Comentariu realizat de Av.Coltiuc Marius Vicentiu - Sediul materiei: OUG nr. 26/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor si al munitiilor.
Conditii generale privind exercitarea dreptului de procurare, respectiv detinere, port si folosire a armelor
Dreptul de procurare, de detinere sau, dupa caz, de port si folosire a armelor letale se dobandeste de la data emiterii de catre autoritatile competente a autorizatiei de procurare a armei sau, dupa caz, a permisului de arma.
Dreptul de procurare, de detinere sau, dupa caz, de port si folosire a armelor neletale supuse autorizarii se dobandeste de la data emiterii de catre autoritatile competente a autorizatiei de procurare a armei si, dupa caz, a permisului de arma.
Armele neletale, altele decat cele prevazute la alin. (2), pot fi detinute, purtate si folosite numai dupa ce acestea au fost inregistrate la autoritatile competente, in conditiile prezentei legi.
Procurarea si instrainarea armelor neletale
Cetatenii romani si strainii cu sedere legala in Romania, care au implinit varsta de 18 ani, pot sa procure arme neletale, precum si munitia aferenta, de la orice armurier autorizat sa comercializeze astfel de arme:
a) dupa obtinerea autorizatiei de procurare potrivit alin. (2), pentru armele prevazute la categoria E din anexa;
b) dupa notificarea prealabila a organelor prevazute la art. 12 alin. (1), pentru armele prevazute la categoria F din anexa.
Autorizatia de procurare a armelor neletale se acorda persoanelor prevazute la alin. (1), daca indeplinesc, cumulativ,
urmatoarele conditii:
a) nu au fost condamnate prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva pentru savarsirea cu intentie a uneia dintre infractiunile prevazute de prezenta lege sau la o pedeapsa privativa de libertate mai mare de 2 ani pentru infractiuni comise cu intentie;
b) nu sunt invinuite sau inculpate in cauze penale pentru fapte savarsite cu intentie, pentru care legea prevede o pedeapsa al carei maxim special este mai mare de 2 ani sau pentru fapte incriminate ca infractiuni prevazute de prezenta lege;
c) sunt apte din punct de vedere psihologic si medical;
d) in ultimii 5 ani nu le-a fost revocat sau, dupa caz, anulat dreptul de port si folosire a armelor supuse autorizarii, in conditiile prevazute de art. 58 3 alin. (2) lit. e) sau pentru obtinerea acestui drept pe baza unor documente ori informatii false.
Prevederile art. 15 alin. (2) (4) si ale art. 1719 se aplica in mod corespunzator pentru situatia prevazuta la
alin. (2), cu exceptia termenului de solutionare a cererii de eliberare a autorizatiei de procurare, care este de 30 de zile de
la data primirii acesteia.
Dreptul de procurare a armelor prevazute la alin. (1) lit. a) se pierde, iar autorizatia de procurare a acestora se retrage de
catre organul care a eliberat-o, daca titularul nu mai indeplineste conditiile prevazute la alin. (2).
Pentru armele neletale prevazute la categoria F pozitia 26 din anexa, pot notifica in prealabil organele de politie competente doar persoanele care indeplinesc conditia prevazuta la alin. (2) lit. a).
Armele prevazute la alin. (1) nu pot fi instrainate, incredintate sau imprumutate de catre posesorii acestora, cu exceptia cazului in care acestea sunt depuse la organul de politie competent, la personalul abilitat prin lege sa pastreze si sa asigure securitatea temporara a armelor, la intrarea in institutiile publice, in mijloacele de transport naval ori aerian, precum si in alte locuri stabilite prin lege sau la armurieri, in vederea depozitarii ori instrainarii.
Procedura de acordare a autorizatiei de procurare a armelor neletale se stabileste prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
Dreptul de detinere a armelor neletale supuse autorizarii se pierde daca titularul se afla in una dintre urmatoarele situatii:
a) nu mai indeplineste conditiile prevazute la art. 58 alin. (2) lit. a);
b) nu se prezinta, fara motive intemeiate, la viza permisului de arma, in interval de un an de la implinirea termenului prevazut la art. 27 alin. (1);
c) a decedat sau a fost declarat disparut prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva;
d) a savarsit doua contraventii prevazute de prezenta lege sau a savarsit o infractiune la regimul armelor si al munitiilor;
e) renunta sa mai detina armele inscrise in permis;
f) se constata faptul ca titularul a folosit armele detinute, fara indeplinirea conditiilor prevazute la art. 29 alin. (1) si (4);
g) pleaca definitiv din Romania sau pierde cetatenia romana;
h) titularul a pierdut armele sau acestea i-au fost sustrase in imprejurari imputabile acestuia.
(2) Dreptul de detinere a armelor neletale supuse autorizarii se suspenda in urmatoarele situatii:
a) titularul nu mai indeplineste conditiile prevazute la art. 58 alin. (2) lit. b) si c);
b) titularul a savarsit una sau mai multe contraventii pentru care legea prevede sanctiunea contraventionala complementara
a suspendarii dreptului de detinere a armelor.
(3) In cazul in care persoana se afla in una dintre situatiile prevazute la alin. (1) sau (2), organul de politie competent retrage permisul de arma, iar titularul este obligat sa faca dovada faptului ca a depus armele la un armurier autorizat, cu exceptia situatiei in care armele se ridica de catre organele de politie. Prevederile art. 31 si 32 se aplica in mod corespunzator.
Suspendarea, revocarea si anularea dreptului de port si folosire a armelor neletale supuse autorizarii
Introducerea armelor neletale pe teritoriul Romaniei de catre straini
Introducerea de catre straini a armelor neletale din categoria celor supuse autorizarii pe teritoriul Romaniei este interzisa, cu exceptia cazurilor in care titularul face dovada faptului ca urmeaza sa participe la un concurs de tir organizat de o asociatie ori un club de tir sportiv dintre cele recunoscute de Federatia Romana de Tir Sportiv sau de Federatia Romana de
Schi si Biatlon ori, dupa caz, prezinta invitatia unui colectionar de arme roman.
Strainii pot introduce in Romania arme neletale legal detinute, din categoria celor supuse notificarii prealabile, numai dupa obtinerea autorizatiei de introducere a armelor in tara.
Autorizatia de introducere a armelor in tara se acorda daca solicitantul indeplineste urmatoarele conditii:
a) a implinit varsta de 18 ani;
b) motiveaza, in scris, necesitatea introducerii armei pe teritoriul Romaniei
Efectuarea operatiunilor cu arme
(1) Operatiunile cu arme si munitii pe teritoriul Romaniei pot fi efectuate numai de catre sau prin intermediul armurierilor, in conditiile stabilite prin prezenta lege, cu exceptia persoanelor fizice care, in baza autorizatiei de procurare sau a dovezii notificarii, dupa caz, pot cumpara din strainatate si introduce in tara, in conditiile legii, arme letale si neletale.
(2) Armurierii constituiti in subordonarea sau coordonarea institutiilor publice cu atributii in domeniul apararii, ordinii publice si securitatii nationale pot efectua operatiuni cu arme si munitii, in conditiile stabilite prin ordin al conducatorului fiecareia dintre aceste institutii.
(3) Operatiunile cu arme si munitii pot fi efectuate si de catre armurierii constituiti prin acte normative in subordonarea sau coordonarea altor institutii publice.
(4) Persoanele juridice de drept privat constituite ca armurieri pot efectua operatiuni cu arme si munitii, in conditiile prezentei legi.
Contraventiile prevazute la art. 132 se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) cu amenda de la 100 lei la 500 lei, cele prevazute la punctele 1, 5, 16, 17, 18 si 30;
b) cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei, cele prevazute la punctele 2, 6, 7, 20 si 21;
c) cu amenda de la 1.000 lei la 2.000 lei, cele prevazute la punctele 3, 4, 15 22 si 22 1;
d) cu amenda de la 2.000 lei la 5.000 lei, cele prevazute la punctele 8, 11, 12, 13, 14, 19, 23, 24, 29 si 31;
e) cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei, cele prevazute la punctele 9, 10, 28, 34, 35, 38 si 39;
f) cu amenda de la 10.000 lei la 15.000 lei, cele prevazute la punctele 2527;
g) cu amenda de la 15.000 lei la 30.000 lei, cele prevazute la punctele 32, 36 si 37;
h) cu amenda de la 30.000 lei la 50.000 lei, cele prevazute la punctul 33.
Sursa: Amos News