SECTIUNEA 1 - Listele electorale
Ce este si ce avantaje majore va aduce Consilier Ghid complet de Salarizare Revisal si Contributii sociale Consilier Ghid complet de Salarizare Revisal si Contributii sociale este o lucrare online disponibila pe platforma www rsonline ro actualizata permanent care va ofera solutii complete strict la obiect cu temeiuri legale studii de...
Oferta Speciala
valabila 48h
ART. 7
Listele electorale permanente din tara se intocmesc si se tiparesc cu aplicarea corespunzatoare a prevederilor art. 49 din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor, precum si pentru organizarea si functionarea Autoritatii Electorale Permanente, cu modificarile si completarile ulterioare.
ART. 8
(1) Incepand cu data de 1 aprilie a anului in care au loc alegeri pentru Presedintele Romaniei la termen si pana la data expirarii a cel mult 15 zile de la data inceperii perioadei electorale, alegatorul, care doreste sa voteze in strainatate la alegerile pentru Presedintele Romaniei, se poate inregistra in Registrul electoral ca alegator in strainatate, prin intermediul unui formular on-line, aflat pe site-ul Autoritatii Electorale Permanente, in care va inscrie numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea si statul unde opteaza sa voteze, la care anexeaza copia scanata sau fotografia actului de identitate.
(2) Pentru a vota prin corespondenta, alegatorul cu domiciliul sau resedinta in strainatate trebuie sa se inregistreze ca alegator prin corespondenta, conform legii.
(3) Alegatorii prevazuti la alin. (1) sunt inscrisi in listele electorale permanente din strainatate.
(4) Alegatorii prevazuti la alin. (2) sunt inscrisi in listele electorale permanente din strainatate pentru votul prin corespondenta.
(5) Listele prevazute la alin. (3) si (4) se intocmesc de Autoritatea Electorala Permanenta in format electronic si sunt puse la dispozitia biroului electoral pentru sectiile de votare din strainatate.
ART. 9
(1) Listele electorale suplimentare se intocmesc pe durata votarii de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare si/sau de catre membrii biroului electoral al sectiei de votare desemnati de catre acesta, pentru a consemna prezenta la vot a urmatoarelor categorii de alegatori:
a) alegatorii care se prezinta la vot si fac dovada ca au domiciliul pe raza sectiei de votare respective, insa au fost omisi din lista electorala permanenta a sectiei de votare respective;
b) membrii biroului electoral al sectiei de votare, persoanele insarcinate cu mentinerea ordinii si operatorii de calculator, daca acestia nu sunt inscrisi in lista electorala permanenta a sectiei de votare respective;
c) alegatorii care isi au domiciliul in alta localitate;
d) alegatorii cu mobilitate redusa care nu sunt inscrisi in lista electorala permanenta a sectiei de votare respective;
e) alegatorii care voteaza in strainatate la alta sectie de votare decat cea unde au fost arondati;
f) alegatorii care voteaza in strainatate fara a fi formulat o cerere conform art. 8 alin. (1).
(2) Listele electorale suplimentare cuprind rubrici pentru numele, codul numeric personal, domiciliul, seria si numarul actului de identitate, numarul sectiei de votare si semnatura alegatorului.
(3) Modelul listei electorale suplimentare este stabilit prin hotarare a Autoritatii Electorale Permanente.
(4) Intampinarile formulate cu privire la inscrierea alegatorilor in listele electorale suplimentare se solutioneaza pe loc de catre biroul electoral al sectiei de votare, prin decizie.
(5) Alegatorii care isi exercita dreptul de vot prin intermediul urnei speciale sunt inscrisi intr- un extras din listele electorale.
(6) Listele electorale suplimentare din strainatate sunt generate in format electronic, in mod automat, pe baza datelor inregistrate in Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal.
(7) In situatia disfunctionalitatii Sistemului informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal, listele electorale suplimentare din strainatate se intocmesc pe suport hartie si cuprind rubrici pentru numele si prenumele, codul numeric personal si semnatura alegatorului.
SECTIUNEA a 2-a - Sectiile de votare
ART. 10
Operatiunile electorale se desfasoara in sectiile de votare organizate conform Legii nr.
208/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
ART. 11 *** Abrogat ART. 12 *** Abrogat
SECTIUNEA a 3-a - Birourile electorale
ART. 13
(1) Pentru organizarea si desfasurarea operatiunilor specifice perioadei electorale se constituie Biroul Electoral Central, birourile electorale judetene, birourile electorale ale sectoarelor municipiului Bucuresti, biroul electoral pentru sectiile de votare din strainatate si birourile electorale ale sectiilor de votare.
(2) Birourile electorale sunt alcatuite numai din cetateni cu drept de vot. Presedintii birourilor electorale ale sectiilor de votare, loctiitorii acestora si reprezentantii Autoritatii Electorale Permanente in birourile electorale nu pot avea apartenenta politica. Candidatii in alegeri, sotul, sotia, rudele si afinii acestora pana la gradul al doilea inclusiv nu pot fi membri ai birourilor electorale.
(3) In indeplinirea atributiilor ce le revin, membrii birourilor electorale exercita o functie ce implica autoritatea de stat. Exercitarea corecta si impartiala a functiei de membru al biroului electoral este obligatorie. Nerespectarea acestei obligatii atrage raspunderea juridica, civila sau penala, dupa caz.
(4) Nimeni nu poate fi in acelasi timp membru a doua sau mai multe birouri electorale.
(5) Procesele-verbale intocmite cu prilejul constituirii si completarii birourilor electorale atesta calitatea de membru al biroului electoral.
ART. 14
(1) Birourile electorale lucreaza legal in prezenta majoritatii membrilor care le compun.
(2) Sedintele birourilor electorale sunt conduse de presedinti.
(3) In lipsa presedintelui biroului electoral, atributiile acestuia sunt indeplinite de loctiitorul sau.
(4) Prezenta la sedinte a membrilor birourilor electorale este obligatorie. In cazuri justificate, presedintii birourilor electorale pot aproba ca unii membri ai acestora sa lipseasca de la sedinta.
(5) Birourile electorale adopta acte si iau masuri, potrivit competentei lor, numai cu votul majoritatii membrilor prezenti. In caz de egalitate de voturi, votul presedintelui este hotarator.
ART. 15
(1) Reprezentantii formatiunilor politice in birourile electorale nu pot primi si nu pot exercita alte insarcinari in afara celor prevazute de prezenta lege.
(2) Reprezentantii formatiunilor politice in birourile electorale pot fi inlocuiti, la cererea celor care i-au propus, cu aprobarea biroului electoral ierarhic superior, pana in preziua votarii, iar in caz de deces, imbolnaviri sau accidente, chiar si in ziua votarii, cu respectarea conditiilor prevazute de art. 16 - 23.
(3) Calitatea de membru al unui birou electoral inceteaza de drept in cazul in care s-a dispus trimiterea in judecata pentru savarsirea unei infractiuni prevazute la art. 385 - 391 din Codul penal sau in conditiile prevazute la art. 56 alin. (5). Constatarea incetarii de drept a calitatii de membru al unui birou electoral se face, in termen de 48 de ore de la intervenirea cazului, de catre presedintele biroului electoral ierarhic superior, iar in cazul Biroului Electoral Central, de catre presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
ART. 16
(1) Biroul Electoral Central este alcatuit din 5 judecatori ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie, presedintele si vicepresedintii Autoritatii Electorale Permanente si din cel mult 10 reprezentanti ai formatiunilor politice.
(2) Desemnarea celor 5 judecatori se face de presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie in sedinta publica, in termen de 3 zile de la data intrarii in vigoare a hotararii Guvernului privind stabilirea datei alegerilor, prin tragere la sorti, dintre judecatorii in exercitiu ai Curtii. Data sedintei se aduce la cunostinta publica prin mass-media de catre presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cu doua zile inainte de desfasurarea acesteia.
(3) Rezultatul tragerii la sorti se consemneaza intr-un proces-verbal, semnat de presedinte si de prim-magistratul-asistent al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
(4) In termen de 24 de ore de la investire, judecatorii desemnati aleg din randul lor, prin vot secret, presedintele Biroului Electoral Central si loctiitorul acestuia. In termen de 24 de ore de la alegerea presedintelui Biroului Electoral Central, in componenta Biroului Electoral Central intra presedintele, vicepresedintii Autoritatii Electorale Permanente si cate un reprezentant al fiecarui partid politic parlamentar. Astfel constituit, Biroul Electoral Central indeplineste toate atributiile ce ii revin potrivit prezentei legi pana la completarea lui cu reprezentantii formatiunilor politice neparlamentare care au propus candidati.
(5) Constituirea Biroului Electoral Central se consemneaza intr-un proces-verbal care reprezinta actul de investire.
(6) In termen de cel mult 48 de ore de la ramanerea definitiva a candidaturilor, fiecare formatiune politica care nu este reprezentata in Parlament si a propus candidat comunica Biroului Electoral Central numele si prenumele reprezentantului sau. Comunicarile transmise dupa acest termen nu se mai iau in considerare. Completarea Biroului Electoral Central cu reprezentantii propusi se face prin tragere la sorti, in termen de 24 de ore de la expirarea termenului in care se fac comunicarile, de presedintele Biroului Electoral Central, in prezenta membrilor biroului si a candidatilor sau a persoanelor delegate de catre conducerile formatiunilor politice care au propus candidatii, in limita numarului de reprezentanti prevazut la alin. (1).
