Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Actiune in raspundere a angajatorului
pentru neexecutarea obligatiilor
contractuale in caz de detasare

(art. 46 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii)


INSTANTA1)  ......................

                                             Domnule Presedinte,


Subsemnata .........................................., domiciliata in .............................., str. .....
............................. nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ........, sector/judet ...
.................................., reprezentata prin avocat ........................., cu sediul profesional in ....................., str. ...................................... nr. ......, bloc  .......,  scara  .....,  etaj  .......,  apart.  .......,  sector/judet  .............................,  in  calitate  de  salariata, chem in judecata pe parata-angajatoare S.C. ......................, cu sediul in ......................., str. ................ nr. ......, bloc ......, scara ...., etaj ..., apart. ....., sector/judet ..............................., cod  unic de inregis- trare ......................, atribut fiscal ............., numar de ordine in registrul comertului .../......../............, cont deschis la Banca ........................., sucursala ......................, cu numarul ......................., pentru ca prin hotararea ce veti pronunta sa2):


                        DOMNULUI PRESEDINTE AL3)  ........................................


1. Judecarea conflictelor de munca este de competenta instantelor stabilite conform Codului de procedura civila (art. 284 alin.  (1)  Codul  muncii).  Conflictele  de  munca  sunt  de  competenta  materiala  a  tribunalului,  in  prima  instanta,  cu exceptia celor date prin lege in competenta altor instante (art. 2 Cod procedura civila). Instanta competenta teritorial este cea in a carei circumscriptie reclamantul isi are domiciliul, resedinta sau, dupa caz, sediul (art. 284 alin. (2) Codul muncii). Cererile sunt scutite de plata taxei judiciare de timbru si de timbru judiciar si se judeca in regim de urgenta (termenele de judecata nu pot fi mai mari de 15 zile, procedura de citare se considera legal indeplinita, daca se rea- lizeaza cu minimum 24 de ore inainte de termenul de judecata).
2. Se arata, in conformitate cu dispozitiile art. 112 pct. 3 Cod  procedura civila, obiectul cererii. Detasarea este actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia. In mod exceptional, prin detasare se poate modifica si felul muncii, dar numai cu consimtamantul scris al salariatului. Detasarea poate fi dispusa pe o perioada de cel mult un an. In mod exceptional, perioada detasarii poate fi prelungita pentru motive obiective ce impun prezenta salariatului la angajatorul la care s-a dispus detasarea, cu acordul ambelor parti, din 6 in 6 luni. Salariatul poate refuza detasarea dispusa de angajatorul sau numai in mod exceptional si pentru motive personale temeinice. Salariatul detasat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de detasare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil. Drepturile cuvenite salariatului detasat se acorda de angajatorul la care s-a dispus detasarea. Daca angajatorul la care s-a dispus detasarea nu isi indeplineste integral si la timp toate obligatiile fata de salariatul detasat, acestea vor fi indeplinite de angajatorul care a dispus detasarea. In cazul in care exista diver- genta intre cei doi angajatori sau nici unul dintre ei nu isi indeplineste obligatiile, salariatul detasat are dreptul de a reveni la locul sau de munca, de a se indrepta impotriva oricaruia dintre cei doi angajatori si de a cere executarea silita
a obligatiilor neindeplinite.
3. Se indica instanta competenta material si teritorial sa judece cauza.
 

1. fie obligata sa-mi plateasca suma de .......... lei, reprezentand indemnizatia de detasare;
2. fie obligata sa-mi restituie suma de ............. lei, reprezentand cheltuielile de transport si cazare, avansate de subsemnata si neachitate de parata;
3. sa fie obligata sa-mi plateasca suma de ........ lei, cu titlu de despagubiri, corespunzatoare prejudiciului pe care l-am suferit, ca urmare a neexecutarii de catre parata a obligatiilor contractuale in cazul detasarii.
Va solicit de asemenea, in conformitate cu dispozitiile art. 274 Cod procedura civila, sa obligati parata sa imi plateasca cheltuielile de judecata ocazionate de acest proces.

MOTIVELE PREZENTEI ACTIUNI:

IN FAPT1):

Su
bsemnata am incheiat la data de ......... un contract individual de munca cu parata pe durata nedeterminata.

La data de .........., subsemnata am primit ordinul de detasare nr. ........, angajatorul dispunand, in vederea executarii unor lucrari de specialitate in favoarea societatii .............................., schimbarea temporara a locului de munca al subsemnatei in favoarea acelei societati.
Conform dispozitiilor generale ale contractului individual de munca si in special ale ordinului de detasare, subsemnata beneficiam de o indemnizatie de detasare in cuantum de .............. lei si, de asemenea, de decontarea cheltuielilor de trasport si cazare, precum si diurna de deplasare, in cuan- tum de .............. lei/ zi/luna2).
Parata insa nu mi-a achitat aceste sume datorate, fiind nevoita sa suport in exclusivitate aceste cheltuieli si, de asemenea, nu mi-a achitat nici indemnizatia de detasare convenita, drept pentru care, constatand ca incercarile mele de rezolvare amiabila a acestui diferend nu au sorti de izbanda, m-am adresat instantei, solicitand admiterea actiunii asa cum a fost formulata, obligarea paratei la achitarea acestor datorii si intrucat prin fapta paratei am fost vatamata in drepturile si interesele mele legitime, va solicit sa dispuneti obligarea paratei la plata, in favoarea subsemnatei, a sumei de ................. lei, cu titlu de despagubiri, alaturi de obligarea acesteia la plata cheltuielilor de judecata ocazionate de acest proces (onorariu avocat etc.).


1. Se vor indica motivele de fapt pe care se intemeiaza cererea si care-l determina pe reclamant sa ceara concursul justitiei,  justificand  si  argumentand  demersul  justitiar.  In  situatia  in  care  angajatorul  nu  isi  executa  obligatia  de informare in termen de 15 zile de la momentul lansarii ofertei de incheiere sau de modificare a contractului indi- vidual de munca sau, dupa caz, a prestarii activitatii in strainatate, salariatul este in drept sa sesizeze, in termen de 30 de zile, instanta judecatoreasca competenta si sa solicite despagubiri corespunzatoare prejudiciului pe care l-a suferit, ca urmare a neexecutarii de catre angajator a obligatiei de informare.
Reclamantul trebuie sa faca dovada ca sunt indeplinite conditiile raspunderii: existenta unui contract individual de munca, un prejudiciu, culpa paratului, legatura de cauzalitate intre fapta paratului si prejudiciu, sa nu existe vreo clauza exoneratoare de raspundere a paratului, iar dreptul la actiune sa nu fie prescris.
2. Valoarea indemnizatiei de detasare se stabileste prin negociere colectiva si/sau individuala. Nivelul minim al diurnei este cel stabilit prin actele normative care se aplica institutiilor publice (art. 45 lit. b) din Contractul colectiv de munca la nivel national pe anul ...). Daca detasarea dureaza mai mult de 30 de zile consecutive, in locul diurnei zil- nice salariatii primesc o indemnizatie egala cu cel putin 50% din salariul de baza, zilnic.

 

IN DREPT:

Imi  intemeiez  prezenta  pe  dispozitiile  art.  82  coroborat  cu  112  si  urm.  Cod  procedura  civila, art. 274 Cod  procedura civila, art. 281-291 Codul muncii si pe dispozitiile art.1)  ..... .
In dovedirea actiunii inteleg sa ma folosesc de proba2)  cu inscrisuri si interogatoriul paratei.
Depun  prezenta  in  doua  exemplare,  dintre  care  un  exemplar  pentru  instanta  si  celalalt  pentru comunicare paratei.

ANEXEZ3):

1. .............................................. .
2. Contractul individual de munca incheiat intre parti sub nr. ...... din data de ........ .
3. Ordinul de detasare nr. ........ din data de .......... .
4. Facturi de plata a transportului, cazarii etc.
5. Imputernicirea avocatiala si contractul de asistenta juridica nr. .......... .

                                                       SEMNATURA



1. Se indica textul de lege ce indreptateste reclamantul la admiterea actiunii: art. 45-47 din Codul muncii coroborat cu art. ... din contractul individual de munca incheiat si ordinul de detasare nr. ... din data de ..... .
2. Sarcina probei in conflictele de munca revine angajatorului, acesta fiind obligat sa depuna dovezile in apararea sa, pana la prima zi de infatisare (art. 287 Codul muncii). Administrarea probelor se face cu respectarea regimului de urgenta, instanta fiind in drept sa decada din beneficiul probei admise partea care intarzie in mod nejustificat admi- nistrarea  acesteia  (art.  288  Codul  muncii).  Hotararile  pronuntate  in  fond  sunt  definitive  si  executorii  de  drept (art. 289 Codul muncii).
3. Cand dovada se face prin inscrisuri, se vor alatura la cerere atatea copii cate parti sunt, alaturi de inscrisurile rezervate instantei; copiile vor fi certificate de reclamant ca sunt la fel cu originalul. Se va putea de asemenea depune doar o  parte  a  unui  inscris  relevanta  in  cauza,  instanta  insa  putand  dispune  infatisarea  inscrisului  in  intregime.  Daca inscrisurile sunt scrise intr-o limba straina sau cu litere vechi, se vor depune traduceri sau copii cu litere latine, certificate de parte.


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 21 August 2006
Autor: valip
Votati articolul "":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI