Actiune privind rectificarea
inscrierii din cuprinsul cartii funciare
JUDECATORIA1) .......................
Domnule Presedinte,
Subsemnatul ........................................, domiciliat in ............................., str. .................................. nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ..................................., reprezentat prin avocat ........................., cu sediul profesional in ........................, str. ..................... nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ................., va solicit sa dispuneti:
RECTIFICAREA INSCRIERII DIN CUPRINSUL CARTII FUNCIARE2)
privitoare la imobilul situat in localitatea ............................................, str. ................................ nr. ......, bloc ........., scara ........, etaj ...., apart. ....., sector/judet ............., cu numar de carte funciara .................................. si numar cadastral al parcelei ........................, intrucat aceasta nu corespunde situatiei juridice reale3).
IN FAPT:
Subsemnatul sunt dator a plati fostei mele sotii ............................., domiciliata in ................................., str. ............................ nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ......, sector/judet .................................., ca urmare a hotararii de expedient pronuntate in cauza, o sulta in cuantum de ......................................... lei.
Or, in cartea funciara C. Partea a III-a, referitoare la inscrierile privind dezmembramintele dreptului de proprietate si sarcini, aceasta cuprinde in mod gresit obligatia subsemnatului la plata unei sulte de ......... .
DOMNULUI PRESEDINTE AL JUDECATORIEI4) ..........................
1. Cererea de inscriere se depune la judecatoria in circumscriptia careia se afla imobilele, intrucat publicitatea imobiliara este intemeiata pe sistemul de evidenta al cadastrului general ce are ca obiect inscrierea in cartea funciara a actelor si faptelor juridice referitoare la imobilele din aceeasi localitate.
2. In cazul in care cuprinsul cartii funciare nu corespunde cu situatia juridica reala, in privinta inscrierii, se poate cere rectificarea acesteia. Prin rectificare se intelege radierea, indreptarea sau mentionarea inscrierii oricarei operatiuni, susceptibile a face obiectul unei inscrieri in cartea funciara.
3. Un alt exemplu de motiv de rectificare este dat de art. 36 din Legea nr. 7/1996 potrivit cu care orice persoana interesata poate cere rectificarea inscrierilor din cartea funciara, daca printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevo- cabila s-a constatat ca: inscrierea sau actul in temeiul caruia s-a efectuat inscrierea nu a fost valabil, dreptul inscris a fost gresit calificat, nu mai sunt intrunite conditiile de existenta a dreptului inscris sau au incetat efectele actului juridic in temeiul caruia s-a facut inscrierea, inscrierea din cartea funciara nu mai este in concordanta cu situatia reala actuala a imobilului. In acest caz, actiunea in rectificare isi va produce efectele fata de tertele persoane care si-au inscris vreun drept real, dobandit cu buna-credinta si prin act juridic cu titlu oneros, intemeindu-se pe cuprinsul cartii funciare. Termenul va fi de 3 ani socotiti de la inregistrarea cererii pentru inscrierea dreptului a carui rectificare se cere.
4. Se indica instanta competenta material si teritorial sa se pronunte asupra cererii.
700
lei, ceea ce este evident in contradictie cu hotararea judecatoreasca ce a stat la baza acestei inscrieri.
Pentru aceste considerente, va solicit sa admiteti cererea subsemnatului si sa dispuneti rectificarea cuprinsului cartii funciare in sensul celor de mai sus1).
IN DREPT:
Imi intemeiez cererea pe dispozitiile art. 82 Cod procedura civila si art. 35-39 din Legea nr. 7/1996.
ANEXEZ:
1. ....................................
2. Actul juridic care justifica cererea2).
3. Imputernicirea avocatiala si contractul de asistenta juridica nr. .................... .
4. Taxa de timbru judiciar in cuantum de ................ si timbru judiciar ............ .
DATA SEMNATURA
1. Actiunea in rectificare, sub rezerva prescriptiei dreptului material la actiunea in fond, va fi imprescriptibila. Fata de tertele persoane care au dobandit cu buna-credinta un drept real prin donatie sau legat, actiunea in rectificare nu se va putea porni decat in termen de 10 ani, socotiti din ziua cand s-a inregistrat cererea de inscriere, cu exceptia cazului in care dreptul material la actiunea in fond nu s-a prescris mai inainte. Hotararea prin care s-a admis rectificarea unei inscrieri nu va fi opozabila persoanelor impotriva carora actiunea nu a fost admisa. Daca actiunea in rectificare a fost inscrisa in cartea funciara, hotararea judecatoreasca va fi opozabila si tertelor persoane care au dobandit dreptul dupa inscriere.
2. Daca cererea este intemeiata pe actul prin care s-au constituit ori s-au transmis in mod valabil, aceasta va fi insotita de inscrisul original al actului sau de copia legalizata de pe acesta, prin care se constata actul sau faptul juridic a carui inscriere se cere. In cazul hotararii judecatoresti, se va prezenta o copie legalizata, cu mentiunea ca este definitiva si irevocabila.
|