(7) Biroul Electoral Central are un aparat tehnic de lucru format din personal de specialitate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, al Autoritatii Electorale Permanente si al Institutului National de Statistica.
(8) Biroul Electoral Central, in componenta prevazuta la alin. (4), adopta prin hotarare, in termen de 3 zile de la constituire, un regulament de organizare si functionare a birourilor electorale si a aparatului de lucru al acestora, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si este obligatoriu pentru toate birourile electorale si aparatul tehnic al acestora.
ART. 17
(1) Biroul Electoral Central are urmatoarele atributii:
a) asigura aplicarea si interpretarea unitara a dispozitiilor prezentei legi;
b) constata indeplinirea conditiilor de fond si de forma prevazute de prezenta lege pentru candidaturi; comunica birourilor electorale judetene, birourilor electorale ale sectoarelor municipiului Bucuresti si biroului electoral pentru sectiile de votare din strainatate candidaturile inregistrate, le face cunoscute prin intermediul serviciilor publice de radio si de televiziune, precum si prin afisare pe pagina proprie de internet;
c) in 48 de ore de la ramanerea definitiva a candidaturilor stabileste ordinea de inscriere in buletinul de vot, prin tragere la sorti, in prima etapa din randul candidatilor propusi de partidele politice parlamentare, iar in a doua etapa din randul celorlalti candidati; comunica ordinea inscrierii candidatilor si a semnelor electorale ale acestora in buletinul de vot Curtii Constitutionale si Regiei Autonome "Monitorul Oficial" si o aduce la cunostinta publica prin intermediul serviciilor publice de radio si de televiziune, precum si prin afisare pe pagina proprie de internet;
d) rezolva intampinarile referitoare la propria sa activitate si contestatiile cu privire la activitatea birourilor electorale judetene, a birourilor electorale ale sectoarelor municipiului Bucuresti si a biroului electoral pentru sectiile de votare din strainatate; in cazul in care pentru solutionarea unei intampinari sau contestatii sunt necesare verificari de fapt, acestea se efectueaza in prezenta unui judecator din cadrul Biroului Electoral Central; asemenea verificari nu se pot face in data alegerilor;
e) centralizeaza rezultatele alegerilor, constata candidatul ales si prezinta Curtii Constitutionale documentatia necesara validarii mandatului de Presedinte al Romaniei;
f) organizeaza si implementeaza un sistem de colectare de date si de informare periodica a opiniei publice privind prezenta populatiei la vot;
g) transmite Autoritatii Electorale Permanente, dupa publicarea rezultatului alegerilor in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, toate materialele si documentele detinute;
h) dispune renumararea voturilor intr-o sectie de votare sau refacerea centralizarii voturilor si a rezultatului alegerilor, in situatia in care constata ca au fost comise erori sau exista neconcordante intre datele consemnate in procesele-verbale;
i) indeplineste orice alte obligatii ce ii revin potrivit prezentei legi.
(2) In exercitarea atributiilor ce ii revin potrivit prevederilor prezentei legi, Biroul Electoral Central adopta decizii si hotarari.
(3) Deciziile Biroului Electoral Central se adopta pentru aplicarea unitara a prevederilor prezentei legi, pentru admiterea sau respingerea protocolului de constituire a unei aliante electorale, pentru inregistrarea sau respingerea inregistrarii candidaturilor, pentru inregistrarea sau respingerea inregistrarii semnelor electorale, pentru solutionarea intampinarilor si contestatiilor care sunt de competenta sa, precum si pentru alte cazuri prevazute de prezenta lege. Deciziile Biroului Electoral Central sunt obligatorii pentru toate autoritatile, institutiile publice, birourile electorale, organismele cu atributii in materie electorala, precum si pentru toti participantii la alegeri, se comunica partilor interesate si se aduc la cunostinta publica prin afisare pe pagina proprie de internet.
(4) Hotararile Biroului Electoral Central se adopta pentru interpretarea unitara a prezentei legi, sunt general obligatorii si se aduc la cunostinta publica prin afisare pe pagina proprie de internet si prin publicare in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
ART. 18
(1) Biroul electoral judetean, respectiv biroul electoral al sectorului municipiului Bucuresti este constituit din 3 judecatori, un reprezentant al Autoritatii Electorale Permanente desemnat de catre aceasta prin hotarare si din cel mult 7 reprezentanti ai formatiunilor politice care au propus candidati.
(2) Desemnarea judecatorilor se face in sedinta publica, in termen de cel mult 10 zile de la data intrarii in vigoare a hotararii Guvernului privind stabilirea datei alegerilor, de catre presedintele tribunalului, prin tragere la sorti, dintre judecatorii in exercitiu ai acestuia sau, in cazul biroului electoral al sectorului municipiului Bucuresti, dintre judecatorii in exercitiu ai judecatoriei sectorului. Data sedintei se aduce la cunostinta publica, prin presa, de presedintele tribunalului, cu cel putin 24 de ore inainte de desfasurarea acesteia. Tragerea la sorti se face pe functii, presedinte si loctiitor, si se consemneaza intr-un proces-verbal semnat de presedintele tribunalului, care constituie actul de investire. Biroul electoral judetean sau al sectorului municipiului Bucuresti astfel constituit indeplineste toate atributiile ce ii revin potrivit prezentei legi, urmand a fi completat in termen de 24 de ore cu reprezentantul Autoritatii Electorale Permanente.
(3) In termen de cel mult 48 de ore de la ramanerea definitiva a candidaturilor, fiecare formatiune politica care a propus candidat comunica biroului electoral judetean sau biroului electoral al sectorului municipiului Bucuresti numele si prenumele reprezentantului sau. Comunicarile transmise dupa acest termen nu se mai iau in considerare. In termen de 24 de ore de la expirarea termenului in care se fac comunicarile, biroul electoral judetean sau biroul electoral al sectorului municipiului Bucuresti se completeaza cu reprezentantii propusi de partidele politice parlamentare care au propus candidati, in limita numarului de reprezentanti prevazut la alin. (1). In termen de 24 de ore de la completarea birourilor electorale judetene sau birourilor electorale ale sectoarelor municipiului Bucuresti cu reprezentantii propusi de partidele politice parlamentare care au propus candidati, acestea se completeaza de catre presedintele biroului electoral judetean sau al biroului electoral al sectorului municipiului Bucuresti, dupa caz, cu reprezentantii celorlalte formatiuni politice care au propus candidati, in limita numarului de reprezentanti prevazut la alin. (1), prin tragere la sorti, daca este cazul, in prezenta membrilor
biroului si a candidatilor sau a persoanelor delegate de catre conducerile formatiunilor politice care au propus candidatii.
ART. 19
(1) Birourile electorale judetene, respectiv birourile electorale ale sectoarelor municipiului Bucuresti au urmatoarele atributii:
a) urmaresc si asigura aplicarea unitara si respectarea dispozitiilor prezentei legi, precum si a hotararilor si deciziilor Biroului Electoral Central de catre toate autoritatile, institutiile si organismele cu responsabilitati in materie electorala din cadrul judetului sau al sectorului municipiului Bucuresti;
b) asigura, impreuna cu prefectii si Autoritatea Electorala Permanenta, instruirea presedintilor birourilor electorale ale sectiilor de votare si a loctiitorilor acestora;
c) rezolva intampinarile referitoare la propria activitate si contestatiile cu privire la operatiunile birourilor electorale ale sectiilor de votare si la procesul de votare; deciziile date sunt definitive;
d) distribuie, pe baza de proces-verbal, prin intermediul primarilor, buletinele de vot, stampilele de control, stampilele cu mentiunea "VOTAT" si celelalte materiale necesare procesului electoral birourilor electorale ale sectiilor de votare;
e) centralizeaza rezultatele numararii voturilor pentru judetul sau sectorul municipiului Bucuresti in care functioneaza si inainteaza Biroului Electoral Central procesele-verbale privind centralizarea rezultatelor votarii la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale la care functioneaza, procesele-verbale primite de la birourile electorale ale sectiilor de votare, dosarele cuprinzand copiile de pe listele electorale permanente si tabelele utilizate in cadrul sectiilor de votare, dupa caz, precum si toate contestatiile si intampinarile primite;
f) predau, pe baza de proces-verbal, tribunalelor judetene, respectiv Tribunalului Bucuresti buletinele de vot nule si cele contestate, precum si celelalte documente si materiale detinute, care nu sunt predate Biroului Electoral Central.
(2) Birourile electorale judetene si birourile electorale ale sectoarelor municipiului Bucuresti indeplinesc orice alte atributii ce le revin potrivit prezentei legi.
(3) In exercitarea atributiilor ce le revin potrivit prevederilor prezentei legi, birourile electorale judetene si birourile electorale ale sectoarelor municipiului Bucuresti adopta decizii. Deciziile sunt obligatorii pentru toate autoritatile, institutiile publice, birourile electorale, organismele cu atributii in materie electorala, precum si pentru toti participantii la alegeri la care se refera, din raza teritoriala de competenta a biroului, si se aduc la cunostinta publica prin afisare sau prin orice alt mijloc de publicitate.
ART. 20
(1) Biroul electoral pentru sectiile de votare din strainatate este constituit din 3 judecatori in exercitiu ai Tribunalului Bucuresti, un reprezentant al Autoritatii Electorale Permanente desemnat de aceasta prin hotarare si din cel mult 7 reprezentanti ai formatiunilor politice care au propus candidati.
(2) Dispozitiile art. 18 alin. (2) - (3) se aplica in mod corespunzator.
(3) Biroul electoral pentru sectiile de votare din strainatate are urmatoarele atributii:
a) urmareste si asigura aplicarea unitara si respectarea dispozitiilor legale privitoare la alegeri de catre toate autoritatile, institutiile si organismele cu responsabilitati in materie electorala pentru organizarea scrutinului in strainatate;
b) asigura instruirea presedintilor birourilor electorale ale sectiilor de votare organizate in strainatate;
c) rezolva intampinarile referitoare la propria activitate si contestatiile cu privire la activitatea birourilor electorale ale sectiilor de votare din strainatate;
d) distribuie birourilor electorale ale sectiilor de votare din strainatate, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, pe baza de proces-verbal, buletinele de vot, stampilele de control, stampilele cu mentiunea "VOTAT", precum si celelalte materiale necesare procesului electoral;
e) centralizeaza rezultatele numararii voturilor din sectiile de votare din strainatate si inainteaza Biroului Electoral Central procesul-verbal privind centralizarea rezultatelor votarii la sectiile de votare din strainatate, procesele-verbale primite de la birourile electorale ale sectiilor de votare din strainatate, precum si toate contestatiile si intampinarile primite;
f) preda, pe baza de proces-verbal, Tribunalului Bucuresti toate documentele si materialele detinute, care nu sunt predate Biroului Electoral Central.
(4) Biroul electoral pentru sectiile de votare din strainatate indeplineste orice alte atributii ce ii revin potrivit legii.
(5) In exercitarea atributiilor ce ii revin potrivit prevederilor prezentei legi, biroul electoral pentru sectiile de votare din strainatate adopta decizii. Deciziile biroului electoral pentru sectiile de votare din strainatate sunt obligatorii pentru toate autoritatile, institutiile publice, birourile electorale, organismele cu atributii in materie electorala, precum si pentru toti participantii la alegeri la care se refera, din raza teritoriala de competenta a biroului, si se aduc la cunostinta publica prin afisare sau prin orice alt mijloc de publicitate.
ART. 21
(1) Birourile electorale ale sectiilor de votare din tara sunt alcatuite din cel mult 9 membri, din care un presedinte, un loctiitor al acestuia si cel mult 7 membri propusi de formatiunile politice care participa la alegeri. Birourile electorale ale sectiilor de votare din tara nu pot functiona cu mai putin de 5 membri.
(2) Presedintii birourilor electorale ale sectiilor de votare din tara si loctiitorii acestora sunt desemnati cu aplicarea corespunzatoare a prevederilor art. 15 din Legea nr. 208/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, pana cel mai tarziu cu 15 zile inaintea zilei votarii.
(3) In cazul in care presedintii birourilor electorale ale sectiilor de votare, loctiitorii acestora si membrii acestora, respectiv operatorii de calculator nu isi indeplinesc atributiile ce le revin sau savarsesc contraventii prevazute de prezenta lege, sunt inlocuiti de indata, la solicitarea biroul electoral ierarhic superior, de catre organismele sau persoanele care le-au desemnat, dupa caz, cu alte persoane desemnate potrivit procedurilor prevazute de prezenta lege.
ART. 22
(1) In cel mult doua zile de la expirarea termenului prevazut la art. 21 alin. (2), formatiunile politice care au propus candidati sunt obligate sa comunice biroului electoral judetean, respectiv biroului electoral al sectorului, in cazul municipiului Bucuresti, lista reprezentantilor lor in birourile electorale ale sectiilor de votare, sub forma unui tabel care cuprinde urmatoarele: numarul sectiei de votare, numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau resedinta si modalitatea de contact, respectiv numarul de telefon, de fax sau adresa de e- mail. O formatiune politica poate avea intr-un birou electoral al unei sectii de votare cel mult 2 reprezentanti.
(2) Completarea birourilor electorale ale sectiilor de votare cu reprezentantii formatiunilor politice se face de presedintele biroului electoral judetean, respectiv de presedintele biroului electoral al sectorului municipiului Bucuresti, in prezenta reprezentantilor formatiunilor politice in biroul electoral judetean sau in biroul electoral al sectorului respectiv, in 48 de ore de la expirarea termenului prevazut la alin. (1). Operatiunile de completare a birourilor electorale ale sectiilor de votare pot avea loc pe tot cuprinsul celor 48 de ore si se consemneaza in procese- verbale, care constituie actele de investitura. Birourile electorale ale sectiilor de votare se considera constituite la data completarii acestora cu reprezentantii formatiunilor politice.
(3) Completarea birourilor electorale ale sectiilor de votare se face in prima etapa cu reprezentantii partidelor politice parlamentare care au propus candidati, iar in a doua etapa, prin tragere la sorti, pentru fiecare sectie de votare, cu reprezentantii celorlalte formatiuni politice care au propus candidati, de catre presedintele biroului electoral judetean sau al sectorului municipiului Bucuresti, dupa caz.
(4) In cazul in care, in urma efectuarii operatiunilor prevazute la alin. (2) si (3), mai exista birouri electorale ale sectiilor de votare care nu au numarul maxim de membri prevazut de alin. (1), acestea urmeaza a fi completate, prin tragere la sorti, pentru fiecare sectie de votare, dintre toate formatiunile politice care au depus propuneri pentru cel de-al doilea reprezentant la sectia de votare respectiva.
(5) In cazul in care, in urma efectuarii operatiunilor prevazute la alin. (2) - (4), mai exista birouri electorale ale sectiilor de votare care nu au cel putin 5 membri, respectiv presedinte, loctiitor si 3 membri, acestea urmeaza a fi completate cu persoane din rezerva aflata la dispozitia presedintelui biroului electoral judetean sau al sectorului municipiului Bucuresti, dupa caz, prin tragere la sorti, cu respectarea prevederilor art. 21 alin. (8).
(6) La solicitarea scrisa a reprezentantilor formatiunilor politice in biroul electoral, presedintele biroului electoral judetean ori, dupa caz, al biroului electoral al sectorului municipiului Bucuresti pune la dispozitia acestora copii certificate ale proceselor-verbale de completare a birourilor electorale ale sectiilor de votare.
(7) Cate o copie certificata a proceselor-verbale de completare se preda, prin intermediul primarilor, presedintilor birourilor electorale ale sectiilor de votare.
ART. 23
(1) Birourile electorale ale sectiilor de votare din strainatate sunt alcatuite din 9 membri, din care un presedinte, un loctiitor al acestuia si cel mult 7 membri propusi de formatiunile politice care participa la alegeri. Birourile electorale ale sectiilor de votare din strainatate nu pot functiona cu mai putin de 3 membri.
(2) Presedintii birourilor electorale ale sectiilor de votare din strainatate si loctiitorii acestora sunt desemnati de sefii misiunilor diplomatice sau ai oficiilor consulare, dupa caz, pana cel mai tarziu cu 40 de zile inaintea datei votarii.
(3) In cel mult 48 de ore de la data ramanerii definitive a candidaturilor, formatiunile politice care au propus candidati transmit Ministerului Afacerilor Externe, prin mijloace electronice, listele reprezentantilor lor in sectiile de votare din strainatate, cuprinzand numele, prenumele si codurile numerice personale ale titularului si supleantilor, insotite de declaratiile lor de acceptare. O formatiune politica poate avea un titular si 2 supleanti pentru fiecare sectie de votare.
(4) In cel mult 48 de ore de la data expirarii termenului prevazut de alin. (3), birourile electorale ale sectiilor de votare din strainatate se completeaza de catre presedintii birourilor electorale ale sectiilor de votare cu reprezentantii formatiunilor politice care au propus candidati si se consemneaza intr-un proces-verbal care reprezinta actul de investire. In aceasta componenta, birourile electorale ale sectiilor de votare din strainatate indeplinesc toate atributiile prevazute de prezenta lege.
(5) In cazul in care numarul persoanelor propuse de formatiunile politice este insuficient pentru completarea birourilor electorale ale sectiilor de votare din strainatate, acestea sunt completate cu cetateni romani cu drept de vot propusi de catre sefii misiunilor diplomatice sau ai oficiilor consulare, dupa caz.
(6) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), daca presedintele biroului electoral al unei sectii de votare din strainatate constata, in preziua sau ziua votarii, ca numarul membrilor biroului electoral este insuficient pentru buna desfasurare a votarii, acesta poate suplimenta numarul membrilor biroului electoral respectiv, pana la cel mult 15 membri, cu aprobarea biroului
electoral pentru sectiile de votare din strainatate. Completarea se poate face cu supleantii propusi de catre partidele politice sau, daca numarul acestora nu este suficient, cu orice cetatean roman cu drept de vot, fiind consemnata intr-un proces-verbal.
(7) Toate cheltuielile privind transportul, cazarea, masa si alte cheltuieli curente ale membrilor birourilor electorale ale sectiilor de votare din strainatate se suporta de catre cei care ii desemneaza.
ART. 24
(1) In ziua premergatoare zilei votarii, birourile electorale ale sectiilor de votare din tara primesc, pe baza de proces-verbal, urmatoarele:
a) un exemplar al listei electorale permanente;
b) buletinele de vot;
c) stampila de control;
d) stampilele cu mentiunea "VOTAT";
e) formularele pentru incheierea proceselor-verbale pentru consemnarea rezultatelor votarii;
f) formularele listei electorale suplimentare si ale extrasului din listele electorale;
g) formularele necesare pentru consemnarea situatiilor semnalate de Sistemul informatic pentru monitorizarea prezentei la vot si prevenirea votului ilegal;
h) alte materiale stabilite prin hotarare a Autoritatii Electorale Permanente;
i) un buletin de vot anulat de catre presedintele biroului electoral judetean, al sectorului municipiului Bucuresti sau al biroului electoral pentru sectiile de votare din strainatate, dupa caz, pe care il vor afisa la sediul sectiei de votare.
(2) Predarea materialelor prevazute la alin. (1) se asigura de catre primari.
(3) In ziua premergatoare primei zile a votarii, birourile electorale ale sectiilor de votare din strainatate primesc materialele prevazute la alin. (1), cu exceptia celor de la lit. a) si f), prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe.
(4) Birourile electorale ale sectiilor de votare indeplinesc urmatoarele atributii:
a) asigura buna organizare a votarii;
b) verifica, prin mijloace electronice, indeplinirea conditiilor prevazute de lege pentru exercitarea dreptului de vot conform metodologiei stabilite prin hotarare a Autoritatii Electorale Permanente;
c) numara voturile si consemneaza rezultatele votarii in procesele-verbale prevazute la art. 49 alin. (1); pot decide renumararea voturilor, la solicitarea oricarui membru, inainte de consemnarea rezultatului numaratorii in procesul-verbal prevazut la art. 49 alin. (1);
d) verifica, prin mijloace electronice, corelatiile din procesele-verbale de consemnare a rezultatelor votarii, conform metodologiei stabilite prin hotarare a Autoritatii Electorale Permanente;
e) rezolva intampinarile referitoare la propria lor activitate;
f) indeplinesc orice alte atributii stabilite potrivit prezentei legi.
(5) Presedintele biroului electoral al sectiei de votare ia toate masurile de ordine in localul de vot si in jurul acestuia.
(6) Membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare efectueaza sub coordonarea presedintelui biroului electoral al sectiei de votare operatiunile necesare pentru exercitarea dreptului de vot de catre alegatorii care se prezinta la urne, precum si pentru consemnarea si centralizarea rezultatelor votarii.
(7) Birourile electorale ale sectiilor de votare predau, pe baza de proces-verbal, birourilor electorale judetene sau, dupa caz, birourilor electorale ale sectoarelor municipiului Bucuresti procesele-verbale cuprinzand rezultatele votarii, buletinele de vot nule si cele contestate, impreuna cu intampinarile, contestatiile si materialele la care acestea se refera, precum si dosarele cuprinzand listele electorale utilizate in cadrul sectiei de votare, indosariate pe tipuri
de liste; birourile electorale ale sectiilor de votare din strainatate predau procesele-verbale cuprinzand rezultatele votarii, buletinele de vot nule si cele contestate, impreuna cu intampinarile, contestatiile si materialele la care acestea se refera, Ministerului Afacerilor Externe.
(8) Birourile electorale ale sectiilor de votare predau separat, pe baza de proces-verbal, birourilor electorale judetene sau, dupa caz, birourilor electorale ale sectoarelor municipiului Bucuresti buletinele de vot intrebuintate si necontestate, buletinele de vot anulate, stampilele si celelalte materiale utilizate in desfasurarea votarii. Birourile electorale ale sectiilor de votare din strainatate predau aceste materiale reprezentantelor diplomatice, care, in termen de 3 luni de la publicarea rezultatului alegerilor in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, le predau in vederea topirii de catre operatorii economici specializati.
(9) Birourile electorale ale sectiilor de votare indeplinesc orice alte atributii care le revin potrivit legii.
(10) Prefectii iau masurile necesare pentru a asigura transportul materialelor prevazute la alin. (1) pana in interiorul localului de vot, precum si transportul materialelor prevazute la alin.
(7) si (8) din interiorul localului de vot pana in sediul biroului electoral judetean sau al biroului electoral al sectorului municipiului Bucuresti, dupa caz.
(11) In cazul sectiilor de votare din strainatate, dupa primire, materialele prevazute la alin.
(3) se sigileaza de catre presedintii birourilor electorale ale sectiilor de votare si se pastreaza, pana la transportul lor in localurile de vot, intr-un singur spatiu pus la dispozitie de seful reprezentantei diplomatice din statul respectiv.
(12) Birourile electorale judetene si birourile electorale ale sectoarelor municipiului Bucuresti au obligatia de a stabili, cu consultarea prefectilor, calendarul operatiunilor prevazute la alin. (1), (7) si (8), astfel incat sa asigure realizarea optima a acestora. In cazul sectiilor de votare din strainatate, calendarul operatiunilor prevazute la alin. (1), (7) si (8) este stabilit de biroul electoral pentru sectiile de votare din strainatate cu consultarea Ministerului Afacerilor Externe.
ART. 25
(1) Formatiunile politice care participa la alegeri si candidatii pot contesta modul de formare si componenta birourilor electorale, in cel mult doua zile de la expirarea termenului de constituire sau, dupa caz, de completare a acestor birouri.
(2) Contestatiile se depun la biroul electoral ierarhic superior sau, in cazul in care contestatia se refera la Biroul Electoral Central, la Inalta Curte de Casatie si Justitie si se solutioneaza de acestea in termen de cel mult doua zile de la inregistrare. Decizia biroului electoral ierarhic superior sau, dupa caz, hotararea pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie este definitiva.
ART. 26
Birourile electorale judetene, birourile electorale ale sectoarelor municipiului Bucuresti, biroul electoral pentru sectiile de votare din strainatate si birourile electorale ale sectiilor de votare isi inceteaza activitatea la data validarii rezultatului alegerilor pentru presedintele ales.
SECTIUNEA a 4-a - Candidaturile
ART. 27
(1) Propunerile de candidati pentru alegerea Presedintelui Romaniei se depun la Biroul Electoral Central, cel mai tarziu cu 50 de zile inainte de data alegerilor.
(2) Propunerile se fac in scris si vor fi primite numai daca:
a) sunt semnate de conducerea partidului sau a aliantei politice ori de conducerile acestora, care au propus candidatul sau, dupa caz, de candidatul independent;
b) cuprind prenumele si numele, locul si data nasterii, starea civila, domiciliul, studiile, ocupatia si profesia candidatului si precizarea ca indeplineste conditiile prevazute de lege pentru a candida;
c) sunt insotite de declaratia de acceptare a candidaturii, scrisa, semnata si datata de candidat, de declaratia de avere, declaratia de interese, de o declaratie pe propria raspundere a candidatului in sensul ca a avut sau nu calitatea de lucrator al Securitatii sau de colaborator al acesteia, precum si de lista sustinatorilor, al caror numar nu poate fi mai mic de 200.000 de alegatori.
(3) Lista sustinatorilor este un act public, sub sanctiunea prevazuta de art. 292 din Codul penal*). Lista sau listele sustinatorilor trebuie sa cuprinda data alegerilor, prenumele si numele candidatului, precum si prenumele si numele, data nasterii, adresa, denumirea, seria si numarul actului de identitate si semnatura alegatorilor care sustin candidatura. In finalul listei persoana care a intocmit-o este obligata sa faca o declaratie pe propria raspundere prin care sa ateste veridicitatea semnaturilor sustinatorilor. Modelul listei sustinatorilor si al declaratiei pe propria raspundere sunt prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta lege.
(3^1) Lista sustinatorilor prevazuta la alin. (3) se depune intr-un singur exemplar original la Biroul Electoral Central.
(4) Propunerea de candidatura se depune si se inregistreaza la Biroul Electoral Central in 4 exemplare, un exemplar original si 3 copii. Exemplarul original si o copie se pastreaza la Biroul Electoral Central, un altul se inainteaza la Curtea Constitutionala, iar al patrulea, certificat de presedintele Biroului Electoral Central, se restituie depunatorului.
(5) Declaratiile pe propria raspundere ale candidatilor in sensul ca au avut sau nu calitatea de lucratori ai Securitatii sau de colaboratori ai acesteia sunt inaintate, in termen de 24 de ore de la depunere, Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii.
(6) Declaratiile de avere si declaratiile de interese ale candidatilor se publica pe pagina de internet a Biroului Electoral Central, in termen de 48 de ore de la inregistrarea candidaturilor.
(7) Dispozitiile alin. (1) si (2) se aplica, in mod corespunzator, si pentru candidatii propusi de catre organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, precum si pentru candidatii propusi de catre aliantele electorale.
(8) Apartenenta politica a candidatului la partidul politic, organizatia cetatenilor apartinand minoritatilor nationale sau la unul dintre membrii aliantei politice sau aliantei electorale care il propune nu constituie o conditie pentru a candida.
*) Vechiul Cod penal a fost abrogat. A se vedea art. 326 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal.
ART. 28
Nu pot candida persoanele care, la data depunerii candidaturii, nu indeplinesc conditiile prevazute la art. 37 din Constitutia Romaniei, republicata, pentru a fi alese sau care au fost alese anterior, de doua ori, ca Presedinte al Romaniei.
ART. 29
(1) Biroul Electoral Central verifica indeplinirea conditiilor de fond si de forma prevazute de prezenta lege pentru candidaturi, inregistreaza candidaturile care indeplinesc aceste conditii si respinge inregistrarea candidaturilor care nu indeplinesc conditiile legale.
(2) Inregistrarea si respingerea inregistrarii candidaturilor de catre Biroul Electoral Central se fac prin decizie, in termen de cel mult 48 de ore de la depunerea acestora.
