Cu ocazia Conferintei din data de 23 septembrie 2015, organizata in Aula Institutului National al Magistraturii, cu tema "Dialogul interprofesional intre judecatori, procurori si avocati - necesitate in consolidarea Justitiei in societatea democratica in Romania", a fost semnata Carta interprofesionala intre judecatori, procurori si avocati".
Acest document stabileste cadrul dialogului interprofesional dintre judecatori, procurori si avocati.
Carta interprofesionala intre judecatori, procurori si avocati a fost data publicitatii pe site-ul UNBR si pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii
"In statul de drept roman, procurorii se bucura de independenta, dar si de stabilitate in asigurarea atributiilor specifice ce le revin, aceste principii reprezentand garantii pentru o justitie impartiala si efectiva, ceea ce asigura protejarea intereselor publice, dar si private ale justitiabililor in cauza", se precizeaza in cadrul Cartei interprofesionale a judecatorilor, procurorilor si avocatilor romani.
Mai mult, in cadrul documentului se precizeaza faptul ca judecatorii, procurorii si avocatii romani in cadrul procedurii judiciare, detin atributii distincte si complementare, reprezentand o garantie necesara pentru o Justitie echitabila, impartiala si eficienta.
"Rolurile judecatorilor, procurorilor si avocatilor romani in cadrul procedurii judiciare sunt diferite, dar dialogul interprofesional al acestora in exercitarea atributiilor specifice in cadrul procedurii judiciare este necesar sa aiba loc in scopul protectiei drepturilor omului si sa asigure garantia ca sistemul judiciar roman functioneaza transparent si eficient.", se precizeaza in cadrul Cartei.
Conform documentului, judecatorii, procurorii si avocatii romani trebuie sa detina integritate si competente profesionale deosebite, sa aiba conduita de abtinere fata de comunicarile publice referitoare la cauzele lor.
Mai mult, acestia detin obligatia de a cunoaste normele etice ce guverneaza functia celuilalt iar astfel se poate asigura cresterea intelegerii si respectului pentru atributiile celuilalt. Astfel se poate asigura un dialog inteprofesional adecvat intre cele trei profesii.
Surse: www.UNBR.ro
www.csm1909.ro
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<