Actiune in constatarea nulitatii
absolute a contractului de renta viagera
INSTANTA1) ......................
Domnule Presedinte,
Subsemnatul2) ............................., domiciliat in3) .................., str. ....................... nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ......................., prin mandatar .............................., cu procura speciala nr. ....... autentificata de BNP ....................... la data de ..............., domiciliat in ...................................,
str. ........................... nr. ........., bloc ......, scara ....., etaj ............, apart. ....., sector/judet .........................., chem in judecata si personal la interogatoriu pe parata ....................................., domiciliata in ..............., str. ....................... nr. ......, bloc .........., scara ........, etaj ..........., apart. ....., sector/judet .........................., pentru ca prin hotararea ce veti pronunta sa se constate
NULITATEA ABSOLUTA4)
a5) contractului de renta viagera autentificat de Biroul Notarului Public ...................... in data de ........ sub nr. ....................., obligand totodata pe parata sa-mi achite, in conformitate cu dispozitiile art. 274
DOMNULUI PRESEDINTE AL6) .............................
1. Competenta materiala a instantei se stabileste in raport de obiectul cauzei si de dispozitiile art. 1-2 Cod procedura civila. Instanta competenta teritorial este fie cea comuna de la domiciliul paratului (art. 5 Cod procedura civila), fie una din cele prevazute alternativ in art. 10 pct. 1 Cod procedura civila.
2. Nulitatea absoluta poate fi invocata de oricine are interes, de instanta, de procuror sau alte organe si institutii prevazute de lege.
3. Daca reclamantul locuieste in strainatate, acesta va indica un domiciliu ales in Romania, unde urmeaza sa i se faca toate comunicarile privind procesul.
4. Nulitatea absoluta este o sanctiune de drept civil care lipseste actul juridic de efectele contrarii normelor juridice edictate pentru incheierea sa valabila, sanctionand nerespectarea, la incheierea actului juridic, a unor norme juridice imperative, ce ocrotesc un interes general, obstesc. Nulitatea absoluta poate fi invocata oricand, actiunea in declararea nulitatii absolute fiind imprescriptibila extinctiv. Nulitatea absoluta nu poate fi acoperita, in principiu, prin confirmare expresa sau tacita.
5. Se indica actul juridic a carui nulitate se cere: prin contractul de renta viagera o persoana (credirentier) instraineaza un bun sau plateste o suma de bani, in schimbul unei prestatii periodice in bani, care urmeaza a i se plati pana la decesul sau. Renta viagera poate fi constituita si cu titlu gratuit.
6. Se indica instanta competenta material si teritorial sa judece cauza.
Cod procedura civila, cheltuielile de judecata ocazionate de acest proces1).
MOTIVELE PREZENTEI ACTIUNI:
IN FAPT2):
La data de ..........., parata a incheiat cu defunctul ......................... un contract de renta viagera prin care defunctul a instrainat paratei apartamentul nr. ..., din ....................., str. .......................... nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., sector/judet ......................., proprietatea personala a acestuia, in schimbul unei rente lunare de ........... lei, ce urma sa-i fie platita de parata pana la decesul acestuia.
La data incheierii acestui contract de renta viagera defunctul era grav bolnav, suferind de ............, cauza din care a si decedat 15 zile mai tarziu, respectiv la data de ........... .
Avand in vedere ca la data incheierii contractului de renta viagera starea defunctului era extrem de grava, putandu-se anticipa in zile deznodamantul final, contractului disparandu-i astfel caracterul aleatoriu, in baza dispozitiilor art. 1645 Cod civil, ce instituie o prezumtie absoluta a lipsei cauzei – va rog sa admiteti actiunea asa cum a fost motivata si sa dispuneti obligarea paratei la plata cheltuielilor de judecata ocazionate de acest proces (taxa de timbru, timbru judiciar, onorariu avocat, onorariu expertize, cheltuieli legate de audierea martorilor, cercetare judecatoreasca etc.).
IN DREPT:
Imi intemeiez prezenta pe dispozitiile art. 82 coroborat cu 112 si urm. Cod procedura civila, art. 274 Cod procedura civila si pe dispozitiile art.3) ....... .
In dovedirea actiunii inteleg sa ma folosesc de proba cu inscrisuri, interogatoriul paratei si proba testimoniala cu ..... martori.
Propun ca martori spre a fi audiati pe:
1. .........................., domiciliat in .........................., str. ....................... nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ..........................;
2. .........................., domiciliat in .........................., str. ....................... nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet .......................... .
1. Se arata, in conformitate cu dispozitiile art. 112 pct. 3 Cod procedura civila, obiectul cererii, iar in situatia in care acesta este evaluabil in bani, se indica in vederea timbrarii si valoarea lui dupa pretuirea reclamantului (taxa de timbru este insa fixa pentru capatul de cerere privind nulitatea). Nulitatea are efect atat pentru viitor, cat si pentru trecut si conduce la repunerea partilor in situatia anterioara, asa incat prin efectul acesteia, partile sunt obligate sa-si inapoieze tot ceea ce si-au prestat in temeiul actului nul, anularea actului juridic primar atragand si anularea actului subsecvent, secundar.
2. Se vor indica motivele de fapt pe care se intemeiaza cererea si care determina pe reclamanta sa ceara concursul justitiei, justificand si argumentand demersul justitiar. Daca persoana in favoarea careia renta a fost constituita incetase din viata in momentul constituirii, contractul este lovit de nulitate absoluta deoarece ii lipseste caracterul aleatoriu (art. 1644 Cod civil). De asemenea, este lovit de nulitate absoluta contractul de renta viagera in favoarea unui persoane afectate de o boala de care a murit in interval de 20 de zile de la data incheierii contractului (art. 1645
Cod civil). S-a apreciat in doctrina valabilitatea contractului de renta viagera constituita in favoarea mai multor per- soane, dintre care una a decedat in interval de 20 de zile de la data incheierii contractului, intrucat cauza contractului subzista fata de celelalte parti.
3. Se indica textul de lege ce indreptateste reclamantii la admiterea actiunii: art. 1644 sau art. 1645 Cod civil.
Depun prezenta in doua exemplare, dintre care un exemplar pentru instanta si celalalt pentru comunicare paratei.
ANEXEZ1):
1. .............................................. .
2. .............................................. .
3. Contractul de renta viagera nr. ......... din data de ....................... .
4. Procura speciala nr. ......., autentificata de BNP .................. la data de .............. .
5. Taxa de timbru judiciar in cuantum de .......... si timbru judiciar ......... .
SEMNATURA
1. Cand dovada se face prin inscrisuri, se vor alatura la cerere atatea copii cate parti sunt, alaturi de inscrisurile rezervate instantei; copiile vor fi certificate de reclamant ca sunt la fel cu originalul. Se va putea de asemenea depune doar o parte a unui inscris relevanta in cauza, instanta insa putand dispune infatisarea inscrisului in intregime. Daca inscrisurile sunt scrise intr-o limba straina sau cu litere vechi, se vor depune traduceri sau copii cu litere latine, certificate de parte. |