Daca exista mai multi cofideiusori, iar obligatia a fost achitata doar de unul dintre acestia, acesta are un drept de regres impotriva celorlalti. Dreptul de regres intre cofideiusori se poate exercita prin aceleasi actiuni, o actiune personala, respectiv subrogatorie.
Actiunea personala are ca temei doar gestiunea de afaceri.
Ca particularitate a intinderii dreptului de regres intre fideiusorii care s-au obligat in solidar, fideiusorul care a platit intreaga datorie poate pretinde fiecarui fideiusor doar partea acestuia, nu intreaga datorie. Este un regres divizibil, iar beneficiul solidaritatii intervine doar in raportul dintre creditor si cofideiusorii solidari, nu si intre cofideiusori * nota 1.
Daca unul dintre fideiusori este insolvabil, partea acestuia se divide proportional intre ceilalti fideiusori, incluzandu-l si pe cel care a achitat intreaga datorie.
Pentru a putea exercita dreptul de regres impotriva celorlalti cofideiusori, obligatia fideiusorului trebuie sa fie exigibila la momentul platii, exigibilitate care intervine doar daca insasi obligatia principala este scadenta.
______________________________________________
* nota 1 v. L. Aynes, P. Crocq, Les suretés. La publicité fonciere, Defrénois, Paris, 2003
Autor: cons. jur. Ana-Maria Borz
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu cateva informatii despre procesul de declarare a posturilor vacante vacantate si nou create in platforma ANOFM. Cumva cu posturile nou create, mi-e mai simplu de inteles. Completez aici oferta, recrutam, inchid oferta - la speta asta am o singura intrebare: nu pot face operatia de incadrare daca data oferta a expirat desi logic pot avea o oferta deschisa pana pe 31.03 si angajarea propriu-zisa sa fie ulterioara acestei date. Trebuie cumva sa trec un termen pentru oferta...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<