Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Actiune in raspunderea angajatorului pentru
incalcarea obligatiei de a informa angajatul
sau persoana care solicita angajarea

(art. 17-19 din Legea nr. 53/2003 Codul muncii)


INSTANTA1)  ......................
 

                                                Domnule Presedinte,
 

Domnule Presedinte,
 


Subsemnata ............................, domiciliata in ...................., str. .......................... nr. ....., bloc ....., scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ........................., reprezentata prin avocat .........................., cu sediul profesional in ....................., str. .................................... nr. ....., bloc ....., scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ..................., in calitate de salariata, chem in judecata pe parata-angajatoare S.C. .........................., cu sediul in ..............., str. ............. nr. ....., bloc ....., scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ............, cod   unic de inregistrare .........., atribut fiscal ............., numar de ordine in registrul comertului ............/........../............ ....., cont deschis la Banca ................, sucursala .......................... cu numarul ....................., pentru ca prin hotararea ce veti pronunta sa2):

1. fie obligata sa-mi plateasca suma de ............. lei, reprezentand despagubirea corespunzatoare prejudiciului pe care l-am suferit, ca urmare a neexecutarii de catre parata a obligatiei de informare.


                   DOMNULUI PRESEDINTE AL3)  ........................................


1. Judecarea conflictelor de munca este de competenta instantelor stabilite conform Codului de procedura civila (art. 284 alin. (1) Codul muncii). Conflictele de munca sunt de competenta materiala a tribunalului, in prima instanta, cu exceptia celor date prin lege in competenta altor instante (art. 2 Cod  procedura civila). Instanta competenta teritorial este cea in a carei circumscriptie reclamantul isi are domiciliul, resedinta sau, dupa caz, sediul (art. 284 alin. (2) Codul muncii). Cererile sunt scutite de plata taxei judiciare de timbru si de timbru judiciar si se judeca in regim de urgenta (termenele de judecata nu pot fi mai mari de 15 zile, procedura de citare se considera legal indeplinita daca se realizeaza cu minimum 24 de ore inainte de termenul de judecata).
2. Se arata, in conformitate cu dispozitiile art. 112 pct. 3 Cod  procedura civila, obiectul cererii: anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa persoana care solicita angajarea sau, dupa caz, salariatul
cu privire la clauzele generale pe care intentioneaza sa le inscrie sau sa le modifice. Informarea prevazuta la alin. (1) al art. 17 Codul muncii va cuprinde, dupa caz, cel putin urmatoarele elemente:
identitatea partilor; locul de munca sau, in lipsa unui loc de munca fix, posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri; sediul sau, dupa caz, domiciliul angajatorului; atributiile postului; riscurile specifice postului; data de la care con- tractul urmeaza sa isi produca efectele; in cazul unui contract de munca pe durata determinata sau a unui contract de munca tem- porara, durata acestora; durata concediului de odihna la care salariatul are dreptul; conditiile de acordare a preavizului de catre partile contractante si durata acestuia; salariul de baza, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum si peri- odicitatea platii salariului la care salariatul are dreptul; durata normala a muncii, exprimata in ore/zi si ore/saptamana;
indicarea contractului colectiv de munca ce reglementeaza conditiile de munca ale salariatului; durata perioadei de proba. Elementele din informare prevazute mai sus trebuie sa se regaseasca si in continutul contractului individual de munca. Orice mo- dificare a unuia dintre elementele aratate mai sus in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 15 zile de la data incunostintarii in scris a salariatului, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare rezulta ca posibila din lege sau din contractul colectiv de munca aplicabil. Cu privire la informatiile furnizate salariatului, prealabil incheierii contractului individual de munca, intre parti poate interveni un contract de confidentia- litate (art. 18 Codul muncii).
3. Se indica instanta competenta material si teritorial sa judece cauza.
 

Va solicit de asemenea, in conformitate cu dispozitiile art. 274 Cod procedura civila, sa obligati parata sa imi plateasca cheltuielile de judecata ocazionate de acest proces.


MOTIVELE PREZENTEI ACTIUNI:

IN FAPT1):

Subsemnata am incheiat la data de ........ un contract de munca cu parata pe durata nedeterminata. Parata, incalcand dispozitiile art. 17 din Codul muncii, nu m-a informat, prealabil incheierii sus- amintitului contract de munca cu privire la locul de munca al subsemnatei, respectiv ca subsemnata urmeaza sa muncesc in diverse locuri de munca, situate in amplasamente diferite, la distante ce presupun deplasarea cu mijloace de transport.
Prin  aceasta  ma  consider  vatamata  in  drepturile  si  intersele  mele  legitime,  intrucat  daca  as  fi cunoscut acest aspect as fi negociat mai favorabil conditiile de salarizare, incluzand in acestea si contravaloarea timpului suplimentar alocat deplasarii pana la diversele puncte de lucru si a cheltuielilor aferente. De aceea, constatand ca subsemnata am fost prejudiciata prin necomunicarea acestor date relevante la negocierea contractului de munca, va rog sa admiteti actiunea, sa dispuneti obligarea paratei la plata, in favoarea subsemnatei, a sumei de .............. lei, cu titlu de despagubiri, alaturi de obligarea acesteia la plata cheltuielilor de judecata ocazionate de acest proces (onorariu avocat etc.).

IN DREPT:

Imi intemeiez prezenta pe dispozitiile art. 82 coroborat cu 112 si urm. Cod   procedura civila, art. 274 Cod  procedura civila, art. 281-291 Codul muncii si pe dispozitiile art.2)  ...... . In dovedirea actiunii inteleg sa ma folosesc de proba3)  cu inscrisuri si interogatoriul paratei.

Depun  prezenta  in  doua  exemplare,  dintre  care  un  exemplar  pentru  instanta  si  celalalt  pentru comunicare paratei.


1. Se vor indica motivele de fapt pe care se intemeiaza cererea si care-l determina pe reclamant sa ceara concursul justitiei, justificand si argumentand demersul justitiar. In situatia in care angajatorul nu isi executa obligatia de infor- mare in termen de 15 zile de la momentul lansarii ofertei de incheiere sau de modificare a contractului individual de munca sau, dupa caz, a prestarii activitatii in strainatate, salariatul este in drept sa sesizeze, in termen de 30 de zile, instanta judecatoreasca competenta si sa solicite despagubiri corespunzatoare prejudiciului pe care l-a suferit, ca urmare  a  neexecutarii  de  catre  angajator  a  obligatiei  de  informare.  Reclamantul  trebuie  sa  faca  dovada  ca  sunt indeplinite  conditiile  raspunderii:  (un  contract  individual  de  munca)  un  prejudiciu,  culpa  paratului,  legatura  de cauzalitate intre fapta paratului si prejudiciul, sa nu existe vreo clauza exoneratoare de raspundere a paratului, iar dreptul la actiune sa nu fie prescris. Dreptul la actiune ii este deschis si persoanei care nu a semnat contractul de munca cu angajatorul ce sufera un prejudiciu ca urmare a neinformarii ce trebuia efectuata anterior datei stabilite pentru incheierea contractului de munca.
2. Se indica textul de lege ce indreptateste reclamantul la admiterea actiunii: art. 17, 18 si 19 din Codul muncii.
3. Sarcina  probei  in  conflictele  de  munca  revine  angajatului,  acesta  fiind  obligat  sa  depuna  dovezile  invocate  in apararea  sa  pana  la  prima  zi  de  infatisare.  Administrarea  probelor  se  face  cu  respectarea  regimului  de  urgenta, instanta fiind in drept sa decada din beneficiul probei admise partea care intarzie in mod nejustificat administrarea acesteia (art. 288 Codul muncii). Hotararile pronuntate in fond sunt definitive si executorii de drept (art. 289 Codul muncii).
 


ANEXEZ1):
1. .............................................. .
2. Contractul individual de munca incheiat intre parti sub nr. ...... din data de ........... .
3. Imputernicirea avocatiala si contractul de asistenta juridica nr. ............. .

                                                      SEMNATURA

1. Cand dovada se face prin inscrisuri, se vor alatura la cerere atatea copii cate parti sunt, alaturi de inscrisurile rezervate instantei; copiile vor fi certificate de reclamant ca sunt la fel cu originalul. Se va putea de asemenea depune doar o  parte  a  unui  inscris  relevanta  in  cauza,  instanta  insa  putand  dispune  infatisarea  inscrisului  in  intregime.  Daca inscrisurile sunt scrise intr-o limba straina sau cu litere vechi, se vor depune traduceri sau copii cu litere latine, cer- tificate de parte.


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 21 August 2006
Autor: valip
Votati articolul "":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016