(3) Biroul Electoral Central intocmeste procese-verbale din care rezulta data si ora afisarii deciziilor de inregistrare sau, dupa caz, de respingere a inregistrarii candidaturilor.
(4) Candidatii pot renunta la candidaturi pana la data ramanerii definitive a candidaturilor. In acest scop, acestia declara in scris pe propria raspundere ca renunta la candidatura. Declaratia se depune la Biroul Electoral Central.
ART. 30
(1) Semnele electorale se depun la Biroul Electoral Central in scris si in format electronic odata cu depunerea candidaturii.
(2) Semnele electorale ale candidatilor la functia de Presedinte al Romaniei trebuie sa se deosebeasca clar intre ele, fiind interzisa utilizarea acelorasi simboluri grafice, oricare ar fi figura geometrica in care sunt incadrate. Candidatii propusi de partide politice si aliante politice pot intrebuinta ca semn electoral semnul permanent cu care aceste formatiuni politice s-au inscris la Tribunalul Bucuresti.
(3) Semnele electorale nu pot reproduce sau combina simbolurile nationale ale statului roman, ale altor state, ale Uniunii Europene, ale organismelor internationale ori ale cultelor religioase.
(4) In cazul in care un candidat opteaza pentru semnul electoral al partidului politic, al organizatiei cetatenilor apartinand unei minoritati nationale, aliantei politice sau electorale care il propune, dupa caz, acesta il poate folosi daca formatiunea politica respectiva, inregistrata legal incepand din anul 1990, l-a folosit prima, si nu poate fi insusit sau utilizat de alt partid politic, alianta politica, alianta electorala, organizatie a cetatenilor apartinand unei minoritati nationale inregistrata ulterior sau de un candidat independent decat cu consimtamantul celor carora le-a apartinut, respectiv al partidelor care au alcatuit alianta politica sau alianta electorala initiala.
(5) In cazul in care acelasi semn electoral este solicitat de mai multi candidati, atribuirea se face candidatului care a depus primul semnul respectiv.
(6) Inregistrarea sau respingerea inregistrarii semnelor electorale se face de catre Biroul Electoral Central, prin decizie, odata cu inregistrarea sau respingerea inregistrarii candidaturilor.
ART. 31
(1) In cel mult 24 de ore de la expirarea termenului prevazut la art. 29 alin. (2), respectiv la art.
30 alin. (6), candidatii, partidele politice, organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, aliantele politice, aliantele electorale si alegatorii pot contesta inregistrarea sau respingerea inregistrarii candidaturilor sau a semnelor electorale, dupa caz. Contestatiile se fac in scris si se depun la Curtea Constitutionala.
(2) Curtea Constitutionala solutioneaza contestatiile in termen de cel mult doua zile de la inregistrare. Hotararile sunt definitive, se comunica de indata Biroului Electoral Central si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
(3) In cel mult 24 de ore de la expirarea termenului de solutionare a contestatiilor prevazut la alin. (2), Biroul Electoral Central aduce la cunostinta publica, prin afisare pe pagina proprie de internet si prin intermediul mass-mediei, candidaturile si semnele electorale definitive, in ordinea in care au fost depuse. In acelasi termen, Biroul Electoral Central comunica birourilor electorale judetene, birourilor electorale ale sectoarelor municipiului Bucuresti si biroului electoral pentru sectiile de votare din strainatate, candidaturile si semnele electorale definitive, in ordinea in care au fost depuse, acestea avand obligatia de a le afisa de indata la sediul lor.
SECTIUNEA a 5-a - Buletinele de vot si stampilele electorale
ART. 32
(1) Modelul, dimensiunile si conditiile de tiparire ale buletinelor de vot se stabilesc prin hotarare a Guvernului, in termen de 5 zile de la data intrarii in vigoare a hotararii Guvernului privind stabilirea datei alegerilor, la propunerea Autoritatii Electorale Permanente si a Ministerului Afacerilor Interne.
(2) Buletinele de vot se imprima de catre Regia Autonoma "Monitorul Oficial", cu litere de aceeasi marime si aceleasi caractere si cu aceeasi cerneala, in atatea exemplare cati alegatori sunt inscrisi in listele electorale permanente, cu un supliment de 10%, la care se adauga numarul estimat al buletinelor de vot necesare pentru sectiile de votare din strainatate. In acest sens, in termen de 10 zile de la data intrarii in vigoare a hotararii Guvernului privind stabilirea datei alegerilor, Autoritatea Electorala Permanenta comunica Biroului Electoral Central numarul alegatorilor cu domiciliul in Romania inscrisi in Registrul electoral, iar Ministerul Afacerilor Externe comunica Biroului Electoral Central numarul estimat de buletine de vot necesare pentru sectiile de votare din strainatate.
(3) Cu cel putin 15 zile inaintea datei alegerilor, macheta buletinului de vot se prezinta de Regia Autonoma "Monitorul Oficial" membrilor Biroului Electoral Central. Operatiunea de prezentare a buletinului de vot se consemneaza intr-un proces-verbal care se semneaza de toate persoanele prezente. Eventualele obiectii se formuleaza pe loc, obiectiile ulterioare nemaifiind luate in considerare. Membrii Biroului Electoral Central trebuie sa solicite Regiei Autonome "Monitorul Oficial" modificarea machetei si tiparirea corecta a buletinelor de vot, daca numele si prenumele candidatilor, ordinea de inscriere a acestora, precum si semnele electorale sunt incorect imprimate ori nu sunt vizibile.
(4) Un exemplar al buletinului de vot, vizat si anulat de presedintele Biroului Electoral Central, va fi afisat pe site-ul acestei institutii.
ART. 33
(1) Confectionarea stampilelor birourilor electorale judetene, ale birourilor electorale ale sectoarelor municipiului Bucuresti, a stampilelor de control ale birourilor electorale ale sectiilor de votare, a stampilei biroului electoral pentru sectiile de votare din strainatate si a stampilelor birourilor electorale ale sectiilor de votare din strainatate se realizeaza prin grija prefectilor, respectiv a Ministerului Afacerilor Externe pana cel mai tarziu cu 10 zile inaintea datei alegerilor.
(2) Stampila Biroului Electoral Central se confectioneaza de Ministerul Afacerilor Interne, iar stampilele cu mentiunea "VOTAT" se confectioneaza de Regia Autonoma "Monetaria Statului". Stampila cu mentiunea "VOTAT" trebuie astfel dimensionata incat sa fie mai mica decat patrulaterele de pe buletinul de vot, respectiv decat distanta dintre acestea.
(3) In cazul pierderii sau furtului unor stampile electorale, birourile electorale ierarhic superioare celor carora le apartineau stampilele electorale respective iau masuri in vederea inlocuirii acestora, cu sprijinul Regiei Autonome "Monetaria Statului", prefectului sau Ministerului Afacerilor Externe, dupa caz.
ART. 34
(1) Buletinele de vot, stampilele de control si stampilele cu mentiunea "VOTAT", formularele pentru incheierea proceselor-verbale, copiile de pe listele electorale, tabelele prevazute la art. 9 si celelalte materiale necesare desfasurarii procesului electoral se preiau de catre prefect, impreuna cu presedintele biroului electoral judetean sau al biroului electoral al sectorului municipiului Bucuresti, pe baza de proces-verbal, si se pastreaza in incaperi speciale, incuiate si sigilate. Aceste materiale se distribuie, prin intermediul primarilor, presedintilor birourilor electorale ale sectiilor de votare, pe baza de proces-verbal, cel mai tarziu cu doua zile inaintea alegerilor. Pentru sectiile de votare din strainatate, preluarea si predarea acestor materiale se fac, pe baza de proces-verbal, de catre presedintele biroului electoral pentru sectiile de votare din strainatate, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe.
(2) Predarea si distribuirea buletinelor de vot se fac in pachete sigilate de cate 100 de bucati sau multiplu de 100 de bucati, pe baza de proces-verbal.
(3) In preziua alegerilor, la sediul fiecarei sectii de votare se afiseaza un buletin de vot, vizat si anulat, dupa caz, de presedintele biroului electoral judetean, al sectorului municipiului Bucuresti sau al biroului electoral pentru sectiile de votare din strainatate.
SECTIUNEA a 6-a - Campania electorala
ART. 35
(1) Campania electorala incepe cu 30 de zile inainte de data alegerilor si se incheie in dimineata zilei de sambata de dinaintea datei alegerilor, la ora 7,00.
(2) Presedintele in functie poate participa la campania prezidentiala a partidului politic sau a aliantei politice care l-a propus sau ii sustine candidatura, potrivit art. 27.
ART. 36
(1) Pentru candidatii la alegerea Presedintelui Romaniei, accesul la serviciile publice de radio si televiziune este egal si gratuit.
(2) Orarul pentru campania electorala si repartizarea timpilor de antena pentru accesul egal si gratuit al candidatilor la serviciile publice de radio si televiziune se fac, dupa incheierea perioadei de depunere a candidaturilor, de birourile permanente reunite ale celor doua Camere ale Parlamentului, impreuna cu reprezentantii serviciilor publice de radio si televiziune si cu participarea candidatilor.
(3) Daca alegerile pentru Presedintele Romaniei au loc concomitent cu cele pentru Camera Deputatilor si Senat, se vor avea in vedere si orarul si repartizarea timpilor de antena pentru campania electorala privind alegerea celor doua Camere.
ART. 37
(1) In campania electorala candidatii si, dupa caz, partidele politice, aliantele politice si aliantele electorale, organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care i-au propus, precum si cetatenii au dreptul sa isi exprime opiniile in mod liber si fara nicio discriminare, prin mitinguri, adunari, marsuri, precum si prin intermediul mass-mediei. Organizarea mitingurilor, adunarilor si marsurilor se poate face numai cu autorizarile prevazute de legislatia in vigoare.
(2) Mijloacele folosite in campania electorala nu pot contraveni ordinii de drept.
(3) In unitatile militare, in unitatile de invatamant, in timpul programului de invatamant, in sediile reprezentantelor diplomatice, precum si in penitenciare, actiunile de campanie electorala de orice tip sunt interzise.
(4) In timpul campaniei electorale, primarii asigura candidatilor si formatiunilor politice care i-au propus, in mod nediscriminatoriu, spatii corespunzatoare pentru a se intalni cu alegatorii.
ART. 38
(1) Campania electorala, prin serviciile de programe audiovizuale, publice si private, trebuie sa serveasca urmatoarelor interese generale:
a) ale electoratului - de a primi informatii corecte, astfel incat sa isi poata exercita dreptul de vot in cunostinta de cauza;
b) ale candidatilor si partidelor politice, aliantelor politice, aliantelor electorale, organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care ii sustin - de a se face cunoscuti si de a-si prezenta platformele, programele politice si ofertele electorale;
c) ale radiodifuzorilor - de a-si exercita drepturile si responsabilitatile care decurg din profesiunea de jurnalist.
(2) Radiodifuzorii publici si privati sunt obligati sa asigure, in cadrul serviciilor de programe audiovizuale, desfasurarea unei campanii electorale echitabile, echilibrate si corecte pentru toti candidatii si toate partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale, organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care ii sustin.
ART. 39
(1) In perioada electorala, in cazul prezentarii de sondaje de opinie cu continut electoral, acestea trebuie insotite de urmatoarele informatii:
a) denumirea institutiei care a realizat sondajul;
b) data sau intervalul de timp in care a fost efectuat sondajul si metodologia utilizata;
c) dimensiunea esantionului si marja maxima de eroare;
d) cine a solicitat si cine a platit efectuarea sondajului.
(2) Televotul sau anchetele facute pe strada in randul electoratului nu trebuie sa fie prezentate ca reprezentative pentru opinia publica sau pentru un anumit grup social ori etnic.
(3) Cu 48 de ore inainte de ziua votarii este interzisa prezentarea de sondaje de opinie, televoturi sau anchete cu continut electoral facute pe strada.
(4) Pot efectua sondaje de opinie la iesirea de la urne institutele de sondare a opiniei publice sau societatile comerciale ori organizatiile neguvernamentale care au in obiectul de activitate realizarea de sondaje de opinie si care sunt acreditate de Biroul Electoral Central, prin decizie, in acest sens. Operatorii de sondaj ai acestora au acces, in baza acreditarii institutiei pentru care lucreaza, in zona de protectie a sectiei de votare prevazuta la art. 43 alin. (6), fara a avea acces in interiorul localului sectiei de votare.
(5) In ziua votarii este interzisa prezentarea sondajelor realizate la iesirea de la urne, inainte de incheierea votarii.
ART. 40
(1) Candidatii sunt obligati sa solicite, pana la data inceperii campaniei electorale, conducerii serviciilor publice de radio si televiziune acordarea timpilor de antena. Solicitarile peste acest termen nu se iau in considerare.
(2) Accesul candidatilor la serviciile publice si private de radio si televiziune este gratuit. Posturile private de radio si televiziune vor oferi candidatilor timpi de antena proportionali cu cei practicati de posturile publice. Nerespectarea prevederilor prezentului alineat de catre posturile private de radio si televiziune atrage sanctionarea acestora. Sanctiunile sunt stabilite prin decizii ale Consiliului National al Audiovizualului.
(3) Este interzisa introducerea spoturilor publicitare electorale in alte emisiuni decat cele electorale.
(4) In termen de 10 de zile de la data intrarii in vigoare a hotararii Guvernului privind stabilirea datei alegerilor, Consiliul National al Audiovizualului stabileste, prin decizie, regulile de desfasurare prin intermediul serviciilor de programe audiovizuale a campaniei electorale pentru presedinte.
(5) Candidatii isi pot desemna coordonatori de campanie la nivelul judetelor, sectoarelor municipiului Bucuresti si pentru strainatate, pe care ii notifica Biroului Electoral Central si Autoritatii Electorale Permanente in cel mult 48 de ore de la ramanerea definitiva a candidaturilor.
(6) Coordonatorii de campanie ai candidatilor au rolul de a reprezenta candidatii si de a conduce campania electorala a acestora, acolo unde au fost desemnati.
ART. 41
(1) Primarii sunt obligati ca dupa data expirarii termenului de depunere a candidaturilor, dar pana la ramanerea definitiva a acestora, sa stabileasca, prin dispozitie care se aduce la cunostinta publica prin afisare la sediul primariei, locuri speciale pentru afisajul electoral, in care sa amplaseze panouri electorale, tinand seama de numarul candidatilor.
(2) Locurile speciale pentru afisaj trebuie sa fie stabilite in locuri publice frecventate de cetateni, astfel incat sa poata fi folosite fara stanjenirea circulatiei pe drumurile publice si a celorlalte activitati din localitatile respective. In prealabil, primarii sunt obligati sa asigure
inlaturarea din spatiul public a oricaror materiale de propaganda electorala ramase de la campaniile electorale precedente.
(3) Locurile speciale pentru afisaj electoral pot fi folosite numai de candidatii la functia de presedinte si de partidele care i-au propus.
(4) Este interzisa utilizarea de catre un candidat a locurilor speciale pentru afisaj electoral, astfel incat sa impiedice folosirea acestora de catre un alt candidat.
(5) Afisajul electoral este permis in alte locuri decat cele stabilite potrivit alin. (2) numai cu acordul scris al proprietarilor sau, dupa caz, al detinatorilor si numai cu luarea masurilor impuse de legislatia in vigoare pentru asigurarea sigurantei cetatenilor.
(6) Pe un panou electoral fiecare candidat poate aplica un singur afis electoral. Un afis electoral amplasat in locurile prevazute la alin. (1) nu poate depasi dimensiunile de 500 mm o latura si 300 mm cealalta latura, iar cel prin care se convoaca o reuniune electorala, 400 mm o latura si 250 mm cealalta latura.
(7) Sunt interzise afisele electorale care combina culorile intr-o succesiune care reproduce drapelul Romaniei sau al altui stat.
(8) Se interzice afisajul in scop electoral prin aplicarea pe peretii sau pilonii de sustinere a podurilor, tunelurilor, viaductelor, pe indicatoarele rutiere, panourile de orientare si informare rutiera, precum si pe sistemele electronice de reglementare a circulatiei.
(9) Activitatile de propaganda electorala nu pot afecta in niciun fel spatiile verzi, rezervatiile naturale si zonele protejate ecologic.
(10) Folosirea minorilor cu varsta sub 16 ani pentru distribuirea sau amplasarea de materiale de propaganda electorala este interzisa.
(11) Dupa incheierea campaniei electorale se interzice difuzarea de mesaje electorale in format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate in locuri publice ori private, precum si prin intermediul unor vehicule special amenajate.
(12) Primarul, cu sprijinul organelor de ordine publica, este obligat sa asigure integritatea panourilor, afiselor electorale si a altor materiale de propaganda electorala amplasate in locuri autorizate.
(13) Primarii pot aproba instalarea pe domeniul public de catre candidati si, dupa caz, de catre partidele politice, organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, aliantele politice si aliantele electorale care ii sustin a unor amenajari provizorii in scopul distribuirii de materiale de propaganda electorala, daca prin amplasarea lor nu se instituie restrictii de circulatie rutiera sau pietonala.
(14) Campania electorala se poate desfasura in alt stat decat Romania numai cu respectarea legislatiei in vigoare a statului respectiv.
ART. 42
(1) Birourile electorale judetene, birourile electorale ale sectoarelor municipiului Bucuresti si biroul electoral pentru sectiile de votare din strainatate vegheaza la corecta desfasurare a campaniei electorale, solutionand, prin decizii, plangerile cu privire la campania electorala. Decizia se aduce la cunostinta publica prin afisare la loc vizibil la sediul biroului electoral emitent.
(2) Daca birourile electorale judetene, birourile electorale ale sectoarelor municipiului Bucuresti si biroul electoral pentru sectiile de votare din strainatate considera, cu ocazia solutionarii plangerii, ca este necesara luarea unor masuri administrative sau aplicarea unor sanctiuni contraventionale ori penale, sesizeaza autoritatile competente.
(3) Impotriva deciziilor birourilor electorale judetene, birourilor electorale ale sectoarelor municipiului Bucuresti si biroului electoral pentru sectiile de votare din strainatate se pot face contestatii la Biroul Electoral Central, in termen de cel mult 48 de ore de la afisarea acestora.
(4) Solutionarea plangerilor si a contestatiilor se face in termen de 3 zile de la inregistrarea lor.
(5) Contestatiile formulate in termenul legal impotriva deciziilor adoptate de birourile electorale judetene, birourile electorale ale sectoarelor municipiului Bucuresti si biroul electoral pentru sectiile de votare din strainatate suspenda executarea acestora.
(6) Deciziile adoptate de birourile electorale judetene, birourile electorale ale sectoarelor municipiului Bucuresti si biroul electoral pentru sectiile de votare din strainatate devin executorii de la datele la care expira termenele de contestare a acestora.
(7) Contestatiile cu privire la impiedicarea unui partid sau a unei formatiuni politice ori a unui candidat de a-si desfasura campania electorala in conditiile legii se solutioneaza de Curtea Constitutionala, cu votul majoritatii judecatorilor, in termen de cel mult 48 de ore de la inregistrarea lor.
SECTIUNEA a 7-a - Votarea
ART. 43
(1) Fiecare local al sectiilor de votare trebuie sa posede un numar suficient de urne de vot, cabine, stampile cu mentiunea "VOTAT", proportional cu numarul alegatorilor inscrisi in copiile de pe listele electorale permanente si cu numarul estimat al alegatorilor care vor fi inscrisi in tabelele prevazute la art. 9, precum si o urna de vot speciala.
(2) Cabinele si urnele de vot trebuie asezate in aceeasi incapere in care se afla biroul electoral al sectiei de votare. Cabinele si urnele de vot se asigura de catre primarii comunelor, oraselor, municipiilor si ai subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor, impreuna cu prefectii.
(3) Presedintele biroului electoral al sectiei de votare impreuna cu membrii acestuia trebuie sa fie prezenti la sediul sectiei de votare, in ajunul zilei votarii, la ora 18,00, fiind obligat sa dispuna masurile necesare pentru asigurarea ordinii si corectitudinii operatiunilor de votare. In intervalul orar 18,00 - 20,00 presedintele biroului electoral al sectiei de votare primeste, in conformitate cu dispozitiile art. 45 alin. (1), cererile de votare prin intermediul urnei speciale. Presedintele biroului electoral al sectiei de votare asigura, cu sprijinul primarului, indepartarea materialelor de propaganda electorala de orice tip din si de pe sediul sectiei de votare si dispune fixarea posturilor de paza in jurul localului de vot.
(4) La plecare, presedintele biroului electoral al sectiei de votare sigileaza intrarea in localul de vot prin aplicarea stampilei de control pe o banda de hartie. Este interzisa parasirea localului de vot cu stampila de control, stampile cu mentiunea "VOTAT", buletine de vot sau liste electorale.
(5) In ziua votarii activitatea biroului electoral al sectiei de votare incepe la ora 6,00. Presedintele biroului electoral al sectiei de votare, in prezenta celorlalti membri si, dupa caz, a persoanelor acreditate, verifica urnele, copiile listelor electorale permanente, buletinele de vot si stampilele, consemnand la pct. e) si i) din procesul-verbal prevazut la art. 49 alin. (1) numarul buletinelor de vot primite, respectiv numarul stampilelor cu mentiunea "VOTAT" primite. Pe masura ce deschide pachetele sigilate, presedintele asigura aplicarea stampilei de control pe ultima pagina a fiecarui buletin de vot din acestea. Dupa incheierea acestor operatiuni, presedintele inchide si sigileaza urnele prin aplicarea stampilei de control pe toate deschizaturile acestora, cu exceptia fantei prin care se introduc buletinele de vot. Lipsa unor buletine de vot se consemneaza la pct. j) al procesului-verbal prevazut la art. 49 alin. (1).
(6) Presedintele biroului electoral al sectiei de votare este obligat sa ia masurile necesare pentru ca alegerile sa decurga in bune conditii. Atributiile acestuia se intind si in afara localului de votare, in curtea acestuia, in intrarile in curte, in jurul localului de vot, precum si pe strazi si in piete publice, pana la o distanta de 500 m.
(7) Masurile dispuse de presedintele biroului electoral al sectiei de votare se aduc la cunostinta publica prin afisare la loc vizibil.
(8) Masurile administrative dispuse de birourile electorale referitoare la afisajul electoral se duc la indeplinire de catre primarul unitatii administrativ-teritoriale, de indata ce i-au fost comunicate.
(9) Pentru mentinerea ordinii, presedintele biroului electoral al sectiei de votare are la dispozitie mijloacele de ordine necesare, asigurate de primar si de prefect, impreuna cu reprezentantii Ministerului Afacerilor Interne.
(10) In afara de membrii biroului electoral al sectiei de votare, de operatorii de calculator, de persoanele insarcinate cu mentinerea ordinii, de persoanele prevazute la art. 47 alin. (1) si de personalul tehnic desemnat sa asigure remedierea deranjamentelor sistemelor informatice si de comunicatii utilizate in procesul electoral, nicio alta persoana nu poate stationa in locurile publice din zona de votare sau in localul de vot mai mult decat timpul necesar pentru votare.
(11) Pe durata votarii se interzice membrilor birourilor electorale ale sectiilor de votare, persoanelor insarcinate cu mentinerea ordinii, persoanelor acreditate si operatorilor de sondaj ai institutelor de sondare a opiniei publice sau ai societatilor comerciale ori organizatiilor neguvernamentale sa poarte ecusoane, insigne sau alte insemne de propaganda electorala.
(12) In ziua votarii, intre orele 7,00 - 21,00 sunt interzise comercializarea si consumul bauturilor alcoolice in spatiul de protectie al sectiei de votare prevazut la alin. (6).
(13) Pentru sectiile de votare din strainatate, dispozitiile prezentului articol se aplica, dupa caz, cu luarea in considerare a conditiilor specifice privind organizarea acestora.
ART. 44
(1) In ziua de duminica, votarea incepe la ora locala 7,00 si se incheie la ora locala 21,00.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), votarea in strainatate se desfasoara si pe parcursul zilelor de vineri si sambata imediat anterioare zilei votarii. In ziua de vineri, votarea incepe in ziua de vineri, ora locala 12,00 si se incheie la ora locala 21,00, iar in ziua de sambata, votarea se deschide la ora locala 7,00 si se incheie la ora locala 21,00.
(3) La sediile sectiilor de votare se afiseaza la loc vizibil ora la care incepe, respectiv se incheie votarea.
(4) Alegatorul voteaza la una dintre urmatoarele sectii de votare:
a) in cazul in care se afla in unitatea administrativ-teritoriala unde isi are domiciliul sau resedinta, poate vota numai la sectia de votare la care este arondata strada sau localitatea unde isi are domiciliul ori resedinta, conform legii;
b) in cazul in care se afla in alta unitate administrativ-teritoriala decat cea unde isi are domiciliul sau resedinta, poate vota la orice sectie de votare din cadrul acesteia;
c) in cazul in care se afla in strainatate, poate vota la orice sectie de votare organizata in strainatate;
d) in cazul in care indeplineste functia de membru al biroului electoral al sectiei de votare sau de operator de calculator al biroului electoral al sectiei de votare ori asigura mentinerea ordinii, voteaza la sectia de votare unde isi desfasoara activitatea;
e) in cazul in care are mobilitate redusa poate vota la orice sectie de votare care ii asigura accesul la vot.
(5) Accesul alegatorilor in sala de vot are loc in serii corespunzatoare numarului cabinelor. Alegatorii isi prezinta actele de identitate operatorilor de calculator, care preiau si introduc datele personale ale alegatorilor in Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal, conform hotararii Autoritatii Electorale Permanente.
(6) Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal semnaleaza daca:
a) persoana care s-a prezentat la vot nu a implinit varsta de 18 ani pana in ziua votarii inclusiv;
b) persoanei care s-a prezentat la vot i s-a interzis exercitarea dreptului de vot;
c) alegatorul care s-a prezentat la vot este arondat la sectia de votare respectiva;
d) alegatorul care s-a prezentat la vot este arondat la alta sectie de votare;
e) alegatorul care s-a prezentat la vot este omis din lista electorala permanenta;
f) alegatorul care s-a prezentat la vot figureaza ca si-a mai exercitat dreptul de vot la acelasi scrutin;
g) alegatorul care s-a prezentat la vot figureaza ca a votat prin corespondenta, votul prin corespondenta transmis de acesta fiind receptionat de biroul electoral competent.
(7) In baza rezultatelor generate de Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal, a comunicarilor efectuate prin intermediul acestuia si a verificarii actului de identitate, presedintele biroului electoral al sectiei de votare:
a) opreste de la votare persoana care nu a implinit varsta de 18 ani pana in ziua votarii;
b) opreste de la votare persoana care figureaza ca i s-a interzis exercitarea dreptului de vot; in cazul in care persoana care figureaza ca i s-a interzis exercitarea dreptului de vot prezinta o hotarare judecatoreasca din care rezulta ca nu are sau nu mai are astfel de interdictii permite alegatorului sa voteze; in acest sens, dupa ce alegatorul semneaza in lista electorala permanenta sau in lista electorala suplimentara, dupa caz, ii incredinteaza buletinul de vot si stampila cu mentiunea "VOTAT";
c) permite exercitarea dreptului de vot de catre alegatorul care s-a prezentat la vot si care figureaza in Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal ca si-a mai exercitat dreptul de vot la acelasi scrutin, numai dupa ce asigura verificarea cazului semnalat de Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal, precum si sesizarea organelor competente, potrivit procedurii stabilite prin hotarare a Autoritatii Electorale Permanente, si dupa ce alegatorul da o declaratie potrivit careia nu si-a mai exercitat dreptul de vot la acelasi scrutin; dupa ce alegatorul semneaza in lista electorala permanenta sau in lista electorala suplimentara, dupa caz, ii incredinteaza buletinul de vot si stampila cu mentiunea "VOTAT";
d) permite exercitarea dreptului de vot de catre alegatorul care s-a prezentat la vot si care figureaza in Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal ca a votat prin corespondenta, numai dupa ce asigura verificarea cazului semnalat de Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal, precum si sesizarea organelor competente, potrivit procedurii stabilite prin hotarare a Autoritatii Electorale Permanente, si dupa ce alegatorul da o declaratie potrivit careia nu si-a exercitat dreptul de vot prin corespondenta; dupa ce alegatorul semneaza in lista electorala permanenta sau in lista electorala suplimentara, dupa caz, ii incredinteaza buletinul de vot si stampila cu mentiunea "VOTAT";
e) indruma alegatorul sa voteze la sectia de votare la care este arondat, in cazul in care acesta este arondat la alta sectie de votare din aceeasi unitate administrativ-teritoriala; permite alegatorilor cu mobilitate redusa arondati la alta sectie de votare din aceeasi unitate administrativ-teritoriala sa voteze; dupa ce alegatorul semneaza in lista electorala suplimentara, ii incredinteaza buletinul de vot si stampila cu mentiunea "VOTAT";
f) permite alegatorului inscris in lista electorala permanenta sa voteze; in acest sens, dupa ce alegatorul semneaza in lista electorala permanenta, ii incredinteaza buletinul de vot si stampila cu mentiunea "VOTAT";
g) permite alegatorilor prevazuti la alin. (4) lit. b) - e) sa isi exercite dreptul de vot; dupa ce alegatorul semneaza in lista electorala suplimentara ii incredinteaza buletinul de vot si stampila
cu mentiunea "VOTAT"; alegatorul care voteaza in strainatate semneaza pe un dispozitiv electronic.
(8) In situatia in care alegatorul, din motive bine intemeiate, constatate de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare, nu poate semna in lista electorala, presedintele face o mentiune in lista, confirmata prin semnatura sa si a inca unui membru al biroului electoral.
(9) Alegatorii voteaza separat in cabine inchise, aplicand stampila cu mentiunea "VOTAT" inauntrul patrulaterului care cuprinde numele candidatului pentru care opteaza.
(10) Prezenta oricarei persoane in cabinele de vot, in afara celei care voteaza, este interzisa. Alegatorul care, din motive temeinice, constatate de presedintele biroului electoral al sectiei de votare, nu poate sa voteze singur are dreptul sa cheme in cabina de votare un insotitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din randul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al sectiei de votare sau al candidatilor.
(11) Dupa ce a votat, alegatorul are obligatia de a introduce buletinul de vot in urna.
(12) La cererea alegatorului, in cazul in care acesta a aplicat gresit stampila cu mentiunea "VOTAT", dar nu a introdus buletinul in urna, presedintele biroului electoral al sectiei de votare ii poate elibera, numai o singura data, un nou buletin, retinand si anuland buletinul de vot initial si facand mentiunea corespunzatoare la pct. j) din procesul-verbal prevazut la art. 49 alin. (1).
(13) Stampila incredintata pentru votare se restituie presedintelui sau acelor membri ai biroului electoral al sectiei de votare desemnati de acesta.
(14) Presedintele poate lua masuri ca stationarea unui alegator in cabina de votare sa nu se prelungeasca nejustificat.
(15) Candidatii si oricare alegator au dreptul sa conteste identitatea persoanei care se prezinta la vot. In acest caz, identitatea se stabileste de presedintele biroului electoral al sectiei de votare prin orice mijloace legale. In cazul in care contestatia este intemeiata, presedintele biroului electoral al sectiei de votare il va opri de la votare pe alegatorul contestat, va consemna faptul intr-un proces-verbal si va sesiza aceasta situatie autoritatilor competente.
(16) Presedintele biroului electoral al sectiei de votare poate suspenda votarea pentru motive temeinice. Durata totala a suspendarilor nu poate depasi o ora. Suspendarea este anuntata prin afisare la usa sediului sectiei de votare imediat ce s-a produs evenimentul care a declansat suspendarea.
(17) In timpul suspendarii, urnele de votare, stampilele, buletinele de vot si celelalte documente si materiale ale biroului electoral al sectiei de votare vor ramane sub paza permanenta. In timpul suspendarii nu poate parasi sala de votare mai mult de jumatate din numarul membrilor biroului electoral al sectiei de votare, in acelasi timp. Candidatii si persoanele acreditate care asista la votare nu pot fi obligate sa paraseasca sala de votare in acest timp.
ART. 44^1
(1) In zilele de vineri si sambata, la incheierea programului de votare prevazut la art. 44 alin. (2), presedintii birourilor electorale ale sectiilor de votare din strainatate, in prezenta celorlalti membri, iau urmatoarele masuri:
a) sigileaza urnele de vot;
b) incheie un proces-verbal, in care consemneaza numarul buletinelor de vot nefolosite si numarul alegatorilor prezenti la vot;
c) se asigura ca toate materialele electorale se afla in localul de vot;
d) sigileaza caile de acces in localul de vot.
(2) In fiecare zi, la inceperea programului de votare prevazut la art. 44 alin. (2), ridicarea sigiliilor se va face de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare din strainatate, in prezenta celorlalti membri ai biroului electoral al sectiei de votare.
(3) Localurile sectiilor de votare din strainatate sunt monitorizate video.
ART. 45
(1) Pentru alegatorii netransportabili din motive de boala sau invaliditate, din tara, presedintele biroului electoral al sectiei de votare poate aproba, la cererea scrisa a acestora, depusa cel mai tarziu in preziua votarii, insotita de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care sa rezulte ca persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipa formata din cel putin 2 membri ai biroului electoral sa se deplaseze cu o urna speciala si cu materialul necesar votarii - stampila cu mentiunea "VOTAT", buletine de vot si timbre autocolante necesare pentru a se efectua votarea. In raza unei sectii de votare se utilizeaza o singura urna speciala. Urna speciala poate fi transportata numai de membrii biroului electoral al sectiei de votare. Urna speciala se poate deplasa numai in raza teritoriala arondata la respectiva sectie de votare.
(1^1) Prevederile alin. (1) se aplica in mod corespunzator persoanelor care in ziua votarii se afla in tara si care din cauza specificului activitatii pe care o desfasoara nu se pot prezenta la sectia de votare.
(2) In cazurile prevazute la alin. (1) votarea se face pe baza unui extras din listele electorale.
(3) Procedura de exercitare a dreptului de vot de catre persoanele retinute, detinute in baza unui mandat de arestare preventiva sau persoanele care executa o pedeapsa privativa de libertate, dar care nu si-au pierdut drepturile electorale este stabilita prin decizie a Biroului Electoral Central. Dispozitiile alin. (1) si (2) se aplica in mod corespunzator.
(4) Prin derogare de la prevederile alin. (1), in cazul in care intr-un penitenciar se solicita exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale de mai mult de 400 de persoane aflate in detentie, cererile de votare prin intermediul urnei speciale pot fi depuse, cel mai tarziu in preziua votarii, la mai multe sectii de votare din localitatea in care se afla penitenciarul, stabilite prin decizie a biroului electoral judetean sau a biroului electoral al sectorului municipiului Bucuresti, dupa caz.
(5) Prin derogare de la prevederile alin. (1), cererile de votare prin intermediul urnei speciale formulate de persoanele cu drept de vot internate in spitale pot fi depuse, cel mai tarziu in preziua votarii, la mai multe sectii de votare din localitatea in care se afla spitalul, stabilite prin decizie a biroului electoral judetean sau a biroului electoral al sectorului municipiului Bucuresti, dupa caz.
ART. 45^1
(1) In modalitatea prevazuta la art. 45 se poate vota numai la sectiile de votare din tara.
(2) Datele personale ale alegatorilor care au formulat cereri potrivit art. 45 sunt preinregistrate in Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal, urmand a fi inregistrate definitiv in acesta la intoarcerea in localul de vot a echipei prevazute la art. 45 alin. (1), pe baza semnaturilor din extrasul din listele electorale.
(3) Inainte ca echipa de membri ai biroului electoral al sectiei de votare sa se deplaseze cu o urna de vot speciala la persoanele care nu pot vota la sectia de votare potrivit legii, presedintele biroului electoral al sectiei de votare solicita operatorului sa verifice daca persoanele respective si-au mai exercitat dreptul de vot in aceeasi zi.
ART. 46
(1) La ora 21,00 presedintele biroului electoral al sectiei de votare declara votarea incheiata si dispune inchiderea localului de vot.
(2) Alegatorii care la ora 21,00 se afla la sediul sectiei de votare, precum si cei care se afla la rand in afara sediului sectiei de votare pentru a intra in localul de vot pot sa isi exercite dreptul de vot.
(3) Doi membri desemnati de biroul electoral al sectiei de votare, din cadrul acestuia, verifica la ora 21,00 daca in afara sediului sectiei de votare se afla alegatori care asteapta sa isi exercite dreptul de vot si constata si monitorizeaza ordinea in care acestia au acces in localul de vot.
(4) Alegatorii aflati in situatiile prevazute de alin. (2) si (3) pot vota pana cel mult la ora 23,59.
ART. 47
(1) La toate operatiunile efectuate de birourile electorale ale sectiilor de votare pot asista, in afara membrilor acestora, a operatorilor de calculator si a persoanelor insarcinate cu mentinerea ordinii, candidatii, persoanele acreditate, reprezentantii Autoritatii Electorale Permanente si membrii birourilor electorale ierarhic superioare.
(2) Dispozitiile art. 89 din Legea nr. 208/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, se aplica in mod corespunzator.