Baroul Bucuresti publica Decizia nr. 129 din 13 martie 2014, referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 1 alin. (2) si (3) din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat.
In cadrul deciziei se mentioneaza:
"Curtea,
avand in vedere actele si lucrarile dosarului, retine urmatoarele:
Prin Incheierea din 5 iunie 2013, pronuntata in Dosarul nr. 5.741/311/2012, Judecatoria Slatina a sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 1 alin. (2) si (3) din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat.
Exceptia a fost ridicata de Marin Tulus cu ocazia solutionarii unei cauze penale privind trimiterea in judecata pentru savarsirea, printre altele, a infractiunii de exercitare fara drept a profesiei de avocat.
In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate autorul acesteia sustine ca dispozitiile art. 1 alin. (2) si (3) din Legea nr. 51/1995, care reglementeaza asocierea in Uniunea Nationala a Barourilor din Romania ca forma exclusiva de exercitare a profesiei de avocat, incalca dreptul de asociere, dreptul la munca, conditiile restrangerii exercitiului unor drepturi sau al unor libertati si indatorirea de a exercita cu buna-credinta drepturile si libertatile constitutionale, intrucat ingradesc dreptul de exercitare a profesiei libere si independente de avocat.
Judecatoria Slatina apreciaza ca exceptia de neconstituionalitate este neintemeiata.
Potrivit art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, incheierea de sesizare a fost comunicata presedintilor..." continuarea pe site-ul Baroului Bucuresti.
sursa: www.baroul-bucuresti.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<