Pensia de handicap reprezinta o forma de sprijin financiar acordata persoanelor care sunt incadrate intr-un grad de handicap, in scopul de a le sustine integrarea sociala si imbunatatirea calitatii vietii. Aceasta poate fi acordata sub diferite forme.
Pensia de handicap joaca un rol important in protejarea si sustinerea persoanelor cu dizabilitati. Pensia ofera un venit minim necesar pentru a face fata cheltuielilor zilnice.
Exista doua tipuri principale de pensie de handicap: pensia de handicap simpla si pensia de handicap cu insotitor. Pensia de handicap simpla se acorda persoanelor care sunt incadrate intr-un grad de handicap, dar care nu au nevoie de asistenta permanenta.
Pe de alta parte, pensia de handicap cu insotitor este destinata celor care sunt incadrate intr-un grad grav de handicap si care nu se pot ingriji singure. Aceasta presupune acordarea unui supliment pentru insotitor.
Pensia de handicap este reglementata de legislatia nationala, in principal prin Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice si alte acte normative relevante care stabilesc drepturile si obligatiile persoanelor cu dizabilitati.
In ceea ce priveste persoanele incadrate in grad grav de handicap, acestea trebuie sa fie incadrata oficial intr-un grad grav de handicap. Acest grad de handicap este stabilit printr-o evaluare medicala detaliata, efectuata de o comisie de specialitate din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC).
De asemenea, aici se pot incadra si persoanele cu handicap grav locomotor, persoanele cu handicap vizual grav, persoanele cu handicap neuro-psihic grav.
Conform legislatiei, handicapul este impartit in patru grade principale: grad grav (cu insotitor), grad accentuat, grad mediu si grad usor.
Certificatul de handicap poate fi emis pe termen temporar sau permanent, in functie de severitatea afectiunii si de posibilitatea de ameliorare a starii de sanatate.
Precum am mentionat mai sus, gradele de handicap sunt: usor, mediu, accentuat si grav. In acest sens, gradul de handicap usor presupune o afectare minora a capacitatii functionale a unei persoane. Aceasta poate desfasura in mare parte activitatile cotidiene fara asistenta, dar poate intampina dificultati ocazionale in anumite contexte (fizice, psihice sau senzoriale).
Abonati-va acum la siguranta in munca dvs PortalCodulmuncii ro darama orice obstacol ivit in munca dvs oferindu-va acum solutii in conformitate cu cele mai recente modificari din legislatia muncii Sunteti doar la un click distanta de - Consultanta personalizata asigurata de o echipa de 25 experti profesionisti - O baza de date cu...
Oferta Speciala
valabila 48h
In cazul handicapului mediu, acesta reprezinta o afectare mai semnificativa a functionarii zilnice, insa persoana pastreaza un anumit nivel de autonomie. Persoanele in acest caz pot avea nevoie de ajutor din partea altora in anumite activitati, dar nu permanent.
Gradul de handicap accentuat indica o reducere serioasa a capacitatii de functionare independenta. Persoana are dificultati majore in activitatile zilnice si are nevoie frecventa sau constanta de sprijin din partea altei persoane, fara a fi complet dependenta.
De asemenea, handicapul grav este cel mai sever grad si presupune o afectare totala sau aproape totala a capacitatii de autonomie personala. Persoanele incadrate in acest grad sunt dependente de ingrijirea altei persoane pentru a putea trai in conditii decente. Persoanele cu acest grad de handicap beneficiaza de cele mai extinse drepturi si facilitati.
Pentru a beneficia de pensia de handicap cu insotitor, persoanele interesate trebuie sa depuna un dosar complet care sa contina o serie de acte oficiale. Dosarul se depune la Casa de Pensii sau la autoritatile competente, iar documentele trebuie sa fie corect completate si valabile.
- Cerere tip - Cererea tip reprezinta documentul oficial prin care persoana solicita acordarea pensiei de handicap cu insotitor. Aceasta se completeaza la Casa de Pensii locala si contine informatii esentiale despre solicitant si situatia acestuia.
- Act de identitate (copie si original) - Este necesar un act de identitate valabil (buletin sau carte de identitate), care va fi prezentat atat in copie, cat si in original. Acesta este utilizat pentru identificarea solicitantului si pentru verificarea datelor personale. Actul de identitate trebuie sa fie prezent atat perntru persoana cu handicap, cat si pentru viitorul insotitor
- Certificatul de incadrare in grad de handicap - Certificatul emis de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) atesta gradul de handicap al solicitantului. Acesta este documentul care stabileste daca persoana indeplineste conditiile legale pentru a beneficia de pensia de handicap cu insotitor.
- Decizia medicala privind handicapul - Decizia medicala, emisa de comisia de evaluare, detaliaza gradul de handicap si conditiile medicale ale solicitantului. Acesta trebuie sa fie valabil la momentul depunerii dosarului si sa contina mentiunea "cu insotitor" pentru a indica nevoia de ajutor permanent.
- Adeverinte de venit (daca este cazul) - Daca solicitantul are venituri din munca sau alte surse, va trebui sa prezinte adeverinte de venit care sa ateste sumele obtinute. Acestea sunt folosite pentru a evalua eligibilitatea pentru pensia de handicap, intrucat veniturile pot influenta acordarea acestei pensii.
- Cupon de pensie (daca beneficiaza deja de alt tip de pensie) - Daca solicitantul primeste deja pensie de orice tip (pensia pentru limita de varsta, invaliditate etc.), va trebui sa depuna si un cupon de pensie actualizat. Acesta va fi folosit pentru verificarea veniturilor si pentru integrarea in sistemul pensiilor sociale.
In functie de particularitatile fiecarui caz, Casa de Pensii poate solicita si alte documente suplimentare. De exemplu, documente care sa ateste un alt tip de handicap (daca exista mai multe conditii medicale), sau orice alta informatie relevanta pentru acordarea pensiei de handicap cu insotitor.
Dosarul complet cu toate actele necesare trebuie depus la Casa Judeteana de Pensii sau la Casa de Pensii a sectorului, in cazul Bucurestiului. Este important ca toate documentele sa fie corect completate si semnate, iar solicitantul sa fie disponibil pentru orice alte informatii suplimentare cerute de autoritati.
Este important ca persoanele interesate sa respecte toate conditiile legale necesare pentru acordarea pensiei de handicap cu insotitor, inclusiv indeplinirea cerintelor medicale si administrative, precum si depunerea dosarului corect si complet.
In aceste cazuri se recomanda solicitarea sprijinului autoritatilor competente sau consultarea unui specialist in drept social, care poate oferi asistenta in intocmirea dosarului si in obtinerea drepturilor cuvenite.