Actiune pentru predarea
bunurilor cuprinse in legatul cu titlu particular
INSTANTA1) ......................
Domnule Presedinte,
Subsemnatul ...................................., domiciliat in ..............., str. ....................... nr. ......, etaj ...., apart. ....., sector/judet ........................., reprezentat prin avocat ........................, cu sediul profesional in ................................., str. ..............
........... nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ................., formulez prezenta
ACTIUNE PENTRU PREDAREA LEGATULUI CU TITLU PARTICULAR2)
in contradictoriu cu paratul ..........................., domiciliat in .................. str. ....................... nr. ......., sector/judet ......................, pe care il chem in judecata si personal la interogatoriu pentru ca prin hotararea ce veti pronunta sa-l obligati sa3):
DOMNULUI PRESEDINTE AL4) ........................................
1. Competenta materiala a instantei se stabileste in raport de obiectul cauzei si de dispozitiile art. 1-2 Cod procedura civila. In materie de mostenire, sunt de competenta teritoriala a instantei celui din urma domiciliu al defunctului, cererile privitoare la validarea sau executarea dispozitiilor testamentare, cererile privitoare la mostenire, precum si cele privitoare la pretentiile prin care mostenitorii le-ar avea unul impotriva altuia, cererile legatarilor sau ale creditorilor defunctului impotriva vreunuia dintre mostenitori sau impotriva executorului testamentar (art. 14 Cod procedura civila).
2. Legatul este actul juridic cuprins intr-un testament prin care testatorul desemneaza una sau mai multe persoane care, la decesul sau, vor primi intreg patrimoniul, o fractiune din el sau bunuri determinate din patrimoniul testatorului. Conform Codului civil art. 894 alin. (2) – legatul cu titlu particular este dispozitia prin care testatorul lasa dupa moartea-i unul sau mai multe bunuri singulare: ele pot fi certe si individual determinate, dar pot face obiectul legatului cu titlu particular si bunuri determinate generic cu conditia determinarii lor cantitative. Caracteristica legatului cu titlu particu-
lar consta in aceea ca el ofera un drept asupra unor bunuri singulare, si nu asupra unor universalitati sau fractiuni de universalitati, iar ca o consecinta a acestei insusiri – legatarul cu titlu particular nu va raspunde de pasivul succesiunii.
3. Se arata, in conformitate cu dispozitiile art. 112 pct. 3 Cod procedura civila, obiectul cererii (de ex. predarea, remiterea materiala a posesiunii bunurilor), iar in situatia in care acesta este evaluabil in bani, se indica in vederea timbrarii si va- loarea lui, dupa pretuirea reclamantului (daca obiectul legatului il formeza bunuri generice sau obligatii, sau daca actiunea cuprinde si un capat accesoriu in pretentii). Pentru identificarea imobilelor se va arata comuna si judetul, strada si numarul, iar in lipsa, vecinatatile, etajul si apartamentul, sau, daca imobilul este inscris in cartea funciara, numarul de carte funciara si numarul topografic. Legatarul cu titlu particular va cere predarea posesiunii bunurilor cuprinse in legat mostenitorilor legali, legatarilor universali sau cu titlu universal. Predarea legatului se poate cere din momentul deschiderii mostenirii, fara a se astepta efectuarea impartelii mostenirii.
4. Se indica instanta competenta material si teritorial sa judece cauza.
1. imi predea posesiunea bunurilor cuprinse in legatul cu titlu particular instituit in favoarea subsemnatului si ramas de pe urma defunctului ...................., decedat la data de ................., fost cu ultim domiciliu in ......................, str. ........................ nr. ....., bloc ....., scara ....., etaj ...., apart. ....., sec- tor/judet ...........................;
2. obligati paratul sa-mi plateasca despagubiri in suma de ......... lei, reprezentand lipsa de folosinta a legatului pe perioada..............;
3. obligati paratul, in conformitate cu dispozitiile art. 274 Cod procedura civila, sa imi plateasca
cheltuielile de judecata ocazionate de acest proces.
MOTIVELE PREZENTEI ACTIUNI:
IN FAPT1):
La data de ............., a decedat defunctul ........................., conform certificatului de deces seria ...... numar ................ emis de ......................, fost cu ultim domiciliu in ...................., str. .......................... nr. ....., bloc ....., scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ................... .
Prin testamentul ..............................., din data de ................, defunctul m-a instituit legatar cu titlu particular, cu respectarea rezervei cuvenite, conform legii, paratului, in calitate de ..................., asupra urmatoarelor bunuri:
1. ................................................;
2. ................................................;
3. ............................................... .
Avand in vedere ca, desi subsemnatul am incercat predarea legatului pe cale amiabila – cerandu-i paratului, prin notificarea din data de .................., trimisa prin Biroul Executorilor Judecatoresti ........................., sub numarul .................., predarea bunurilor succesorale cuprinse in legat – realizarea acesteia nu a avut loc, asa incat sunt nevoit sa va solicit sa admiteti actiunea asa cum a fost formulata si sa dispuneti obligarea paratului la plata cheltuielilor de judecata ocazionate de acest proces (taxa de timbru, timbru judiciar, onorariu avocat, onorariu expertize, cheltuieli legate de audierea martorilor etc.).
IN DREPT:
Imi intemeiez prezenta pe dispozitiile art. 82 coroborat cu 112 si urm. Cod procedura civila, art. 274 Cod procedura civila si pe dispozitiile art.2) ...... .
In dovedirea actiunii inteleg sa ma folosesc de proba cu inscrisuri, proba testimoniala cu ............................................... martori, expertiza tehnica3) .......................... privind4) .............................. .
1. Se vor indica motivele de fapt pe care se intemeiaza cererea si care-l determina pe reclamant sa ceara concursul justitiei, justificand si argumentand demersul justitiar. Legatarul devine proprietarul lucrurilor si dobandeste cali- tatea de titular al drepturilor cuprinse in legat de la data deschiderii succesiunii, insa posesiunea acestor bunuri o dobandeste numai de la data cand i-au fost predate sau din ziua cererii de predare – (art. 890, 898 Cod civil).
2. Se indica textul de lege ce indreptateste reclamantul la admiterea actiunii: art. 899 si urm. Cod civil.
3. Se indica felul expertizei solicitate (bunuri mobile, bunuri imobile, contabila etc.).
4. Se arata obiectivele urmarite prin efectuarea lucrarii de specialitate.
Propun ca martori spre a fi audiati pe:
1. .........................., domiciliat in ..............., str. ....................... nr. ....., bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ..........................,
2. .........................., domiciliat in ..............., str. ....................... nr. ....., bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet .......................... .
Solicit de asemenea sa dispuneti citarea paratului la interogatoriu.
Depun prezenta in doua exemplare, dintre care un exemplar pentru instanta si celalalt pentru comunicare paratului.
ANEXEZ1):
1. .............................................. .
2. .............................................. .
3. Certificatul de deces seria ..... numar ................ .
4. Acte de stare civila.
5. Testamentul autentificat de BNP ................ la data de ............ sub nr. ...... .
6. Imputernicirea avocatiala si contractul de asistenta juridica nr. ........ .
7. Taxa de timbru judiciar in cuantum de ....... si timbru judiciar ......... .
SEMNATURA
1. Cand dovada se face prin inscrisuri, se vor alatura la cerere atatea copii cate parti sunt, alaturi de inscrisurile rezervate instantei; copiile vor fi certificate de reclamant ca sunt la fel cu originalul. Se va putea de asemenea depune doar o parte a unui inscris relevanta in cauza, instanta insa putand dispune infatisarea inscrisului in intregime. Daca inscrisurile sunt scrise intr-o limba straina sau cu litere vechi, se vor depune traduceri sau copii cu litere latine, certificate de parte. |