19 bolnavi cronici care nu s-au tratat cu medicamente care nu se afla pe lista de compensate si gratuite isi vor primi inapoi banii de la statul roman.
Aceasta decizie a venit din partea Curtii de Apel din Bucuresti, in cadrul unei conferinte de presa.
"Pacientii au actionat statul in justitie in urma cu trei saptamani si au obtinut ieri decizia favorabila, printr-o procedura de urgenta (ordonanta prezidentiala). Este vorba de pacienti pentru care actualele terapii compensate nu functioneaza si carora medicii le-au recomandat tratamente din lista de 140 evaluate in 2013, dar niciodata promulgate. (...) Din pacate, alta alternativa nu am avut. Sunt pacienti care si-au cumparate medicatia cu 8.000 de lei pe luna. Noi ne-am saturat de minciuna, ipocrizie si am actionat statul in judecata. Nu suntem procesomani. Din cei 19, un numar de 18 sunt cu diferite forme de cancer si un copil cu artrita idiopatica juvenila", a declarat Cezar Irimia, presedintele Asociatiei Pacientilor Cronici, citat de Agerpres.
Conform acestuia, din cei 7 pacienti cu boli cronice care au castigat procesul cu statul in luna iunie, 3 au murit pana in acest moment.
Acesta a mai atentionat asupra faptului ca sunt peste 1000 de pacienti cu diferite boli cronice care nu au alternativa de tratament si care ar putea sa actionezer statul in judecata in viitor.
"Sper sa nu mai ajungem in instanta, valul urmator de pacienti care va da statul in judecata va fi numeros. Avem peste 1.000 de pacienti in toata tara pe diferite boli cronice care nu au alternativa in actuale lista de medicamente compensate. Ganditi-va sa mergem cu o mie de pacienti in strada, ar fi o tragedie si o rusine. La nivel european suntem singura tara care nu si-a reactualizat listele. Sper ca Guvernul sa ia atitudine si sa treaca imediat la reactualizarea listei acolo unde nu exista alternativa terapeutica. Nu ne dorim toata lista, ne dorim acele molecule salvatoare de vieti", a spus Cezar Irimia.
Acesta a declarat ca sunt cel putin 10 molecule care ar trebui sa fie incluse pe linia de medicamente compensate si gratuite. Pentru acestea nu exista alternativa terapeutica in Romania.
sursa: Agepres
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avem urmatoarea speta: un angajat sofer trebuie sa si desfasoare activitatea pe un camion cu care colecteaza marfa. Responsabilul de parc auto a facut un proces verbal cu starea camionului in momentul predarii dar angajatul nu vrea sa preia camionul, si nu semneaza procesul verbal. Va rugam sa ne sfatuiti cum trebuie sa procedam cf.Codului muncii deoarece el trebuie sa si desfasoare activitatea pentru care a fost angajat si pentru care este remunerat si nu poate pleca in cursa daca nu preia...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<