Odata cu noua Lege a asociatiilor de proprietari, un administrator de bloc/condominiu are noi indatoriri si obligatii. Analizam impreuna toate noutatile valabile pentru anul 2023.
Conform prevederilor Legii nr. 196/2018 si Ordinului nr. 1.058/2019, cu modificarile si completarile ulterioare, nu oricine poate fi administrator al unei asociatii de proprietari. Pentru a putea presta aceasta activitate aveti nevoie de un certificat de calificare profesionala si de un atestat eliberat de primar plus cazierul judiciar care sa dovedeasca faptul ca nu ati suferit nicio condamnare pentru o infractiune economico-financiara.
Ai nevoie de ajutor? Gasesti TOT ceea ce trebuie sa stii in lucrarea Asociatii de Proprietari. Obligatii fiscal-contabile! ...click pentru detalii si comenzi <<<
Atentie, incalcarea acestor prevederi mentionate la art. 64 din Legea nr. 196/2018 se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 la 10.000 de lei! De asemenea, termenul pentru obtinerea certificatului de calificare profesionala pentru administratorii care au fost atestati conform Legii nr. 230/2007 a fost prelungit.
Ca administrator vi se poate solicita sa incheiati o polita de asigurare de raspundere civila profesionala. Inainte de Legea nr. 196 incheierea unei astfel de polite era facultativa. Acum insa, daca asociatia de proprietari va cere acest lucru, sunteti obligat sa o incheiati, in caz contrar riscati o amenda intre 500 si 3.000 de lei! Retineti, o astfel de polita nu este o conditie pentru a va putea desfasura activitatea de administrator, ci doar o posibila cerinta din partea asociatiei.
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Desemnarea administratorului si incheierea contractului de administrare se fac de catre comitetul executiv reprezentat de presedintele asociatiei de proprietari, in baza mandatului acordat de adunarea generala, si decizia se comunica tuturor proprietarilor.
Activitatea de administrare include activitati de administrare tehnica si intretinere a proprietatii comune, de contabilitate si de casierie. Chiar si asa, alte activitati de administrare pot fi stabilite prin statut sau prin o hotarare a adunarii generale a asociatiei de proprietari.
In al doilea rand, administratorii sunt angajati pe baza de contract individual de munca sau contract de prestari servicii. Acestia trebuie sa aiba atestat si un cazier judiciar care sa nu continta infractiuni de natura economico-financiara.
Atestatul administratorului de bloc sau condominiu este actul care dovedeste calitatea de administrator de condominii, prin care persoanele fizice care detin certificate de calificare profesionala sunt atestate de catre primar, la propunerea compartimentelor specializate in sprijinirea, indrumarea si controlul asociatiilor de proprietari din cadrul autoritatii administratiei publice locale, in baza unei hotarari a consiliului local. Este valabil 4 ani de la data emiterii.
Certificatul de calificare profesionala este actul care dovedeste calificarea profesionala a persoanelor fizice pentru a indeplini ocupatia de administrator de condominii, in conformitate cu legislatia privind invatamantul superior sau privind formarea profesionala a adultilor.
In al treilea rand, un administrator de bloc sau condominiu poate negocia contractele de furnizare/prestare a serviciilor intre furnizori/prestatori si asociatia de proprietari. Este, insa, nevoie de o hotarare a adunarii generale a asociatiei de proprietari in acest sens.
In al patrulea rand, conform legii in vigoare, administratorul are urmatoarele atributii:
Important! Administratorul are obligatia de a tine evidente contabile separate pentru fiecare condominiu in parte pe care il are in administrare.
Ai nevoie de ajutor? Gasesti TOT ceea ce trebuie sa stii in lucrarea Asociatii de Proprietari. Obligatii fiscal-contabile! ...click pentru detalii si comenzi <<<
In al cincilea rand, un administrator de bloc sau condominiu va trebui sa ofere spre analiza si aprobare toate datele importante cu privire la realizarea lucrarilor de intretinere, reparatii sau investitii. Comitetul executiv al asociatiei de proprietari decide, apoi, daca acestea pot fi facute.
In al saselea rand, administratorul este obligat sa foloseasca pentru platile curente si pentru incasari unicul cont curent al asociatiei. Poate, insa, pastra 1.000 de lei in numerar. Acest lucru se poate intampla doar cu acordul adunarii generale a asociatiei de proprietari, exclusiv in vederea efectuarii operatiunilor de plati pentru cheltuieli neprevazute.
In al saptelea rand, un administrator de bloc sau condominiu poate fi obligat de catre asociatia de proprietari sa incheie o polita de asigurare de raspundere civila profesionala pe propria cheltuiala.
Finalmente, daca administratorul se hotaraste sa plece sau asociatia de proprietari decide schimbarea sa, acesta este obligat sa transmita noului administrator, in baza unui proces-verbal de predare-primire vizat de presedintele asociatiei si de catre cenzor/comisia de cenzori, intr-un termen de 5 zile de la incetarea contractului sau, totalitatea documentelor, bunurilor si valorilor aflate in administrarea sa, situatia financiar-contabila a asociatiei si a fiecarui proprietar in raport cu asociatia, situatia soldurilor elementelor de activ si de pasiv la data predarii.
Ai nevoie de ajutor? Gasesti TOT ceea ce trebuie sa stii in lucrarea Asociatii de Proprietari. Obligatii fiscal-contabile! ...click pentru detalii si comenzi <<<
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE