Prin HG nr. 19/2021 s-a stabilit ca amanarea ratelor firmelor este posibila de acum fara certificatul de urgenta. Mecanismul a fost activat din nou si va fi posibil pana in martie 2021.
HG-ul stabileste ca perioada pentru care se acorda facilitatile de suspendare la plata a ratelor scadente aferente imprumuturilor, reprezentand rate de capital, dobanzi si comisioane, acordate debitorilor de catre creditori din creditele ipotecare, astfel cum sunt definite la art. 1 lit. f) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 37/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, se stabileste conform optiunii debitorului si este cuprinsa intre minimum o luna si maximum noua luni. Perioada maxima de noua luni include si perioada suspendarii efective a obligatiilor de plata in temeiul moratoriului legislativ instituit prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 37/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, si/sau perioadele de suspendare acordate in cadrul moratoriilor nonlegislative, dupa caz.
Eliminarea certificatului de urgenta inseamna ca apare declaratia pe propria raspundere. Firmele isi vor asuma in scris ca incasarile medii lunare s-au diminuat cu minimum 25% in ultimele trei luni anterioare solicitarii, prin raportare la perioada similara din 2019 sau 2020.
Poate fi suspendata rambursarea ratelor, dobanzilor si comisioanelor scadente numai pentru creditele ipotecare care indeplinesc urmatoarele conditii cumulative: