
Campania electorala pentru primul tur al alegerilor prezidentiale din 2025 a debutat pe 4 aprilie, cu 30 de zile inaintea scrutinului, si se va incheia pe 3 mai, la ora 7:00, cu 24 de ore inainte de ziua votului.

Pentru cel de-al doilea tur de scrutin, campania electorala va incepe pe 9 mai 2025, cu conditia ca, pana la aceasta data, Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) sa valideze rezultatele primului tur.

Campania electorala pentru al doilea tur de scrutin se va incheia pe 17 mai 2025, la ora 7:00, tot cu 24 de ore inainte de ziua votului decisiv.

Calendar Alegeri Prezidentiale 2025

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Calendar Alegeri Prezidentiale 2025
Primul tur al alegerilor prezidentiale 2025 se desfasoara pe 4 mai. In Romania, votul la alegerile prezidentiale din primul tur este programat in ziua de duminica, 4 mai, intre orele 7:00 si 21:00. Alegatorii care se afla la sediul sectiei de votare sau care asteapta la rand pentru a vota la ora 21:00 vor putea exercita dreptul de vot pana cel tarziu la ora 23:59.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Portal Codul Muncii - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari


Abonati-va acum la siguranta in munca dvs PortalCodulmuncii ro darama orice obstacol ivit in munca dvs oferindu-va acum solutii in conformitate cu cele mai recente modificari din legislatia muncii Sunteti doar la un click distanta de - Consultanta personalizata asigurata de o echipa de 25 experti profesionisti - O baza de date cu...

Oferta Speciala
valabila 48h


In Diaspora, votul la prezidentiale se va desfasura pe durata a 3 zile, astfel:
  1. Prima zi a votarii in strainatate va fi 2 mai 2025, de la ora locala 7:00 pana la ora locala 21:00.
  2. A doua zi a votarii in diaspora va fi 3 mai 2025, de la ora locala 7:00 pana la ora locala 21:00. In aceste zile, alegatorii care se vor afla in sediul sectiei de votare sau la rand pentru a vota, la ora 21:00, isi pot exercita dreptul electoral pana cel tarziu la ora locala 23:59.
  3. A treia zi a votarii in strainatate va fi pe 4 mai 2025, de la ora locala 7:00 la ora locala 21:00.
Alegatorii care la ora locala 21:00 (nu mai tarziu de ora locala a Romaniei 21:00), se afla la sediul sectiei de votare ori stau la rand pentru a vota, isi pot exercita dreptul electoral pana cel tarziu la ora locala 23:59, dar nu mai tarziu de ora locala a Romaniei 23:59.

Al doilea tur al alegerilor prezidentiale 2025 se desfasoara pe 18 mai. Astfel, votul in Romania pentru al doilea tur de scrutin va avea loc in data de 18 mai, incepand cu ora 7:00, pana la ora 21:00. Alegatorii care la ora locala 21:00 se afla in sediul sectiei de votare ori stau la rand pentru a vota isi pot exercita dreptul electoral pana cel tarziu la ora 23:59.

Votul in diaspora pentru al doilea tur de scrutin se va desfasura tot pe durata a trei zile, astfel:
  1. Prima zi a votarii in strainatate va fi pe 16 mai 2025, de la ora locala 7:00 pana la ora locala 21:00.
  2. A doua zi a votarii in strainatate va fi pe 17 mai 2025, de la ora locala 7:00 pana la ora locala 21:00.
  3. A treia zi a votarii in strainatate va fi pe 18 mai 2025, de la ora locala 7:00 pana la ora locala 21:00, dar nu mai tarziu de ora locala a Romaniei 21:00.
Alegatorii care la ora locala 21:00 (nu mai tarziu de ora locala a Romaniei 21:00), se afla la sediul sectiei de votare ori stau la rand pentru a vota, isi pot exercita dreptul electoral pana cel tarziu la ora locala 23:59.

Dupa primirea dosarului de la Biroul Electoral Central si solutionarea cererilor de anulare a alegerilor pentru frauda electorala, Curtea Constitutionala a Romaniei va valida alegerile, iar rezultatul va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I.

Candidati Alegeri prezidentiale 2025

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Candidati Alegeri prezidentiale 2025
Candidatii la alegerile prezidentiale din Romania trebuie sa indeplineasca mai multe conditii conform legislatiei in vigoare. Astfel, potrivit Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei, pentru a-si depune candidatura, o persoana trebuie sa fie cetatean roman, sa aiba domiciliul in Romania, sa fi implinit varsta de 35 de ani pana la data alegerilor si sa nu fie lipsit de dreptul de vot printr-o hotarare judecatoreasca definitiva.

Conform legii electorale, candidatura fiecarui aspirant la fotoliul din Cotroceni trebuie sustinuta de cel putin 200.000 de alegatori cu drept de vot, ale caror semnaturi sunt colectate si prezentate sub forma unei liste de sustinatori. Aceasta lista este un act public si trebuie insotita de declaratia de acceptare a candidaturii, declaratia de avere si o declaratie pe propria raspundere privind apartenenta sau neapartenenta ca agent ori colaborator al fostei Securitati.

Propunerile de candidaturi se depun la Biroul Electoral Central cu cel putin 30 de zile inainte de data alegerilor. Acestea trebuie sa fie semnate de conducerea partidului sau aliantei politice care propune candidatul sau, in cazul candidatilor independenti, de catre acestia in mod direct.

Pentru alegerile prezidentiale 2025 au fost validati 11 candidati, ale caror nume se vor regasi pe buletinele de vot din 4 mai 2025.

Ordinea candidatilor la alegerile prezidentiale din 4 mai 2025 pe buletinul de vot este urmatoarea:
  1. George Simion (38 de ani) – candidat AUR  
  2. Crin Antonescu (65 de ani) – candidatul PSD-PNL-UDMR: Alianta Electorala Romania Inainte 
  3. Elena Lasconi (52 de ani) – candidat USR, (a pierdut recent sustinerea partidului)
  4. Cristian Terhes (46 de ani) – candidat PNCR 
  5. Lavinia Sandru (50 de ani) – candidat PUSL
  6. Victor Ponta (52 de ani) -independent 
  7. Sebastian Popescu (41 de ani) – candidat Partidul Noua Romanie 
  8. Silviu Predoiu (66 de ani) -  candidat Partidul Liga Actiunii Nationale 
  9. John-Ion Banu (64 de ani) – independent 
  10. Daniel Funeriu (53 de ani) - independent  
  11. Nicusor Dan (55 de ani) - independent 
Presedintele Romaniei este ales prin vot universal, direct si secret. Un candidat este declarat castigator in primul tur daca obtine peste 50% din voturile valabil exprimate. In caz contrar, se organizeaza un al doilea tur de scrutin intre primii doi candidati clasati, iar cel care obtine cele mai multe voturi este ales presedinte.

Conform Constitutiei Romaniei, durata mandatului presedintelui este de 5 ani cu un numar maxim de 2 mandate.

Sondaje Alegeri prezidentiale 2025

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Sondaje Alegeri prezidentiale 2025
De la debutul campaniei electorale si pana in acest moment, sondajele efectuate pe diverse esantioane de alegatori il dau castigator pe liderul AUR, George Simion, in primul tur, insa intentiile de vot se schimba mult in turul doi, in functie de candidatii care intra la duel.

De regula, in topul preferintelor se regasesc candidatii partidelor majore. De aceasta data, insa, se remarca o crestere a vizibilitatii unor candidati de la formatiuni politice mai mici.

Conform unui sondaj CURS, George Simion ar castiga primul tur al alegerilor prezidentiale, in 4 mai, cu un scor de 26%, urmat de Crin Antonescu, cu 23%. Cei doi candidati sunt urmati de Nicusor Dan (19%), Victor Ponta (16%), Elena Lasconi (8%) si Cristian Terhes (3%).
In turul doi, Nicusor Dan ar fi invins atat de George Simion, cat si de Crin Antonescu. In schimb, Crin Antonescu ar fi castigator atat intr-o finala cu liderul AUR, cat si in una cu primarul Capitalei.
Nicusor Dan vs George Simion: 46% – 54%
Crin Antonescu vs George Simion: 52% – 48%
Nicusor Dan vs Victor Ponta: 50% – 50%
Nicusor Dan vs Crin Antonescu: 48% – 52%

Sondajul AtlasIntel din 15 aprilie are rezultate similare. La Turul 1 al alegerilor prezidentiale 2025, candidatii ar obtine urmatoarele procente, in ordine: George Simion, 33.4%, Crin Antonescu, 24.7%, Nicusor Dan, 21.2% Victor Ponta, 9.7%
La scenariile pentru turul 2, parerile sunt schimbate destul de mult:
  • O finala Crin Antonescu - Nicusor Dan ar fi castigata de Antonescu, cu 34.4% fata de 26.4% (alti 39.2% dintre votanti spun ca nu stiu, isi anuleaza votul sau nu voteaza)
  • O finala Victor Ponta - George Simion ar fi castigata de Simion, cu 36.3%, iar Ponta ar lua 23.4% (alti 40.4% au spus ca nu stiu, isi anuleaza votul sau nu voteaza).
  • O finala Antonescu - Simion ar fi castigata de Antonescu, cu 49.2%, fata de 36.3%. (alti 14.4% dintre respondenti spun ca nu stiu, nu voteaza sau isi anuleaza votul)
  • O finala Nicusor Dan - George Simion ar fi castigata de Nicusor Dan cu 40.7% fata de 37.5%. (alti 21.8% dintre respondenti spun ca nu stiu, nu voteaza sau isi anuleaza votul)
Sondajul Flashdata din 7 aprilie il arata favorit pe George Simion in primul tur (28% dintre voturi), urmat indeaproape de Crin Antonescu (26%), Nicusor Dan (23%) si Victor Ponta (9%).
Scenariile se schimba la turul 2, care il scot invingator pe Crin Antonescu.
  • Finala Crin Antonescu - Nicusor Dan: invingator Antonescu, 55%
  • Finala George Simion - Crin Antonescu: invingator Antonescu, 61%
  • Finala Nicusor Dan - Victor Ponta: invingator Nicusor Dan, 58%
  • Finala Crin Antonescu - Victor Ponta: invingator Antonescu, 67%

Cine are drept de vot la alegerile prezidentiale 2025

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Cine are drept de vot la alegerile prezidentiale 2025
Potrivit legislatiei, la alegerile prezidentiale 2025 pot vota cetatenii romani care au varsta de 18 ani, impliniti pana in ziua de vot. Nu au drept de vot persoanele cu dizabilitati mintale puse sub interdictie sau persoanele condamnate, carora li s-au interzis drepturile electorale prin hotarare judecatoreasca.

Alegatorul poate vota la o sectie de votare specifica, in functie de situatia in care se afla:
a) Daca sunteti in localitatea de domiciliu sau resedinta, votati doar la sectia de votare care corespunde strazii sau localitatii unde locuiti, conform legii.
b) Daca va aflati in alta localitate decat cea de domiciliu sau resedinta, puteti vota la orice sectie de votare din unitatea administrativ-teritoriala respectiva.
c) Daca sunteti in strainatate, puteti vota la orice sectie de votare organizata in afara tarii.
d) Daca faceti parte din biroul electoral al sectiei de votare, sunteti operator de calculator sau asigurati ordinea, votati la sectia unde lucrati.
e) Daca aveti mobilitate redusa, votati la orice sectie care va poate asigura accesul.

Votul in strainatate

La alegerile prezidentiale 2025, romanii din diaspora pot vota la orice sectie de votare sau prin corespondenta, in conditiile legii. Pentru votul prin corespondenta a fost necesara inregistrarea pe platforma www.votstrainatate.ro.

Prin inregistrarea ca alegator prin corespondenta, cetateanul roman cu drept de vot, cu domiciliul sau resedinta in strainatate si care detine un document care dovedeste dreptul de sedere, eliberat de autoritatile straine, solicita transmiterea prin posta a documentelor de vot la adresa sa de corespondenta din strainatate.

Ca sa voteze prin corespondenta, alegatorul roman trebuie sa aiba domiciliul sau resedinta in strainatate.

Potrivit unui comunicat al Autoritatii Electorale Permanente, peste 6.200 de cereri de vot prin corespondenta la scrutinul prezidential din luna mai s-au inregistrat pe portalul www.votstrainatate.ro. Cele mai multe cereri pentru vot prin corespondenta s-au inregistrat in Germania – 1.375, urmata de Marea Britanie – 1.079, Elvetia – 530, Franta – 527, Statele Unite – 406, Italia – 302 si Spania – 288. De asemenea, din Canada s-au inregistrat 243 cereri de vot prin corespondenta, din Olanda si Suedia – cate 179, Belgia – 178, din Austria – 147 si Irlanda – 107.

Si din Norvegia s-au inregistrat 86 de cereri, Luxemburg – 56, Grecia – 49, iar Japonia si Republica Ceha – cate 40 de cereri. Din Australia au fost 22 de cereri de vot prin corespondenta, Israel – 17, Noua Zeelanda – 15, Brazilia – 10, India, China si Coreea – cate 4 cereri. Un numar de 23 de state, printre care Sudanul de Sud, Argentina, Peru, Filipine, Albania sau Burkina Faso au inregistrat cate o cerere de vot prin corespondenta.

De asemenea, cetatenii romani din strainatate s-au putut inregistra pana la data de 4 martie, ora 23:59, si ca alegator in strainatate la o sectie de votare, fiind depuse 2.611 cereri in acest sens, dintre care 2.238 au indeplinit conditiile legale prevazute la art. 8 alin. (1) din Legea nr. 370/2004 pentru a putea fi organizate, cu acordul autoritatilor din tara respectiva, sectii de votare, conform Autoritatii Electorale Permanente.

Dreptul de a sesiza nereguli in sectia de votare

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Dreptul de a sesiza nereguli in sectia de votare
Coalitia VotCorect explica, pe platforma votcorect.ro, pasii pe care cetatenii trebuie sa-i urmeze in ziua votului, inclusiv despre cum se pot face sesizari in cazul in care sunt observate nereguli sau incalcari ale procedurilor electorale.

Potrivit sursei citate, presedintele Biroului Electoral al sectiei de votare sau loctiitorul acestuia, in cazul in care nu este prezent, este obligat sa primeasca si sa inregistreze sesizari scrise (intampinari) legate de nereguli care se produc in timpul procesului de votare sau dupa finalizarea acestuia.

Intampinarile ar trebui sa contina cel putin destinatarul (presedintele BESV), numele si prenumele observatorului, seria si numarul actului de identitate, calitatea (observator acreditat, alegator etc), relatarea neregulii cu cat mai multe detalii, sectia de votare, data si semnatura.

Este recomandat sa faceti sesizarea in dublu exemplar, astfel incat pe copia care ramane la dumneavoastra presedintele sau loctiitorul sa scrie ca a luat la cunostinta si numarul sub care este inregistrata sesizarea. Daca nu aveti timp sa scrieti, puteti face o poza sesizarii.

Birourile electorale gestioneaza propria activitate si rezolva intampinari cu privire la aceasta. Birourile electorale ierarhic superioare pot solutiona contestatii cu privire la activitatea birourilor ierarhic inferioare. Asadar, in cazul unui raspuns negativ de la un birou electoral, puteti contesta decizia la biroul ierarhic superior. In unele cazuri, daca nu doriti sa faceti plagere scrisa, puteti apela telefonic birourile electorale superioare. Datele de contact ale birourilor electorale se pot gasi pe pagina web BEC.

Model sesizare in ziua votului

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Model sesizare in ziua votului

Domnule/doamna Presedinte,

Subsemnatul/subsemnata, _____________________________ legitimat cu ___________nr. si seria__________________ domiciliat in_____________________________, in calitate de alegator, observator/delegat______________________________________
In baza art. ___ din Legea_______________., formulez urmatoarea

Intampinare / Contestatie

Prin care va solicit sa

Am constatat
-
-
-
-
-

-
 
Data,                    Ora,                                                                                   Semnatura,


Domnului/doamnei presedinte al Biroului Electoral …….. …………..din comuna ………. judetul …………….

Cu ce documente poti vota la Alegerile prezidentiale 2025

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Cu ce documente poti vota la Alegerile prezidentiale 2025
Prin act de identitate se intelege (Art. 127 (1) din Legea nr. 115/2015):
  • cartea de identitate
  • cartea electronica de identitate
  • cartea de identitate provizorie
  • buletinul de identitate
  • pasaportul diplomatic
  • pasaportul diplomatic electronic
  • pasaportul de serviciu
  • pasaportul de serviciu electronic
  • in cazul elevilor din scolile militare, carnetul de serviciu militar
Cetatenii Uniunii Europene isi pot exercita dreptul de vot pe baza oricarui document valabil care le atesta identitatea.
Important: Documentele trebuie sa fie valabile in ziua votarii.

Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR

Newsletter Infojuridic
Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 16 Aprilie 2025
Votati articolul "Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2025 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI