Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Actiune in anulare
(nulitate relativa)


INSTANTA1)  ......................
 

                                              Domnule Presedinte,
 


Subsemnatii2):

1. .............................., domiciliat in3)  ...................., str. ....................... nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet .........................., prin mandatar ................................, cu procura speciala nr. ........... autentificata de BNP ....................... la data de ..............., domiciliat in ...........................................,
str. ....................... nr. .........., bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet .......................... si
2. ....................................., domiciliat in ..............., str. ....................... nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ....., apart. ....., sector/judet .........................., reprezentat prin avocat ........................, cu sediul profesional in ..............., str. .............. nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet .............................., chemam in judecata pe parata S.C. .........................., cu sediul in ........................, str. ............................... nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ......., apart. ....., sector/judet .........................., cod unic de inregistrare ......................, atribut fiscal ..............................................., numar de ordine in registrul comertului  ..../........../.....................,  cont  deschis  la  Banca  ............................,  sucursala  ..................  cu  numarul ............................, pentru ca prin hotararea ce veti pronunta sa se declare


                                         NULITATEA RELATIVA4)

a5)  contractului de vanzare-cumparare autentificat de Biroul Notarului Public ...............
................ in data

                           DOMNULUI PRESEDINTE AL6)  .......................

1. Competenta materiala a instantei se stabileste in raport de obiectul cauzei si de dispozitiile art. 1-4 Cod procedura civila. Instanta competenta teritorial este fie cea comuna de la domiciliul paratului (art. 5 Cod procedura civila), fie una din cele prevazute alternativ in art. 10 Cod procedura civila. Cererile privitoare la bunuri imobile se fac numai la instanta in circumscriptia careia se afla imobilele (art. 13 alin. (1) Cod procedura civila).
2. Nulitatea relativa nu poate fi invocata de oricine, ci, in principiu numai de persoana interesata.
3. Daca reclamantul locuieste in strainatate, acesta va indica un domiciliu ales in Romania, unde urmeaza sa i se faca toate comunicarile privind procesul.
4. Nulitatea relativa (anularea) este o sanctiune de drept civil care lipseste actul juridic de efectele contrarii normelor juridice edictate pentru incheierea sa valabila, sanctionand nerespectarea, la incheierea actului juridic, a unor norme juridice ce ocrotesc un interes particular, individual. Nulitatea relativa nu poate fi invocata oricand, actiunea in declararea nulitatii relative fiind prescriptibila extinctiv. Nulitatea relativa poate fi acoperita prin confirmare expresa sau tacita.
5. Se indica actul juridic a carui anulare se cere: actul de donatie nr. .............. din data de ..................., autentificat de BNP ................; hotararea adunarii detinatorilor de obligatiuni ................; contractul de intretinere etc.
6. Se indica instanta competenta material si teritorial sa judece cauza.
 

de .......... sub nr. ............., obligand totodata pe parata sa-mi restituie pretul platit de ............... lei si sa-mi achite, in conformitate cu dispozitiile art. 274 Cod procedura civila, cheltuielile de judecata ocazionate de acest proces1).


MOTIVELE PREZENTEI ACTIUNI:

IN FAPT2):

Subsemnatii, in calitate de cumparatori, am incheiat la data de ........................, un contract de vanzare-cumparare cu parata avand ca obiect imobilul, proprietatea acesteia, situat in ..........................., str. ....................... nr. ....., numar cadastral .........., sola ........, tarla ........, sector/judet ..................., contract autentificat de Biroul Notarului Public ............................ in data de ........................... sub numar ............ .
Pretul acestui imobil, in cuantum de ......... lei, a fost achitat de noi cumparatorii cu ocazia perfectarii actelor notariale.
Subsemnatii  solicitam  sa  se  constate  nulitatea  relativa  a  contractului  de  vanzare-cumparare intrucat3)  .............................................. .
Pentru toate cele de mai sus, va rugam sa admiteti actiunea asa cum a fost formulata si sa dispuneti obligarea paratei la plata cheltuielilor de judecata ocazionate de acest proces (taxa de timbru, timbru judiciar, onorariu avocat, onorariu expertize, cheltuieli legate de audierea martorilor, cerce- tare judecatoreasca etc.).

IN DREPT:

Ne intemeiem prezenta pe dispozitiile art. 82 coroborat cu 112 si urm. Cod procedura civila, art. 274 Cod procedura civila si pe dispozitiile art.4)  ...... .

1. Se arata, in conformitate cu dispozitiile art. 112 pct. 3 Cod procedura civila, obiectul cererii, iar in situatia in care acesta este evaluabil in bani, se indica in vederea timbrarii si valoarea lui dupa pretuirea reclamantului (taxa de timbru este insa fixa pentru capatul de cerere privind nulitatea). Pentru identificarea imobilelor se va arata comuna si judetul, strada si numarul, iar in lipsa, vecinatatile, etajul si apartamentul, sau, daca imobilul este inscris in cartea funciara, numarul de carte funciara si numarul topografic.
Nulitatea are efect atat pentru viitor, cat si pentru trecut si conduce la repunerea partilor in situatia anterioara, asa incat prin efectul acesteia partile sunt obligate sa-si inapoieze tot ceea ce si-au prestat in temeiul actului nul, anu- larea  actului  juridic  primar  atragand  si  anularea  actului  subsecvent,  secundar  (ex.  anularea  actului  de  vanzare- cumparare conduce si la anularea titlului prin care un tert a dobandit prin cumparare subsecventa primei vanzari).
2. Se vor indica motivele de fapt pe care se intemeiaza cererea si care determina pe reclamanti sa ceara concursul justitiei, justificand si argumentand demersul justitiar.
3. Nulitatea relativa a actului juridic poate fi ceruta pentru urmatoarele motive: nerespectarea regulilor referitoare la capacitatea persoanei; lipsa discernamantului la momentul incheierii actului juridic; viciile de consimtamant; neres- pectarea dreptului de preemtiune in cazul Legii nr. 54/1998, Legii nr. 16/1996.
4. Se  indica  textul  de  lege  ce  indreptateste  reclamantii  la  admiterea  actiunii  :  art.  953,  art.  954,  art.  955,  art.  956, art. 960, art. 961, art. 975 Cod civil, Codul familiei, Decretul nr. 31/1954, Legea nr. 603/1943, Statutul societatii
......... etc.

 

In dovedirea actiunii intelegem sa ne folosim de proba cu inscrisuri, proba testimoniala cu .... martori, expertiza tehnica1)  ..................... privind2)  .................................... . 
Propunem ca martori spre a fi audiati pe:
1. .........................., domiciliat in ............, str. ....................... nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ..........................;
2. .........................., domiciliat in ............, str. ....................... nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet .......................... .
Solicitam de asemenea sa dispuneti citarea paratei la interogatoriu.

Depunem prezenta in doua exemplare, dintre care un exemplar pentru instanta si celalalt pentru comunicare paratei.

ANEXAM3):

1. .............................................. .
2. .............................................. .
3. Actul juridic a carui anulare se cere a se declara.
4. Procura speciala nr. ..... autentificata de BNP .................. la data de ....... .
5. Imputernicirea avocatiala si contractul de asistenta juridica nr. ........... .
6. Taxa de timbru judiciar in cuantum de ....... si timbru judiciar ............ .


                                                 SEMNATURILE

1. Se indica felul expertizei solicitate (bunuri mobile, bunuri imobile, contabila, topometrica, medico-legala etc.).
2. Se arata obiectivele urmarite prin efectuarea lucrarii de specialitate (de ex.: identificarea imobilului, a suprafetei si a vecinatatilor, verificarea identitatii intre imobilul expertizat si imobilul descris in titlul de proprietate ce constituie obiectul dosarului, stabilirea daca acesta este comod partajabil in natura, stabilirea modalitatilor de partajare etc.).
3. Cand dovada se face prin inscrisuri, se vor alatura la cerere atatea copii cate parti sunt, alaturi de inscrisurile rezervate instantei; copiile vor fi certificate de reclamant ca sunt la fel cu originalul. Se va putea de asemenea depune doar o parte a unui inscris relevanta in cauza, instanta insa putand dispune infatisarea inscrisului in intregime. Daca inscrisurile sunt scrise intr-o limba straina sau cu litere vechi, se vor depune traduceri sau copii cu litere latine, certificate de parte.


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriData aparitiei: 21 August 2006
Autor: valip
Votati articolul "":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016