15 lucruri esentiale despre contractul de mandat
Cons. jur. Valentin Pulbere
Printre contractele care sunt cel mai des folosite de dumneavostra se numara cu siguranta si cel de mandat. Desi de o importanta majora contractul de mandat ridica multe semne de intrebare care trebuie lamurite inainte ca partile sa incheie o astfel de conventie.
Care sunt drepturile si obligatiile partilor? Cum se face dovada mandatului? Cum trebuie sa fie procura data de mandant pentru incheierea unui act solemn? Cum se poate pune capat unui contract de mandat? Sunt doar cateva dintre intrebarile pentru care vom gasi raspuns in cele ce urmeaza.
> Ce este contractul de mandat?
1. Mandatul este un contract in puterea caruia o persoana – mandatarul - se obliga, fara plata, de a face ceva pe seama unei altei persoane de la care a primit insarcinarea – mandantul.
La prima vedere, din definitia legala putem sa tragem concluzia ca mandatul este un contract cu titlu gratuit.
2. Acest lucru este valabil dar nu in totalitate, pentru ca gratuitatea este numai de natura contractului de mandat iar nu de esenta sa.
Astfel, contractul de mandat poate fi si remunerat avand in vedere ca legea nu interzice acest lucru. In cazul in care mandatul este dat unui profesionist, doctrina a statuat caracterul oneros al conventiei, prezumtia de gratuitate neputand sa fie aplicata.
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Memorator Gramatica Gimnaziu
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
> In ce forma se incheie contractul de mandat?
3. Mandatatul se incheie prin simplul acord de vointa legea neconditionand incheierea sa valabila de vreo forma speciala. De obicei pentru a stabili continutul si limitele mandatului partile intocmesc un inscris care poarta denumirea de procura sau imputernicire.
Este necesar sa cunoastem ca in cazul in care actul incheiat de mandatar este calificat de lege ca unul solem, cum ar fi vanzarea unui teren sau inscrierea unei ipoteci, procura trebuie sa imbrace aceeasi forma.
> Ce obligatii are mandatarul? ( partea care se obliga sa faca ceva in numele si pe seama celeilalte parti, a mandantului).
-
Principala obligatie a mandatarului este aceea de a “indeplini mandatul” respectiv a executa mandatul.
4. Ce se intampla cu mandatul in situatia in care mandantul decedeaza?
Articolul 1539 alin. 2 din Codul civil stabileste obligatia “mandatarului de a termina afacerea inceputa la moartea mandantului daca din intarziere ar putea urma pericol”.
Cand mandatul este cu titlu oneros, mandatarul raspunde nu numai pentru dol, dar inca si de culpa in executarea contractului.
5. Poate fi aplicat articolul 1566 din Codul civil si la contractul de mandat ? (prin care persoana care a imprumutat un lucru – comodatarul – raspunde fata de comodant daca isi salveaza propriul bun de la pierdere printr-un caz fortuit, in locul celui imprumutat).
Chiar daca ar fi avantajos pentru mandant acest articol nu poate fi aplicat, el fiind aplicat cu strictete doar in cazul comodatului – imprumutului de folosinta.
- Mandatarul trebuie sa dea mandantului socoteala despre indeplinirea mandatului.
6. Mandatarul trebuie sa ii predea mandantului tot ce a primit in executarea contractului, chiar cand ceea ce el ar fi dobandit de la alte persoane nu s-ar fi cuvenit mandantului.
In acest din urma caz tertul pagubit se va putea indrepta impotriva mandantului cu o actiune extracontractuala, cum ar fi restituirea platii nedatorate.
7. Mandatarul este dator sa plateasca dobanzi pentru sumele ce se cuvin mandantului dar care au fost intrebuintate in folosul sau propriu, din ziua intrebuintarii. Observam ca prin aceasta reglementare se deroga de la regula generala stabilita de art. 1088 C. Civ. respectiv de la punerea in intarziere a debitorului. In schimb, pentru celelalte sume neintrebuintate de mandatar, dobanzile curg de la momentul la care mandantul a cerut restituirea.
- Mandatarul este raspunzator si in cazul substituirii unei alte persoane pentru executarea mandatului cand:
- substituirea a fost facuta fara drept;
- daca a fost autorizat sa se substituie si a trecut puterile asupra unei persoane cunoscuta ca incapabila sau de insolvabilitate notorie;
> Ce obligatii are mandantul? (partea care in virtutea unui contract de mandat, imputerniceste cealalta sa faca ceva in numele si pe socoteala sa).
- Mandantul este indatorat sa indeplineasca obligatiile contractate de mandatar in limitele puterilor date. Nu este indatorat pentru tot ceea ce mandatarul ar fi facut afara de limitele puterilor sale.
8.
Prin exceptie el poate fi obligat si peste limitele puterilor oferite mandatarului in cazul in care a ratificat expres sau tacit actele facute de acesta.
- Daca mandatul a fost cu titlu oneros mandantul trebuie sa il remunereze pe mandatar
cu suma stipulata in contract.
- Mandantul trebuie sa il dezdauneze pe mandatar pentru sumele avansate de acesta in executarea mandatului.
9.
Pentru aceste sume, legea prevede ca mandantul trebuie sa plateasca dobanda chiar de la momentul platii.
> Incetarea contractului de mandat
10.
Incetarea contractului de mandat:
- prin revocara mandatului.
- prin renuntarea mandatarului la mandat.
- prin moartea, interdictia, insolvabilitatea si falimentul ori a mandatarului ori a mandantului.
> Alte probleme cu privire la contractul de mandat:
11.
Mandantul trebuie sa aiba capacitatea juridica necesara actelor pe care le incheie mandatarul.
In schimb mandatarul tebuie sa aiba capacitate deplina de exercitiu deoarece el reprezinta pe mandant in actele juridice incheiate cu tertii.
12.
Mandatul poate fi general, cand este dat pentru toate afacerile mandantului, sau special cand este limitat la un anumit act juridic sau pentru anumite operatiuni determinate.
13. Cand mai multe persoane au numit un mandatar pentru o operatie comuna, acestea raspund solidar pentru efectele mandatului.
Solidaritatea este in acest caz legala.
14.
Intre mandatari nu exista solidaritate chiar daca ei au fost numiti pentru indeplinirea aceluiasi act in cazul in care nu s-a stipulat expres acest lucru. Fiecare mandatar poate insa executa singur obligatiile mandatului, daca nu s-a prevazut altfel in contract.
15. Numirea unui nou mandatar pentru aceeasi afacere cuprinde in sine si revocarea mandatului dat celui dintai, din ziua in care i s-a notificat.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri