Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Actiune in raspundere civila delictuala
(pentru repararea prejudiciului decurgand
din fapta ilicita savarsita cu intentie din imprudenta, neglijenta)


INSTANTA1)  ......................
 

                                          Domnule Presedinte,

 
Subsemnatul2) .................................., domiciliat in3) ................................., str. .............................. nr. ......, bloc  ......,  scara  .....,  etaj  ..............,  apart.  .....,  sector/judet  .............................,  reprezentat  prin  avocat .......................................
...................., cu sediul profesional in ................, str. .............................. nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ................., chem in judecata si personal la interogatoriu pe paratul ..................................................., domiciliat in .............................., str. ....................... nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet .........................., pentru ca prin hotararea ce veti pronunta pe calea

Domnule Presedinte,

 
Subsemnatul2) .................................., domiciliat in3) ................................., str. .............................. nr. ......, bloc  ......,  scara  .....,  etaj  ..............,  apart.  .....,  sector/judet  .............................,  reprezentat  prin  avocat .......................................
...................., cu sediul profesional in ................, str. .............................. nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ................., chem in judecata si personal la interogatoriu pe paratul ..................................................., domiciliat in .............................., str. ....................... nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet .........................., pentru ca prin hotararea ce veti pronunta pe calea


                       ACTIUNII IN RASPUNDERE CIVILA DELICTUALA4)

sa fie obligat:
1. sa-mi plateasca suma de .......... lei, ce reprezinta repararea prejudiciului pe care mi l-a cauzat prin daramarea gardului ce imprejmuia proprietatea mea pe latura de vest;


                      DOMNULUI PRESEDINTE AL5)  ........................................

1. Competenta materiala a instantei se stabileste in raport de obiectul cauzei si de dispozitiile art. 1-2 Cod procedura civila. Instanta competenta teritorial este in principiu cea comuna de la domiciliul paratului (art. 5 Cod procedura civila), dar reclamantul poate alege instanta in a carei circumscriptie s-a savarsit fapta (art. 10 pct. 8 Cod procedura civila).
2. Calitatea de reclamant o are victima prejudiciului, persoana care a suferit un prejudiciu si in patrimoniul carei s-a nascut dreptul la dezdaunare si bineinteles succesorii in drepturi ai acesteia.
3. Daca reclamantul locuieste in strainatate, acesta va indica un domiciliu ales in Romania, unde urmeaza sa i se faca toate comunicarile privind procesul.
4. Raspunderea civila delictuala reprezinta o sanctiune civila, cu caracter reparator, ce ia nastere in momentul in care cu intentie, din neglijenta sau din imprudenta s-a comis o fapta care a cauzat un prejudiciu altei persoane. Raspunderea civila delictuala este de mai multe feluri: – raspunderea pentru fapta proprie (art. 998-999 Cod civil) a per- soanei fizice sau juridice; – raspunderea pentru fapta altei persoane: raspunderea parintilor pentru fapta ilicita a copi- ilor lor minori –art. 1000 alin. (2) Cod civil; raspunderea comitentilor pentru prejudiciile cauzate de prepusii lor in functiile incredintate – art. 1000 alin. (3) Cod civil; raspunderea institutorilor si mestesugarilor pentru prejudiciile cauzate de elevii si ucenicii aflati sub supravegherea lor art. 1000 alin. (4) Cod civil; – raspunderea pentru lucruri, edificii si animale art. 1000 alin. (1), art. 1001, art. 1002 Cod civil.
Diferenta intre raspunderea contractuala si cea delictuala este data si de izvorul nasterii acestora: in primul caz se incalca o obligatie contractuala, pe cand in cel de-al doilea caz obligatia incalcata este una legala, generala, care revine tuturor – de a nu vatama drepturile altuia prin fapte ilicite.
5. Se indica instanta competenta material si teritorial sa judece cauza.

 


2. sa-mi plateasca suma de .......... lei, ce reprezinta valoarea lucrarilor de reparatii efectuate de subsemnat asupra autovehiculului, proprietate personala, avariat de parat la data de ........, urmare accidentului  de  circulatie  savarsit  de  acesta  si  respectiv  suma  de  ....  lei,  reprezentand  beneficiul nerealizat prin indisponibilizarea acestor sume, calcul efectuat in raport cu dobanda legala.
3. sa-mi plateasca suma de .......... lei, ce reprezinta valoarea lucrarilor de zugravire si reparatii efectuate de subsemnat urmare inundatiei suferite prin neglijenta paratului ce a uitat robinetul des- chis in baia apartamentului sau si totodata sa-mi plateasca suma de .......... lei, reprezentand contravaloarea tabloului pictat de ........................, reprezentand ............., degratat integral urmare inundatiei produse.
4. sa-mi plateasca suma de ............. lei, ce reprezinta repararea prejudiciului cauzat prin lucrarile de reparatii efectuate asupra acoperisului fara acordul subsemnatului, care efectuate necorespunzator au permis infiltratii si inundatii cu ape pluviale, ce au condus la distrugerea integrala a mobilierului stil .............., datand din anul ........., piese de patrimoniu de o valoare nepretuita, pe care le-am eva- luat provizoriu, urmand ulterior efectuarii expertizei de specialitate sa-mi completez marimea pretentiilor1).
Va solicit de asemenea, in conformitate cu dispozitiile art. 274 Cod procedura civila, sa obligati paratul sa-mi plateasca cheltuielile de judecata ocazionate de acest proces.

MOTIVELE PREZENTEI ACTIUNI:

IN FAPT2):
1. Paratul chemat in judecata mi-a daramat, la data de .........., cu intentie, fara autorizatia sau incu- viintarea  vreunei  instante  gardul  ce  imprejmuia  la  vest  proprietatea  terenului  meu,  pretinzand  ca acesta este construit pe terenul sau.
Fac mentiunea ca la acea data, noi partile, eram in proces de granituire, urmare caruia instanta a hotarat ca in ceea ce priveste gardul in discutie, acesta s-a aflat inca din data construirii lui ........ la granita celor doua proprietati – asa incat si din acest punct de vedere fapta paratului nu are legitimitate.
Intrucat este evidenta vinovatia paratului, ca urmare a actiunii sale proprii, va rog sa admiteti actiunea, sa constatati ca acesta urmeaza sa raspunda fata de subsemnat cu suma de ............ lei, soli- citandu-va de asemenea sa obligati paratul si la plata cheltuielilor de judecata ocazionate de acest proces  (taxa  de  timbru,  timbru  judiciar,  onorariu  avocat,  onorariu  expertize,  cheltuieli  legate  de audierea martorilor, cercetare judecatoreasca etc.).

1. Cand obligatia consta in a da, debitorul trebuie pus in intarziere printr-o notificare, cu exceptia situatiilor in care, prin efectul legii sau al contractului, debitorul este de drept in intarziere.
In cazul raspunderii civile delictuale, faptuitorul este de drept pus in intarziere, fara efectuarea vreunei formalitati in acest sens. In materie comerciala avem ca procedura prealabila obligatorie dispozitiile art. 720 indice 1 Cod proce- dura civila, ce reglementeaza procedura concilierii.
2. Se vor indica motivele de fapt pe care se intemeiaza cererea si care-l determina pe reclamant sa ceara concursul justitiei, justificand si argumentand demersul justitiar.
Pentru a fi admisibila actiunea trebuie indeplinite conditiile raspunderii civile delictuale: existenta unei fapte ilicite, prin care se incalca o anumita obligatie, aducandu-se atingere unui drept subiectiv, un prejudiciu, un raport de cauza- litate  intre  fapta  ilicita  si  prejudiciu,  culpa  paratului  sub  forma  intentiei,  neglijentei,  imprudentei,  ce  trebuie  a  fi dovedita de reclamant, capacitatea juridica a paratului debitor al obligatiei de dezdaunare.
 


2. Paratul chemat in judecata, in calitate de sofer, in data de1)  ................, pe fondul consumului de alcool (paratului retinandu-i-se, in momentul savarsirii faptei, o alcoolemie de .....) a pierdut controlul autovehiculului, a parasit suprafata carosabila, intrand in masina subsemnatului, parcata regulamentar pe marginea dreapta a soselei, avariindu-mi grav autovehicul parcat.
Intrucat este evident ca accidentul s-a produs din culpa paratului, ca urmare a actiunii sale proprii, va rugam sa admiteti actiunea, sa constatati ca acesta urmeaza sa raspunda fata de subsemnat cu suma de ............ lei, solicitandu-va de asemenea sa obligati paratul si la plata sumei de .......... lei, reprezentand beneficiul nerealizat prin indisponibilizarea acestor sume estimate in raport cu dobanda legala, alaturi de plata cheltuielilor de judecata ocazionate de acest proces (taxa de timbru, timbru judiciar, onorariu avocat, onorariu expertize, cheltuieli legate de audierea martorilor, cercetare judecatoreasca etc.).
3. Subsemnatul locuiesc in acelasi imobil cu paratul din ............., str. .............. nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., numar cadastral ................, judet/sector .............. . In timp ce subsemnatul locuiesc la apartamentul ...., paratul locuieste la etajul superior, in apartamentul ........., situat chiar deasupra apartamentului meu.
In data de ...................., paratul a uitat robinetul deschis in baia apartamentului sau si apa s-a scurs, inundand atat apartamentul acestuia, cat si in intregime apartamentul subsemnatului.
Efectul devastator al acestei inundatii s-a datorat imprejurarii ca paratul a revenit in locuinta sa abia seara, dupa orele 17, iar subsemnatul, fiind plecat in concediu de odihna, n-am putut sesiza inundatia, astfel incat aproximativ 10 ore apa s-a scurs neintrerupt in apartamentul meu. Cu aceasta ocazie  au  fost  distrusi  peretii  apartamentului  meu,  vopseaua  s-a  scorojit  si  a  trebuit  zugravit  in intregime si de asemenea tabloul pictat de ................., reprezentand ................. a fost degratat inte- gral, urmare inundatiei produse.
Avand in vedere imprejurarea ca – desi am adresat paratului pana in prezent doua notificari solicitand repararea prejudiciilor cauzate, asupra carora a luat act si asociatia de proprietari incheind proces-verbal constatator in acest sens, – paratul refuza sa achite contravaloarea acestor prejudicii pe motiv ca nu are bani,  va  solicit,  constatand  culpa  exclusiva  a  paratului,  sa  admiteti  actiunea,  sa  constatati  ca  acesta urmeaza sa raspunda fata de subsemnat cu suma de ............ lei, solicitandu-va de asemenea sa obligati paratul si la plata sumei de ............. lei, reprezentand contravaloarea tabloului avariat, alaturi de plata chel- tuielilor de judecata ocazionate de acest proces (taxa de timbru, timbru judiciar, onorariu avocat, onorariu expertize, cheltuieli legate de audierea martorilor, cercetare judecatoreasca etc.).
4. Subsemnatul locuiesc in acelasi imobil cu paratul din ........................., str. .................. nr. ......, bloc ....., apart. ....., judet/sector ............., la ultimul etaj al imobilului.
In  perioada  ................,  paratul  a  efectuat,  fara  acordul  subsemnatului  o  serie  de  lucrari  de reparatii, pretindea acesta, asupra acoperisului imobilului, fara acordul subsemnatului, lucrari care efectuate necorespunzator au permis infiltratii si inundatii cu ape pluviale.
Aceste infiltratii au condus la distrugerea integrala a mobilierul stil ........................, datand din anul ............., piese de patrimoniu de o valoare nepretuita aflate in apartamentul subsemnatului si mostenite de mine din generatie in generatie.

1. Este important de mentionat data producerii pagubei sau data la care reclamantul a luat cunostinta de paguba, intrucat
actiunea  civila  intemeiata  pe  raspundere  civila  delictuala,  se  prescrie  in  termenul  de  drept  comun  prevazut  de Decretul nr. 167/1958, de 3 ani. Acest termen se calculeaza de la data cand pagubitul a cunoscut sau ar fi trebuit sa cunoasca, atat paguba, cat si pe cel care raspunde de ea.
 

Avand in vedere imprejurarea ca, desi am adresat paratului pana in prezent doua notificari solicitand repararea prejudiciilor cauzate, iar paratul ignora aceasta cerere, va solicit, constatand culpa exclusiva a paratului, sa admiteti actiunea, sa constatati ca acesta urmeaza sa raspunda fata de sub- semnat cu suma de ............. lei, ce reprezinta contravaloarea obiectelor de mobilier integral distruse, alaturi de plata cheltuielilor de judecata ocazionate de acest proces (taxa de timbru, timbru judiciar, onorariu avocat, onorariu expertize, cheltuieli legate de audierea martorilor, cercetare judecatoreasca etc.).

IN DREPT:
Imi  intemeiez  prezenta  pe  dispozitiile  art.  82  coroborat  cu  112  si  urm.  Cod  procedura  civila, art. 274 Cod procedura civila si art.1)  .... .
In dovedirea actiunii inteleg sa ma folosesc de proba cu inscrisuri, proba testimoniala cu ........................... martori, expertiza tehnica2)    ............................................... privind3)  ................................................. .
Propun ca martori spre a fi audiati pe:
1. ................................,  domiciliat  in  ........................,  str.  .............................  nr.  ......,  bloc  ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ..........................;
2. ................................,  domiciliat  in  ........................,  str.  .............................  nr.  ......,  bloc  ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ....................... .
Solicit de asemenea sa dispuneti citarea paratului la interogatoriu.

Depun  prezenta  in  doua  exemplare,  dintre  care  un  exemplar  pentru  instanta  si  celalalt  pentru comunicare paratului.

ANEXEZ4):

1. .............................................. .
2. Facturi, chitante privind achizitionarea materialelor si plata manoperei.
3. Inscrisuri constatatoare a prejudiciului – proces-verbal etc.
4. Acte de proprietate asupra bunurilor prejudiciate.
5. Imputernicirea avocatiala si contractul de asistenta juridica nr. .............. .
6. Taxa de timbru judiciar in cuantum de ......... si timbru judiciar   ............ .


                                                     SEMNATURA


1. Se indica textul de lege ce indreptateste reclamantul la admiterea actiunii: art. 998-999, art. 1000 alin. ...., art. 1001, 1002 Cod civil. Potrivit art. 1169 Cod civil cel ce face o propunere inaintea judecatii trebuie sa o dovedeasca. Dovada se poate face prin inscrisuri, martori, prezumtii, interogatoriu etc.
2. Se indica felul expertizei solicitate (bunuri imobile, bunuri mobile, contabila, in constructii, auto, in instalatii etc.).
3. Se arata obiectivele urmarite prin efectuarea  lucrarii de specialitate.
4. Cand dovada se face prin inscrisuri, se vor alatura la cerere atatea copii cate parti sunt, alaturi de inscrisurile rezervate instantei; copiile vor fi certificate de reclamant ca sunt la fel cu originalul. Se va putea de asemenea depune doar o parte a unui inscris relevanta in cauza, instanta insa putand dispune infatisarea inscrisului in intregime. Daca inscrisurile sunt scrise intr-o limba straina sau cu litere vechi se vor depune traduceri sau copii cu litere latine, certificate de parte.


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriData aparitiei: 21 August 2006
Autor: valip
Votati articolul "":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016