Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Actiunea in regres a fideiusorului
Fideiusiunea sau cautiunea reprezinta angajamentul pe care o alta persoana decat debitorul si-o asuma fata de creditor de a executa obligatia in cazul in care debitorul nu si-o executa el insusi.
Fideiusiunea este reglementata de noul Cod civil in art. 2280-2320.
Desi este un contract intre creditor si fideiusor, putand fi incheiat chiar si impotriva vointei debitorului, prin natura sa speciala, fideiusiunea produce efecte si intre debitor si fideiusor, iar daca sunt mai multi fideiusori – si intre acestia.
In cazul neexecutarii obligatiei de plata de catre debitor, fideiusorul este chemat sa o execute in locul acestuia, urmand apoi sa-si exercite regresul impotriva debitorului sau a celorlalti fideiusori.
Regresul se poate exercita dupa efectuarea platii de catre fideiusor, iar in anumite cazuri limitate si inainte de acest moment. In functie de momentul la care se naste dreptul de regres, deosebim un regres ulterior platii si unul anticipat.
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ? vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%... vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Va rog sa ne ajutati cu un draft de fisa de post pentru "242114 - MANAGER AL SISTEMELOR DE MANAGEMENT AL CALITATII". vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Data aparitiei: 04 Iunie 2014
Votati articolul "Actiunea in regres a fideiusorului": Rating: Nota: 5 din 5 din 1 voturi