Actiune in evacuarea
chiriasului pentru degradarea imobilului
INSTANTA1) ......................
Domnule Presedinte,
Subsemnatul ..........................................., domiciliat in ........................., str. ...................... nr. ......, etaj ...., apart. ....., sector/judet ................, reprezentat prin avocat ..................., cu sediul profesional in .................., str. .................. nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ................., chem in judecata si personal la interogatoriu pe paratul ............................, cu domiciliul in ..............., str.
....................... nr. ......, bloc ......, etaj ...., apart. ....., sector/judet .............., pentru ca prin hotararea ce veti pronunta2):
1. sa evacuati paratul din imobilul inchiriat, proprietatea subsemnatului, situat in ........................, str. ............................. nr. ...., bloc ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ...................., dispunand rezilierea contractului de inchiriere nr. ..........., incheiat la data de .................., privind imobilul sus mentionat, pentru nerespectarea clauzelor contractuale;
2. sa obligati paratul la plata sumei de ......... lei, reprezentand prejudiciul cauzat prin neexecutarea contractului, in conditiile convenite de catre parti in contractul mai sus amintit.
Va solicit de asemenea, in conformitate cu dispozitiile art. 274 Cod procedura civila, sa obligati paratul sa imi plateasca cheltuielile de judecata ocazionate de acest proces.
DOMNULUI PRESEDINTE AL3) ........................................
1. Competenta materiala a instantei apartine judecatoriei. Instanta competenta teritorial este fie cea comuna de la domiciliul paratului (art. 5 Cod procedura civila), fie cea prevazuta in art. 10 alin. (1) pct. 2 – instanta locului unde se afla imobilul.
2. Se arata, in conformitate cu dispozitiile art. 112 pct. 3 Cod procedura civila, obiectul cererii, iar in situatia in care acesta este evaluabil in bani, se indica in vederea timbrarii si valoarea lui dupa pretuirea reclamantului. Pentru identificarea imobilelor se va arata comuna si judetul, strada si numarul, iar in lipsa, vecinatatile, etajul si apartamentul, sau, daca imobilul este inscris in cartea funciara, numarul de carte funciara si numarul topografic. Conventiile legal facute au putere de lege intre partile contractante (art. 969 Cod civil). Conventiile n-au efect decat intre partile contractante (art. 973 Cod civil), iar obiectul conventiilor este acela la care partile sau numai una dintre ele se obliga: a da, a face sau a nu face ceva. Se pot stipula in conventii orice fel de clauze cu exceptia celor care incalca legea, bunele moravuri sau ordinea publica. Rezilierea contractului este o sanctiune a neexecutarii culpabile a contractului sinalagmatic cu executare succesiva, constand in desfiintarea pentru viitor a acestuia, lasand neatinse prestatiile succesive care au fost facute anterior rezilierii. Potrivit art. 1074-1077, reclamantul, parte contractanta, poate sa ceara in instanta obligarea paratului de a da, a face sau a nu face ceva, reclamantul-creditor putand cere obligarea paratului debitor la plata unor daune cominatorii, cu rol de constrangere a paratului in executarea obligatiei de a face sau a nu face, daune compensatorii pentru prejudiciul cauzat de neexecutarea sau executarea necorespunzatoare a obligatiilor.
3. Se indica instanta competenta material si teritorial sa judece cauza.
MOTIVELE PREZENTEI ACTIUNI:
IN FAPT1):
Subsemnatul ......................................., am incheiat la data de ..............................., un contract de inchiriere/locatiune cu paratul ............................., asupra spatiului proprietatea subsemnatului situat in ...................., str. ............................ nr. ....., bloc ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ................... .
Pe parcursul locatiunii, paratul a savarsit o serie de fapte ce au condus la degradarea grava a imobilului: a ignorat obligatia de reparare a instalatiei de apa deteriorate de folosinta necorespunzatoare a acesteia, producand inundarea apartamentului, distrugerea integrala a parchetului si in parte a zugravelii si tapetului de pe pereti, a lasat geamul deschis pe timp de ger in sufragerie, ceea ce a condus la spargerea caloriferului, afectand nu doar constructia si elementele de design si amenajare interioara, dar si obiectele de mobilier existente in apartamentul inchiriat.
Aceasta situatie imi creeaza grave prejudicii si reprezinta o continua stare de pericol pentru averea subsemnatului si de aceea sunt nevoit sa ma adresez instantei solicitand admiterea actiunii subsem- natului, rezilierea contractului de inchiriere incheiat intre parti si neonorat de parat care, prin faptele sale culpabile, a produs imobilului o serie de grave stricaciuni, cu obligarea paratului la plata sumei de ......... lei, reprezentand prejudiciul cauzat prin faptele sale ilicite.
Cu cheltuieli de judecata (taxa de timbru, timbru judiciar, onorariu avocat, onorariu expertize, cheltuieli legate de audierea martorilor, cercetare judecatoreasca etc.).
IN DREPT:
Imi intemeiez prezenta pe dispozitiile art. 82 coroborat cu 112 si urm. Cod procedura civila, art. 274 Cod procedura civila si art.2) ... .
In dovedirea actiunii inteleg sa ma folosesc de proba cu inscrisuri, proba testimoniala cu ..... martori, expertiza tehnica3)................................ privind4) ......................., probe cu ajutorul carora inteleg sa-mi sustin cererea.
Propun ca martori spre a fi audiati pe:
1. ..................................., domiciliat in ........................, str. ................................ nr. ......, bloc ......, scara ........, etaj ......., apart. ........, sector/judet ..........................,
2. ........................................................, domiciliat in ................................., str. ......................... nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet .......................... .
1. Se vor indica motivele de fapt pe care se intemeiaza cererea si care-l determina pe reclamant sa ceara concursul justitiei, justificand si argumentand demersul justitiar. Pentru a fi admisibila actiunea in reziliere, trebuie indeplinite cumulativ urmatoarele conditii: una dintre parti sa nu-si fi executat obligatiile ce-i reveneau, neexecutarea sa-i fie imputabila partii care nu si-a indeplinit obligatia, debitorul obligatiei neexecutate sa fi fost pus in intarziere in conditiile prevazute de lege (de ex. cand obligatia consta in a da sau a face).
2. Se indica textul de lege ce indreptateste reclamantul la admiterea actiunii: art. ... din contractul de inchiriere coro- borat cu art. 1434 Cod civil; dispozitiile art. 1073 Cod civil; art. 29 coroborat cu art. 24 lit. b) teza II din Legea nr. 114/1996.
3. Se indica felul expertizei solicitate (in constructii, in instalatii, in rezistenta, bunuri imobile etc.).
4. Se arata obiectivele urmarite prin efectuarea lucrarii de specialitate (de ex.: identificarea imobilului, constatarea starii acestuia, identificarea degradarilor si cauzelor de producere a acestora, efectele degradarilor asupra folosintei imobilului, posibilitati de remediere, costuri etc.).
Solicit de asemenea sa dispuneti citarea paratului la interogatoriu.
In dovedirea actiunii solicit instantei si efectuarea unei cercetari locale in vederea constatarii starii lucrului inchiriat.
Depun prezenta in doua exemplare, dintre care un exemplar pentru instanta si celalalt pentru comunicare paratului.
ANEXEZ1):
1. .............................................. .
2. Contractul de inchiriere.
3. Procesul-verbal constatator al inundatiei emis de Asociatia de proprietari.
4. Dovada corespondentei initiate de subsemnat intre parti.
5. Imputernicirea avocatiala si contractul de asistenta juridica nr. .......... .
6. Taxa de timbru judiciar in cuantum de ......... si timbru judiciar ......... .
SEMNATURA
1. Cand dovada se face prin inscrisuri, se vor alatura la cerere atatea copii cate parti sunt, alaturi de inscrisurile rezervate instantei; copiile vor fi certificate de reclamant ca sunt la fel cu originalul. Se va putea de asemenea depune doar o parte a unui inscris relevanta in cauza, instanta insa putand dispune infatisarea inscrisului in intregime. Daca inscrisurile sunt scrise intr-o limba straina sau cu litere vechi se vor depune traduceri sau copii cu litere latine, certificate de parte.
|