A venit vacanta! Agenda Cadrului Didactic 2024-2025 Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Inca nu este vara dar Guvernul se gandeste deja la perioada de vacanta a clasei muncitoare (fara nicio aluzie cu aceea "clasa muncitoare"). Astfel, acesta a adoptat saptamana trecuta Ordonanta de urgenta privind acordarea tichetelor de vacanta. Cu multa mandrie pentru o prima victorie in activitatea pe care o intreprinde cu mult darz, ministrul turismului, Elena Udrea a declarat urmatoarele: „Credem ca, in contextul actual, al crizei economice, aceasta masura va fi in masura sa sprijine economia nationala si, in acelasi timp, activitatea intreprinderilor mici si mijlocii [...].
De asemenea, unul dintre efectele pe care noi le urmarim este cresterea consumului, si in acelasi timp cresterea numarului locurilor de munca in activitatile de turism”. Bineinteles ca in prima faza, orice om rational sta un pic sa analizeze ce a vrut sa spuna ministrul turismului deoarece, in prezent, economia nationala nu se sprijina pe turism, din pacate.
Masura adoptata de Guvern se va aplica la urmatoarele categorii de angajatori: institutiile din sectorul bugetar, inclusiv cele care se finanteaza integral din venituri proprii, regiile autonome, societati comerciale la care statul este actionar unic sau actionar majoritar, societatile si companiile nationale care incadreaza personal prin incheierea unui contract individual de munca. Actul normativ prevede ca tichetele de vacanta sunt bilete de valoare, integral suportate de catre angajator, iar nivelul maxim acordat salariatilor sub forma de tichete de vacanta este contravaloarea a 6 salarii de baza minim brute pe tara garantate in plata, pentru un salariat, in decursul unui an fiscal. Tichetele de vacanta sunt emise de catre unitati specializate, autorizate de Ministerul Finantelor Publice, si se pot folosi doar pentru achizitionarea de pachete de servicii turistice in unitatile turistice avizate de Ministerul Turismului.
Cum se va face aceasta avizare? Pai, da, ati ghicit! Se va face mai mult ca sigur in maniera care a fost adoptata tacit de catre autoritatile statului dupa 1989 incoace. In calitate de cetatean consider ca am dreptul sa fiu cel putin reticient ca aceasta masura - care este in mainile unui ministru, persoana de afaceri - sa fie aplicata preferential. Din nou, vom asista si anul acesta la un "dezmat pe banul public" cum ii place sa afirme premierului Boc (colegul de partid al initiatorului masurii Elena Udrea) sa afirme. Deci, dragi furnizori de pachete de servicii turistice, pregatiti-va sa oferiti cadouri celor care vor fi insarcinati cu acordarea vizei necesare!
Bineinteles ca aceasta reticenta a cetatenilor putea fi foarte usor prevazuta si eliminata daca textul actului normativ ar fi sunat la modul: "avizarea se obtine la cerere de catre orice persoana fizica/juridica acreditata sa ofere servicii de turism". Dar, din pacate, lucrurile simple nu aduc profit, nu-i asa?
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri