Daca exista mai multi cofideiusori, iar obligatia a fost achitata doar de unul dintre acestia, acesta are un drept de regres impotriva celorlalti. Dreptul de regres intre cofideiusori se poate exercita prin aceleasi actiuni, o actiune personala, respectiv subrogatorie.
Actiunea personala are ca temei doar gestiunea de afaceri.
Ca particularitate a intinderii dreptului de regres intre fideiusorii care s-au obligat in solidar, fideiusorul care a platit intreaga datorie poate pretinde fiecarui fideiusor doar partea acestuia, nu intreaga datorie. Este un regres divizibil, iar beneficiul solidaritatii intervine doar in raportul dintre creditor si cofideiusorii solidari, nu si intre cofideiusori * nota 1.
Daca unul dintre fideiusori este insolvabil, partea acestuia se divide proportional intre ceilalti fideiusori, incluzandu-l si pe cel care a achitat intreaga datorie.
Pentru a putea exercita dreptul de regres impotriva celorlalti cofideiusori, obligatia fideiusorului trebuie sa fie exigibila la momentul platii, exigibilitate care intervine doar daca insasi obligatia principala este scadenta.
______________________________________________
* nota 1 v. L. Aynes, P. Crocq, Les suretés. La publicité fonciere, Defrénois, Paris, 2003
Autor: cons. jur. Ana-Maria Borz
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In situatia in care exista un asociat si 2 administratori, pot presta servicii ambii administratori unul este si asociatul unic ce tin de obiectul de activitate al societatii transport alternativ-Bolt fara sa detina CIM sau contract de administrare?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<