Asociatia de Comunicatii prin Cablu (ACC) solicita autoritatilor adoptarea unei Legi a infrastructurii in telecomunicatii, spunand ca industria de cablu romaneasca este „la cheremul administratiilor locale si al proprietarilor de stalpi”, fapt care impiedica amplasarea si modernizarea retelelor.
„Industria de cablu romaneasca este una din cele mai agresive ca ritm de dezvoltare si strategie de preturi din Europa, operatorii de cablu ofera televiziune, internet si telefonie si continua sa-si largeasca oferta cu servicii de televiziune digitala cu PVR (inregistrarea programelor), televiziune de inalta definitie (HD), video la cerere, telefonie mobila. Cerem un cadru legal transparent si stabil pe termen lung, care sa incurajeze si sa sustina investitiile in telecomunicatii, dar, in primul rand, cerem Legea infrastructurii!”, spune Radu Petric, presedinte ACC, intr-un comunicat de presa.
Potrivit acestuia, Asciatia de Comunicatii prin Cablu - care reuneste circa 90 de membri - solicita „adoptarea legii care sa reglementeze accesul la infrastructura de telecomunicatii si stoparea cresterii nejustificate a chiriilor pentru stalpi”.
„Cerem administratiilor locale sa nu transforme accesul la domeniul public intr-o modalitate de a distorsiona sau stopa concurenta si de a suprataxa operatorii de cablu. Cerem o strategie pe plan national, care sa fie coordonata cu cea locala, pentru dezvoltarea infrastructurii de internet de mare viteza in Romania”, spune Radu Petric.
Operatorii de cablu, ingrijorati
Petric precizeaza ca operatorii de cablu sunt „ingrijorati” ca in Romania nu a fost adoptata o Lege a infrastructurii in telecomunicatii. „Suntem ingrijorati de faptul ca a mai trecut un an si, desi au fost promisiuni ferme, adoptarea Legii infrastructurii in telecomunicatii intarzie”, a declarat Radu Petric, presedintele ACC. „In lipsa oricarui cadru reglementativ privind infrastructura suntem lasati la cheremul administratiilor locale si al proprietarilor de stalpi, care, an de an, cresc discretionar costurile de acces la elementele de infrastructura si impiedica amplasarea si modernizarea retelelor de cablu”, mai spune Radu Petric.
Potrivit lui Radu Petric, care citeaza o cercetare realizata de publicatia Media Expres, in Romania sunt aproximativ 630 de companii active in domeniul distributiei de programe de televiziune si tot atatea care distribuie servicii de internet. „Faptul ca operatorii de distributie de televiziune - cablu si DTH - au realizat anul trecut o cifra de afaceri cumulata de 2,6 miliarde de lei, au avut venituri totale de 3,2 miliarde de lei si au inregistrat pierderi de 490 de milioane de lei arata ca industria este afectata nu doar de criza economica, ci si de costuri mari aferente exploatarii, extinderii si modernizarii infrastructurii si se afla in situatia de a frana sau chiar stopa investitiile pentru modernizarea retelelor si introducerea de noi servicii”, spune Radu Petric.
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Cartea verde a contabilitatii
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Asociatia de Comunicatii prin Cablu reuneste principalii operatori de cablu din Romania si are ca scop crearea unui cadru legal favorabil industriei. Membrii ACC acopera peste 80% din piata de distributie de televiziune din Romania, au o cota semnificativa si intr-o rapida crestere pe piata serviciilor de telefonie fixa (40%) si cea mai mare cota de piata pe internet de mare viteza.
Sursa: Capital
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri