Daca exista mai multi cofideiusori, iar obligatia a fost achitata doar de unul dintre acestia, acesta are un drept de regres impotriva celorlalti. Dreptul de regres intre cofideiusori se poate exercita prin aceleasi actiuni, o actiune personala, respectiv subrogatorie.
Actiunea personala are ca temei doar gestiunea de afaceri.
Ca particularitate a intinderii dreptului de regres intre fideiusorii care s-au obligat in solidar, fideiusorul care a platit intreaga datorie poate pretinde fiecarui fideiusor doar partea acestuia, nu intreaga datorie. Este un regres divizibil, iar beneficiul solidaritatii intervine doar in raportul dintre creditor si cofideiusorii solidari, nu si intre cofideiusori * nota 1.
Daca unul dintre fideiusori este insolvabil, partea acestuia se divide proportional intre ceilalti fideiusori, incluzandu-l si pe cel care a achitat intreaga datorie.
Pentru a putea exercita dreptul de regres impotriva celorlalti cofideiusori, obligatia fideiusorului trebuie sa fie exigibila la momentul platii, exigibilitate care intervine doar daca insasi obligatia principala este scadenta.
______________________________________________
* nota 1 v. L. Aynes, P. Crocq, Les suretés. La publicité fonciere, Defrénois, Paris, 2003
Autor: cons. jur. Ana-Maria Borz
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<