Aspecte introductive cu privire la contenciosul administrativ
Contenciosul administrativ este o institutie juridica a dreptului administrativ roman, adica un ansamblu de norme juridice care reglementeaza activitatea instantelor judecatoresti de solutionare a litigiilor ivite intre particulari si autoritatile publice cu privire la actele administrative. Spre deosebire de vechea lege, noua lege a contenciosului administrativ defineste in mod expres institutia contenciosului administrativ.
Astfel, contenciosul administrativ consta in activitatea de solutionare, de catre instantele de contencios administrativ competente potrivit legii, a litigiilor in care cel putin una dintre parti este o autoritate publica, iar conflictul s-a ivit fie din emiterea sau incheierea, dupa caz, a unui act administrativ, in sensul prezentei legi, fie prin nesolutionarea in termenul legal ori din refuzul nejustificat de a rezolva o cerere referitoare la un drept sau la un interes legitim.
Din aceasta definitie legala a contenciosului administrativ rezulta urmatoarele caracteristici ale contenciosului administrativ: Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
-constituie o activitate de solutionare, deci intervine in faza postlitigioasa;
-caracteristica activitatii este aceea ca presupune o desfasurare in timp si parcurgerea unei proceduri bine determinate,
-procedura de solutionare (activitatea) este de competenta exclusiva a instantelor judecatoresti competente,
-activitatea de solutionare are ca obiect litigiile in care cel putin una dintre parti este o autoritate publica,
-litigiile (conflictele) au drept cauza:
• emiterea, incheierea actului administrativ,
• nesolutionarea in termenul legal a cererii referitoare la un drept sau interes legitim,
• refuzul nejustificat de a rezolva o cerere referitoare la un drept sau la un interes legitim.
In consecinta, stricto sensu, institutia contenciosului administrativ cuprinde doar procedura care se desfasoara in fata instantei judecatoresti competente si nu cuprinde procedura de emitere a actului administrativ si procedura plangerii prealabile.
Lato sensu consideram ca institutia contenciosului administrativ cuprinde atat procedura desfasurata in fata instantelor judecatoresti, cat si procedura plangerii prealabile, deoarece aceasta din urma constituie o conditie de admisibilitate a actiunii formulate.
In jurisprudenta sa, Curtea Constitutionala a stabilit ca (....) in Constitutie sunt consacrate doua institutii traditionale ale dreptului administrativ, denumite in doctrina contenciosul administrativ si tutela administrativa. Institutia contenciosului administrativ cuprinde ansamblul de reguli ale exercitarii de catre persoanele vatamate a unei actiuni directe, in fata instantelor judecatoresti competente, impotriva unui act administrativ apreciat a fi ilegal sau, dupa caz, impotriva refuzului unei autoritati publice de a solutiona o cerere in termenul prevazut de lege. In acest fel, institutia contenciosului administrativ apare ca fiind o garantie a drepturilor si libertatilor cetatenilor impotriva eventualelor abuzuri ale autoritatilor publice.
Noua lege a contenciosului administrativ nu defineste in mod expres institutia contenciosului administrativ-jurisdictional, dar defineste (...) Citeste intreg articolul
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri