Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Bugetul de stat 2020. Deficit de 3,59%, investitii 4,5%, pensii si somaj 7,9%

Proiectul pentru bugetul de stat in 2020 a fost publicat, asadar avem cifrele cu care Guvernul Orban va incerca sa tina deficitul sub control. Vestea buna e ca pentru anul 2023 acesta va ajunge la 1,94%. Avem, insa, si alte noutati.

Proiectul pentru bugetul de stat in 2020 prevede un deficit bugetar de 3,59% si o rata a inflatiei de 3,1%. Veniturile totale sunt estimate la 360,149 de miliarde de lei, iar cheltuielile sunt aproximate la 400,694 miliarde lei. 

Deficitul de cont curent este prognozat la 10,6 miliarde de euro in anul 2020, avand o pondere in PIB in scadere fata de anul precedent, respectiv de 4,5%, cu un deficit al balantei de bunuri de 7,7% din PIB.

Important! Incepand cu 1 ianuarie 2020, indemnizatiile lunare pentru functiile de demnitate publica si functiile asimilate acestora, prevazute in anexa IX la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, se mentin la nivelul aferent lunii decembrie 2019. Astfel, valoarea indemnizatiei de hrana se mentine la nivelul din anul 2019, iar incepand cu luna ianuarie 2020, cuantumul lunar al indemnizatiei de merit se mentine la nivelul de 6.240 lei.

Totodata, pensia nu va mai putea fi cumulata cu salariul de la stat, asa cum am relatat anterior despre intentiile Executivului.

"Beneficiarii dreptului la pensie apartinand atat sistemului public de pensii, cat si sistemelor neintegrate sistemului public care realizeaza venituri salariale sau, dupa caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activitati pe baza de contract individual de munca, raport de serviciu sau in baza actului de numire, potrivit legii, in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor comerciale la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritoriala, nu pot cumula pensia cu veniturile astfel realizate", se arata in proiectul de buget pentru anul 2020.

Bugetul de stat 2020. Sunt bani pentru pensii!

In continuare, banii necesari vor fi asigurati pentru pensii, somaj si alte asigurari sociale.

"Prin proiectul Legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2020 se asigura repartitia produsului intern brut pentru domeniul social ce priveste sistemul public de pensii si sistemul asigurarilor pentru somaj. In anul 2020 pentru sustinerea acestor doua sectoare se aloca 7,9% din produsul intern brut", se mentioneaza in expunerea de motive a proiectului.

Bugetul asigurarilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii se stabileste la venituri in suma de 87,327 miliarde lei, iar la cheltuieli in aceeasi suma, atat la credite de angajament cat si la credite bugetare, procentul alocat pentru sistemul public de pensii si sistemul asigurarilor pentru somaj fiind de 7,9% din produsul intern brut, conform proiectului Legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2020 publicat de Ministerul Finantelor.

In ceea ce priveste sistemul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, bugetul se stabileste la venituri in suma de 162,337 milioane lei, iar la cheltuieli in suma de 137,860 milioane lei, atat la credite de angajament cat si la credite bugetare, cu un excedent de 24,477 milioane lei.

Retinem, insa, ca veniturile totale ale bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2020, sunt diminuate cu suma de 9,378 miliarde lei lei aferenta Pilonului II de pensii.

Bugetul de stat 2020. 2% din PIB merge la aparare

Acest lucru era oricum obligatoriu!

In acest context se impune o constructie bugetara responsabila si credibila si evitarea politicilor prociclice, crearea de spatiul fiscal, vital in economii emergente in vremuri cu incertitudini mari si piete financiare usor schimbatoare, argumente pentru evitarea deteriorarii stabilitatii financiare, a evaluarii riscului suveran, a finantarii si dinamicii economiei si pentru sustinerea din partea mediului de afaceri si a partenerilor externi.

"Masurile care stau la baza constructiei bugetare pe anul 2020 si perspectiva 2021-2022, precum si evolutia descendenta a deficitului bugetar pe termen mediu indica tendinta clara de eliminare graduala a politicii fiscale pro-ciclice, anul 2020 fiind primul pas pentru revenirea la tinta de deficit bugetar sub 3% din PIB prevazut in Tratatul de la Maastricht".

Romania aloca, cel putin in acte, 2% catre aparare inca din 2017, cand am inceput sa respectam cerintele NATO. Chiar si asa, MApN a cheltuit 1,81% in 2017, respectiv 1,89% in 2018 din bugetul acordat.

Conform MAE, tinta de 2% din PIB pentru aparare trebuie atins pana in 2024. In vederea asigurarii capacitatii Aliantei de a raspunde in mod eficient provocarilor generate de noul mediu strategic de securitate, la nivelul NATO, cu ocazia Summit-ului din Tara Galilor a fost agreat The Wales Summit Pledge on Defence Investment (DIP), care vizeaza angajamentul statelor membre de a atinge obiectivul de 2% din PIB alocat cheltuielilor pentru aparare in decursul a 10 ani (pana in 2024), cu diferentele specifice fiecarui grup de aliati (cei care au deja acest nivel de finantare il vor mentine, ceilalti vor stopa declinul bugetelor de aparare si vor creste gradual cheltuielile pentru aparare). In plus, angajamentul indica alocarea a cel putin 20% din bugetul apararii pentru achizitia de echipamente majore si activitati de cercetare-dezvoltare, precum si imbunatatirea rezultatelor individuale privind nivelul de dislocabilitate si sustenabilitate a fortelor in teatrele de operatii.

"Angajamentul are o semnificatie deosebita pentru demonstrarea credibilitatii, unitatii si solidaritatii aliate, in actualul context geostrategic, fiind reafirmat de catre statele membre la Summit-ul din Varsovia din 2016, precum si la Summit-urile de la Bruxelles din mai 2017 si iulie 2018. In acest sens, sefii de stat si de guvern au adoptat raportul Consiliului Nord-Atlantic cu privire la partajarea echitabila a responsabilitatilor (burden sharing) prin care aliatii au agreat elaborarea/actualizarea planurilor nationale care sa indice intentia de implementare a angajamentelor privind cheltuielile pentru aparare conform DIP si sa raporteze, anual, cu privire la urmatoarele trei elemente specifice: cheltuieli pentru aparare; implementarea tintelor de capabilitati; contributia la misiuni, operatii si alte angajamente relevante", transmite MAE.

In scopul garantarii unui consens politic national privind finantarea sectorului de aparare, la 13 ianuarie 2015 partidele parlamentare din Romania au semnat un acord privind alocarea, incepand cu anul 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru bugetul Ministerului Apararii Nationale si mentinerea acestui nivel pentru urmatorii 10 ani.

Bugetul de stat 2020. Ministerele care pierd bani

Sapte ministere vor primi mai putini bani in 2020 printre care se numara si cel al Justitiei, unde vom avea un plus de 4,74% fata de 2019. Cea mai mare crestere, insa, este la Fonduri Europene - 60,47% mai multi bani!

Desi mai sus se titra in proiectul bugetului ca se va pune accent pe investitii, Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei primeste 5,5 miliarde lei, adica 42,21% in minus!

Administratia Prezidentiala primeste mai multi bani in bugetul pentru 2020. Marirea este de 4,42%, ajungand asadar la un buget de 67,8 milioane lei pentru 2020.

Bani in plus vor primi si serviciile, cu exceptia Serviciului de Informatii Externe, care va avea o scadere de 3,12%, la 323,7 milioane lei. Astfel, Serviciul de Protectie si Paza are prevazute credite bugetare de 275,175 milioane lei (plus 19,08%), Serviciul de Telecomunicatii Speciale de 630,379 milioane lei (plus 6,01%) si Serviciul Roman de Informatii de 2,684 miliarde lei (plus 10,80%).

Un bucatica mai mare din buget va primi si Ministerul Culturii. Astfel se va acorda 9,14% in plus, ajungandu-se la 943,6 milioane lei.

Finalmente, Ministerul Educatiei va avea cu 2,54% mai multi bani in 2020, avand suma de 32,8 miliarde lei alocata.


Florin Amariei
de Florin Amariei
Redactor

Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie.  In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.  

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Bugetul de stat 2020. Deficit de 3,59%, investitii 4,5%, pensii si somaj 7,9%":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016