Conform Codului Muncii, contractul individual de munca part-time se incheie salariatului care lucreaza un numar inferior de ore fata de salariatul cu norma intreaga.
Un contract part-time este definit prin prestarea activitatii sub norma intreaga de 40 de ore/saptamana, fara a fi specificata in lege o conditie privind repartatitia fractiunii de norma, care poate fi si inegala. Angajatilor li se pot incheia contracte de munca part-time pe durata determinata sau pe durata nedeterminata, pastrand in continuare denumirea de contracte individuale de munca cu timp partial.
Este important sa precizam ca aceste contracte individuale de munca cu timp partial se pot incheia numai in forma scrisa.
Salariatul comparabil este salariatul cu norma intreaga din aceeasi unitate, care are acelasi tip de contract de munca, presteaza aceeasi activitate sau una similara cu cea a salariatului angajat cu contract individual de munca part-time, avandu-se in vedere si alte considerente, precum vechimea in munca sau calificarile suplimentare. Daca in firma nu exista un salariat comparabil, se au in vedere dispozitiile din contractul colectiv de munca aplicabil.
Pe langa elementele prevazute obligatoriu in Codul muncii, contractul individual de munca part-time trebuie sa cuprinda urmatoarele:
In situatia in care intr-un contract individual de munca cu timp partial nu sunt precizate elementele prevazute mai sus, contractul se considera a fi incheiat pentru norma intreaga.
Salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.
Important! Drepturile salariale se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.
Angajatorul este obligat ca, in masura in care este posibil, sa ia in considerare cererile salariatilor de a se transfera fie de la un loc de munca cu norma intreaga la unul cu fractiune de norma, fie de la un loc de munca cu fractiune de norma la un loc de munca cu norma intreaga sau de a-si mari programul de lucru, in cazul in care apare aceasta oportunitate.
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Fise distractive pentru gradinita
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
De asemenea, angajatorul este obligat sa informeze la timp cu privire la aparitia unor locuri de munca cu fractiune de norma sau cu norma intreaga, pentru a facilita transferurile de la norma intreaga la fractiune de norma si invers. Aceasta informare se face printr-un anunt afisat la sediul angajatorului iar o copie a acestuia se transmite de indata sindicatului sau reprezentantilor salariatilor.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE