Consiliul Superior al Magistraturii propune sistemului judiciar si publicului interesat o serie de 4 conferinte ce se vor desfasura pe parcursul lunii septembrie a.c. dedicate noului Cod Civil agenda conferinte.
Evenimentele, aflate in organizarea Institutului National al Magistraturii, vor permite trecerea in revista a tematicii noului Cod Civil, intr-o abordare interactiva, cu implicarea cadrelor didactice din cadrul facultatilor de drept, specialistilor si autorilor de renume in materia dreptului civil, judecatorilor cu o inalta specializare in materie, membrilor in comisia de elaborare a noului Cod Civil si membrilor Consiliului Superior al Magistaturii.
La conferinta care se va desfasura in zilele de 8-9 septembrie, vor participa 85 de profesionisti ai dreptului – formatori INM in materia dreptului civil, a dreptului comercial, a dreptului familiei, judecatori reprezentanti ai fiecarei curti de apel, judecatori din cadrul sectiilor civila si comerciala ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie, procurori din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, avocati si notari publici.
Cele 4 conferinte urmeaza a fi transmise on-line, prin sistem e-streaming, putand fi urmarite in direct de catre toti magistratii interesati.
Pentru magistratii care, din diferite motive, nu vor avea posibilitatea de a le vizualiza in direct conferintele vor fi inregistrate video si postate pe pagina de internet a INM.
Aceste conferinte se inscriu intr-un proiect amplu, prin care CSM isi propune sa contribuie atat la o preluare eficienta de catre magistrati, cat si sa permita intelegerea de catre cetateni a noilor institutii reglementate de Codul Civil.
Raporturile juridice civile sunt cele ce guverneaza relatiile sociale, starea civila si patrimoniul oricarui cetatean. Aducerea mai aproape de acesta a noilor institutii ale dreptului civil trebuie sa fie un deziderat al tuturor institutiilor din sistemul judiciar.
Consiliul Superior al Magistraturii reaminteste implicarea sa consecventa in sustinerea unei campanii de implementare eficienta la nivelul sistemului judiciar si a societatii romanesti a Protocolului interinstitutional de Colaborare pentru Implementarea Noilor Coduri, semnat la 14 iulie a.c. intre Ministerul Justitiei, Inalta Curte de Casatie si Justitie, Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, Uniunea Nationala a Notarilor din Romania, Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti din Romania si CSM.
In acest context, Consiliul Superior al Magistraturii isi exprima aprecierea cu privire la actiunea efectiv convergenta a reprezentantilor tuturor profesiilor juridice, in vederea sustinerii eforturilor de implementare a noilor coduri si in special al noului Cod civil.