Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Actiunea in rezilierea unui contract


INSTANTA1)  ......................
 

                                           Domnule Presedinte,
 


Subsemnatul2)  ....................................., domiciliat in3)  ............, str. ......................
......... nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ..........................
........., prin mandatar ............................., cu procura speciala nr. .........., autentificata de BNP ....................., la data de ................, domiciliat in ......................................,
str. ................. nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ............
............, formulez prezenta


                       ACTIUNE IN REZILIEREA CONTRACTULUI4)

de5)  locatiune (inchiriere) incheiat la data de ..........., cu numarul .............., intre subsemnat, in calitate de .............. si parata S.C. ............................., cu sediul in ..........................., str. .................................... nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ................................, cod unic de inregistrare  .........
.......................,  atribut  fiscal  ...........................,  numar  de  ordine  in  registrul  comertului ........./........../..............., cont deschis la Banca ....................., sucursala .................. cu numarul ............,


                      DOMNULUI PRESEDINTE AL6)  ........................................


1. Competenta materiala a instantei se stabileste in raport de obiectul cauzei si de dispozitiile art. 1-4 Cod procedura civila. Instanta competenta teritorial este fie cea comuna de la domiciliul paratului (art. 5 Cod procedura civila), fie una din cele prevazute alternativ in art. 10 Cod procedura civila. Cererile privitoare la bunuri imobile se fac numai la instanta in circumscriptia careia se afla imobilele (art. 13 alin. (1) Cod procedura civila).
2. Calitatea de reclamant o are oricare dintre contractanti, intrucat conventiile legal facute au putere de lege intre partile contractante (art. 969 Cod civil) si n-au efect decat intre partile contractante (art. 973 Cod civil), cu conditia ca acesta sa fi executat sau sa se fi declarat gata sa execute contractul.
3. Daca reclamantul locuieste in strainatate, acesta va indica un domiciliu ales in Romania, unde urmeaza sa i se faca toate comunicarile privind procesul.
4. Rezilierea contractului este o sanctiune a neexecutarii culpabile a contractului sinalagmatic cu executare succesiva, constand in desfiintarea pentru viitor a acestuia, lasand neatinse prestatiile succesive care au fost facute anterior rezilierii (spre deosebire de rezolutiune cand partile, restituindu-si reciproc prestatiile, sunt repuse in situatia ante- rioara).  Conditia  rezilitorie  este  subinteleasa  intotdeauna  in  contractele  sinalagmatice  –  chiar  daca  partile  nu  au prevazut in contract – in cazul in care una dintre parti nu indeplineste angajamentul sau – art. 1020 Cod civil. Partile
pot stipula, in contract, anumite clauze exprese privind rezilierea contractului pentru neexecutare, denumite pacte comisorii, cu efecte mai mult sau mai putin energice (de ex.: „in caz de neexecutare a obligatiei ....... contractul se considera reziliat de plin drept, fara a mai fi necesara punerea in intarziere si fara orice formalitate prealabila“) si vorbim de o reziliere conventionala.
5. Se indica felul contractului, natura juridica: de ex. locatiune, arenda, transport, munca, intretinere, depozit etc.
6. Se indica instanta competenta material si teritorial sa judece cauza.
 


in calitate de .............., pe care o chem in judecata, pentru ca1)  prin hotararea ce veti pronunta sa dispuneti desfiintarea contractului de locatiune pentru neplata chiriei in cuantumul si la termenele fixate prin contract si de asemenea sa obligati parata sa-mi plateasca chiria datorata si neachitata pe perioada .................., pana in prezent si suma de ........................... lei, cu titlu de daune pentru acoperirea prejudiciilor suferite ca urmare a neexecutarii culpabile a obligatiilor de catre parata2).
Va solicit de asemenea, in conformitate cu dispozitiile art. 274 Cod procedura civila, sa obligati parata sa imi plateasca cheltuielile de judecata ocazionate de acest proces.

MOTIVELE PREZENTEI ACTIUNI:

IN FAPT:
Subsemnatul am incheiat la data de .............., un contract de locatiune cu parata asupra imobilului, proprietatea subsemnatului, situat in .............., str. ....................... nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. .........., sector/judet ........................, nr. carte funciara ............., in schimbul unei chirii lunare in cuantum de .............. lei, pe care aceasta se obliga, prin contract, sa o plateasca pe data de
25 a lunii anterioare celei pentru care se efectua plata3).
Desi subsemnatul mi-am onorat toate obligatiile ce-mi reveneau potrivit contractului de locatiune, parata s-a instalat, folosind in exclusiva si netulburata posesie locuinta, proprietatea personala a sub- semnatului,  dupa  o  perioada  de  3  luni  de  la  inceperea  locatiunii,  aceasta  a  inceput  sa  incalce obligatiile contractuale, nerespectand termenele de plata ale chiriei si sfarsind, in ultimele 4 luni, prin
a neachita valoarea locatiunii acestei perioade.
Desi  nu  plateste  pretul  locatiunii,  parata,  fiind  notificata  in  acest  sens,  a  refuzat  sa-si  achite obligatiile contractate si de asemenea a refuzat sa paraseasca de buna voie imobilul inchiriat.
Pentru toate cele de mai sus, avand in vedere ca parata-debitoare a incalcat dispozitiile art. ...... din contractul incheiat4), va rog sa admiteti actiunea, sa dispuneti desfiintarea contractului incheiat intre parti din data de ..............., sub nr. ......, avand ca obiect ............................................, obligarea

1. Se va motiva cererea formulata; pentru a fi admisibila actiunea in reziliere, trebuie indeplinite cumulativ urmatoarele conditii: una dintre parti sa nu-si fi executat obligatiile ce-i reveneau, neexecutarea sa fie imputabila partii care nu si-a indeplinit obligatia, debitorul obligatiei neexecutate sa fi fost pus in intarziere in conditiile prevazute de lege (de ex. cand obligatia consta in a da sau a face).
2. Se arata, in conformitate cu dispozitiile art. 112 pct. 3 Cod procedura civila, obiectul cererii de chemare in judecata, iar in situatia in care acesta este evaluabil in bani, se indica in vederea timbrarii si valoarea dupa pretuirea reclamantului.
3. Se vor indica motivele de fapt pe care se intemeiaza cererea si care-l determina pe reclamant sa ceara concursul justitiei, justificand si argumentand demersul justitiar. Reclamantul trebuie sa faca dovada ca sunt indeplinite conditiile raspunderii contractuale: un contract valabil, un prejudiciu, culpa paratului (care se prezuma, daca primele doua conditii sunt impli- nite), paratul-debitor al obligatiei de a da sau a face a fost pus in intarziere, legatura de cauzalitate intre fapta paratului si urmarea imediata, prejudiciul; si nu exista vreo clauza exoneratoare de raspundere a paratului, iar dreptul la actiune nu este prescris.
4. Instanta poate sa aprecieze daca este sau nu cazul sa acorde paratului-debitor, care nu si-a executat obligatiile, un termen de gratie in vederea aducerii acestora la indeplinire. In cazul neexecutarii partiale, instanta poate aprecia ca nu este cazul sa pronunte rezilierea, obligand pe paratul-debitor la executarea intr-un anumit termen. De altfel oricand, in timpul procesului, debitorul-parat isi poate executa obligatia, procesul incetand pentru lipsa de obiect si implicit de interes. Reclamantul in privinta caruia angajamentul nu a fost executat, poate sa renunte la reziliere si sa ceara instantei sa sileasca pe paratul- debitor a executa conventia – art. 1021 Cod civil.
 

paratei-debitoare sa-mi restituie chiria datorata si neachitata pe perioada .................., pana in prezent, alaturi de obligarea acesteia la plata sumei de ................ lei, cu titlu de daune pentru acoperirea pre- judiciilor suferite ca urmare a neexecutarii culpabile a obligatiilor de catre parata si a cheltuielilor de judecata ocazionate de acest proces (taxa de timbru, timbru judiciar, onorariu avocat, onorariu exper- tize, cheltuieli legate de audierea martorilor, cercetare judecatoreasca etc.).

IN DREPT:

Imi  intemeiez  prezenta  pe  dispozitiile  art.  82  coroborat  cu  112  si  urm.  Cod  procedura  civila, art. 274 Cod procedura civila si pe dispozitiile art.1)  ............. .
In dovedirea actiunii inteleg sa ma folosesc de proba cu inscrisuri, proba testimoniala cu ......... martori, expertiza tehnica2)  ...................., privind3)  ...................................... .
Propun ca martori spre a fi audiati pe:
1. ...............................  domiciliat  in  .......................,  str.  ................................  nr.  ...........,  bloc  ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ..........................,
2. ..............................  domiciliat  in  .......................,  str.  ................................  nr.  ......,  bloc  ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet .......................... .
Solicit de asemenea sa dispuneti citarea paratei cu mentiunea „la interogatoriu“.
Depun  prezenta  in  doua  exemplare,  dintre  care  un  exemplar  pentru  instanta  si  celalalt  pentru comunicare paratei.

ANEXEZ4):
1. .............................................. .
2. Contractul incheiat intre parti sub nr. ......, din data de ............................................
............... .
3. Notificarea nr. ............, din ................, expediata prin BEJ ....................................
.................... .
4. Procura speciala nr. ........., autentificata de BNP ................................, la data de ...................... .
5. Taxa de timbru judiciar in cuantum de ............................ si timbru judiciar ..................................... .

                                                       SEMNATURA

1. Se indica textul de lege ce indreptateste reclamantul la admiterea actiunii: cel mai adesea art. 1019-1021, 1423, 1425, 1429, 1430, 1436, 1439, 1446, 1453, 1616 Cod civil, Codul muncii etc.
2. Se indica felul expertizei solicitate (bunuri mobile, bunuri imobile, contabila etc.).
3. Se arata obiectivele urmarite prin efectuarea lucrarii de specialitate.
4. Cand dovada se face prin inscrisuri, se vor alatura la cerere atatea copii cate parti sunt, alaturi de inscrisurile rezer- vate instantei; copiile vor fi certificate de reclamant ca sunt la fel cu originalul. Se va putea de asemenea depune doar o  parte  a  unui  inscris  relevanta  in  cauza,  instanta  insa  putand  dispune  infatisarea  inscrisului  in  intregime.  Daca inscrisurile sunt scrise intr-o limba straina sau cu litere vechi, se vor depune traduceri sau copii cu litere latine, certificate de parte.


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriData aparitiei: 21 August 2006
Autor: valip
Votati articolul "":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2023 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2023

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016