Formatiunea liberala din Parlamentul Romaniei a anuntat o noua initiativa legislativa prin care contributia la sanatate si impozitul pe venit nu se vor mai regasi intr-un al doilea contract de munca al unei persoane si nu se vor aplica orelor suplimentare.
Conform initiatorului proiectului, noile reglementari introuse in Codul fiscal ar urma sa se aplice de la 1 ianuarie 2019, angajatii cu norma intreaga nu vor mai datora contributii de sanatate (CASS) si impozit pentru veniturile din salarii sau de natura salariala, obtinute din al doilea contract de munca cu timp partial sau din orele suplimentare efectuate in limita a 32 de ore lunar. Se propune mentinerea CAS astfel incat “angajatii sa obtina drepturi financiare superioare atunci cand vor iesi la pensii”.
“Nu este normal ca angajatul care are deja un contract cu norma intreaga, care vrea sa castige mai mult, muncind mai mult, sa fie taxat la fel, cu cca. 43% si pentru al doilea loc de munca sau pentru munca suplimentara! Sistemul functioneaza cu succes in Germania, iar aceasta facilitate a scos la suprafata milioane de contracte de munca.”, se mai precizeaza in comunicatul de presa.
Principalul motiv care se afla la baza acestei propuneri legislative consta in descurajarea muncii la negru, prin diminuarea fiscalitatii care duce la prestarea muncii suplimentare (al doilea job sau ore peste program) fara forme oficiale:
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Portal Codul Muncii
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
“In Romania, numarul celor care au un al doilea loc de munca, oficial, este sub 1%, fata de alte state europene unde angajatii cu un al doilea contract de munca sunt intre 5% si 16%. Desi statistic munca suplimentara efectuata de angajatii romani la un al doilea loc de munca (part-time) sau peste programul integral de munca aproape nu exista, ea se produce in realitate, prin forme de evitare a fiscalitatii impuse pe munca.”
Atentie! Pentru a deveni lege in vigoare, initiativa trebuie adoptata de Parlament, promulgata de catre presedinte si publicata in Monitorul Oficial.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE