Actiune in revendicare mobiliara
INSTANTA1) ......................
Domnule Presedinte,
Subsemnatul2) ................................, domiciliat in3) ..........................., str. ............
nr. ......, bloc ......, scara....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ..................................., reprezentat prin avocat .............................., cu sediul profesional in ........................., str. ................................... nr. ........., bloc ............, scara ........., etaj ...., apart. ....., sector/judet ........................, formulez prezenta
ACTIUNE IN REVENDICARE MOBILIARA4)
impotriva paratului ............................................., domiciliat in ..........................., str. ....................... nr. ......., bloc ........., scara .........., etaj .........., apart. ............, sector/judet .........................., pe care il chem in judecata si personal la interogatoriu, pentru ca prin hotararea ce veti pronunta sa5) fie obligat sa-mi lase in deplina proprietate si linistita posesie urmatoarele bunuri mobile:
1. ................................., in valoare de cca ............. lei;
2. ................................., in valoare de cca ............. lei;
proprietate a subsemnatului, in baza chitantelor si facturilor de achizitionare ale acestora si care se gasesc in prezent la parat, acesta refuzand sa-mi le restituie.
Solicit ca paratul sa fie obligat la plata daunelor cominatorii de .............. lei, pentru fiecare zi de intarziere in executarea hotararii judecatoresti ce urmeaza a fi pronuntata in cauza.
Va solicit de asemenea, in conformitate cu dispozitiile art. 274 Cod procedura civila, sa obligati paratul sa-mi plateasca cheltuielile de judecata ocazionate de acest proces.
DOMNULUI PRESEDINTE AL6) ......................
1. Cererile de revendicare privitoare la bunuri mobile se fac numai la instanta in circumscriptia careia domiciliaza paratul (art. 5 Cod procedura civila).
2. Poate exercita actiunea in revendicare titularul care este proprietar exclusiv al lucrului revendicat.
3. Daca reclamantul locuieste in strainatate, acesta va indica un domiciliu ales in Romania, unde urmeaza sa i se faca toate comunicarile privind procesul.
4. Actiunea in revendicare este o actiune petitorie, reala si are ca scop apararea dreptului de proprietate urmarind resti- tuirea lucrului. Prescriptibilitatea actiunii in revendicare mobiliara este controversata in doctrina si practica, specificandu-se fie ca aceasta este imprescriptibila sub aspect extinctiv, fie ca este prescriptibila in termenul general de prescriptie pentru drepturile reale (art. 1890 Cod civil).
5. Se arata, in conformitate cu dispozitiile art. 112 pct. 3 Cod procedura civila, obiectul cererii, iar in cazul revendicarii fiind evaluabil in bani, se indica in vederea timbrarii si valoarea lui dupa pretuirea reclamantului.
6. Se indica instanta competenta material si teritorial sa judece cauza.
MOTIVELE ACESTEI ACTIUNI SUNT:
IN FAPT1):
Subsemnatul sunt proprietarul bunurilor individualizate mai sus si la data de .............., urmare semnarii contractului de vanzare a apartamentului proprietate a subsemnatului, am convenit cu dobanditorul cumpa- rator, paratul din acest dosar, ca predarea si primirea locuintei sa se faca la data semnarii si autentificarii contractului de vanzare-cumparare, cu rezerva depozitarii acestor bunuri mobile in apartament pentru o perioada de maximum o luna, timp in care subsemnatul urma sa-mi achizitionez o alta locuinta.
In termenul convenit m-am adresat paratului solicitandu-i restituirea lucrurilor – bunuri mobile ale subsemnatului – depozitate in locuinta devenita proprietatea acestuia, dar acesta a refuzat sa-si onoreze obligatia asumata, amanand sine die efectuarea acesteia.
Astfel incat, sunt nevoit sa ma adresez instantei cu prezenta actiune prin care solicit sa obligati paratul sa-mi restituie in deplina proprietate bunurile indicate in petitul actiunii, proprietatea subsemnatului.
De asemenea, cer ca paratul sa fie obligat la plata daunelor cominatorii de ................ lei pentru fiecare zi de intarziere in executarea hotararii judecatoresti ce urmeaza a fi pronuntata in cauza si la plata cheltuielilor de judecata ocazionate de acest proces.
IN DREPT:
Imi intemeiez prezenta pe dispozitiile art. 82 coroborat cu 121 si urm. Cod procedura civila, art. 274 Cod procedura civila si pe dispozitiile art.2) 1909 alin. (2) Cod civil.
In dovedirea actiunii inteleg sa ma folosesc de proba cu inscrisuri, proba testimoniala cu ......... martori, cercetare locala.
Propun ca martori spre a fi audiati pe:
1. ................................., domiciliat in ........................., str. .............................. nr. ......, bloc ......, scara....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ..........................,
2. ................................., domiciliat in ........................., str. .............................. nr. ......, bloc ......, scara....., etaj ...., apart. ....., sector/judet .......................... .
Solicit de asemenea sa dispuneti citarea paratului la interogatoriu.
Depun prezenta in doua exemplare, dintre care un exemplar pentru instanta si celalalt pentru comunicare paratului.
ANEXEZ3):
1. .............................................. .
2. Chitante, facturi de achizitionare a bunurilor mobile.
3. Imputernicirea avocatiala si contractul de asistenta juridica nr. .................. .
4. Taxa de timbru judiciar in cuantum de ......... si timbru judiciar ................. .
SEMNATURA
1. Se vor indica motivele de fapt pe care se intemeiaza cererea si care-l determina pe reclamant sa ceara concursul justitiei, justificand si argumentand demersul justitiar.
2. Se indica textul de lege ce indreptateste reclamantul la admiterea actiunii.
3. Cand dovada se face prin inscrisuri, se vor alatura la cerere atatea copii cate parti sunt, alaturi de inscrisurile rezervate instantei; copiile vor fi certificate de reclamant ca sunt la fel cu originalul. Se va putea de asemenea depune doar o parte a unui inscris relevanta in cauza, instanta insa putand dispune infatisarea inscrisului in intregime. Daca inscrisurile sunt scrise intr-o limba straina sau cu litere vechi, se vor depune traduceri sau copii cu litere latine, certificate de parte
|