Avocatul, de la mediocritate la excelenta Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Ne amintim cu totii desigur, cei trecuti prin facultatile de drept, marile spete in care juristi de marca, avocati de renume, pledau si castigau procese ce marcau lumea juridica si practica judiciara in Romania. Reusim imediat sa identificam aceste evenimente inainte de era comunista atunci cand aveam atat factorul politic cat si cel social de partea profesiei de avocat, oferindu-i procese dintre cele mai interesante si frumoase. A fost unul dintre momentele de excelenta ale fenomenului juridic de calitate in Romania, avand la baza oameni eruditi si cu rigoare profesionala dintre care amintim numai pe: Vintila Dongoroz, Barbu Stefanescu Delvrancea si, bineinteles, Istrate Micescu.
Din nefericire, linia politica care a dictat destinul tarii noastre nu a fost foarte intelegatoare cu profesia de avocat in intelesul celei practicate pana atunci, iar dreptul de aparare a fost numai unul de fatada si propaganda in stil totalitar. Astfel, putini au fost cei care au reusit sa pastreze principiile dupa care se ghideaza un avocat bun si corect. Dupa evenimentele revolutionare din 1989 si schimbarea de regim politic, aparent favorabile profesiei asupra careia incercam o timida analiza de ansamblu astazi, a urmat un val de interes sporit din partea absolventilor de drept dar si a unui segment de magistrati si consilieri juridici care au vazut o oportunitate financiara. Pe fondul, insa, al acestei cresteri exponentiale a numarului doritorilor de avocatura, profesia a inceput sa se autoprotejeze instituind diverse instrumente de aderare in acest corp privilegiat.
Dintre acestea: interviuri, examene, tutela obligatorie pentru avocatii stagiari si examenul de definitivare in profesie, majoritatea va sunt cunoscute si astazi.
In prezent, exista opinii conform carora profesia de avocat se afla intr-o anumita criza identitara. In acest sens, aderarea si asimilarea principiilor si valorilor europene ramane una dintre conditiile, sine qua non, pentru ca aceasta profesie la care multi dintre noi viseaza inca de mici, sa isi regaseasca locul fruntas de care atat de mult are nevoie si pe care cu prisosinta il merita in societatea moderna si europeana romaneasca.
Optimismul vine insa din partea multor absolventi de drept, chiar si ai unor facultati particulare, care imbratiseaza valori durabile si care au o gandire limpede dar si idealista. Acestia se vor confrunta, cu siguranta, cu multe dintre barierele ridicate de catre cei care se gandesc numai la un interes pecuniar imediat si nejustificat. Insa vor avea capacitatea de a face fata tututor acestor bariere si se vor gandi pe termen lung la dezvoltarea unei cariere in domeniu si intr-un termen relativ scurt vor reusi sa disemineze adevaratele valori in interiorul acestei profesii care ulterior le va asimila pentru simplu motiv: ca reprezinta adevarata ei esenta.
Libertatea de opinie, accesul la informatie precum si dreptul dar si capacitatea de a iti alege singur sursele de dezvoltare profesionala sunt marile atuuri de care beneficieaza tinerii avocati in drumul pe care si l-au ales si care presupune intoarcere la exercitarea acestei profesii la rang de excelenta, asa cum a fost ea odinioara.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri