Cu ocazia Conferintei din data de 23 septembrie 2015, organizata in Aula Institutului National al Magistraturii, cu tema "Dialogul interprofesional intre judecatori, procurori si avocati - necesitate in consolidarea Justitiei in societatea democratica in Romania", a fost semnata Carta interprofesionala intre judecatori, procurori si avocati".
Acest document stabileste cadrul dialogului interprofesional dintre judecatori, procurori si avocati.
Carta interprofesionala intre judecatori, procurori si avocati a fost data publicitatii pe site-ul UNBR si pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii
"In statul de drept roman, procurorii se bucura de independenta, dar si de stabilitate in asigurarea atributiilor specifice ce le revin, aceste principii reprezentand garantii pentru o justitie impartiala si efectiva, ceea ce asigura protejarea intereselor publice, dar si private ale justitiabililor in cauza", se precizeaza in cadrul Cartei interprofesionale a judecatorilor, procurorilor si avocatilor romani.
Mai mult, in cadrul documentului se precizeaza faptul ca judecatorii, procurorii si avocatii romani in cadrul procedurii judiciare, detin atributii distincte si complementare, reprezentand o garantie necesara pentru o Justitie echitabila, impartiala si eficienta.
"Rolurile judecatorilor, procurorilor si avocatilor romani in cadrul procedurii judiciare sunt diferite, dar dialogul interprofesional al acestora in exercitarea atributiilor specifice in cadrul procedurii judiciare este necesar sa aiba loc in scopul protectiei drepturilor omului si sa asigure garantia ca sistemul judiciar roman functioneaza transparent si eficient.", se precizeaza in cadrul Cartei.
Conform documentului, judecatorii, procurorii si avocatii romani trebuie sa detina integritate si competente profesionale deosebite, sa aiba conduita de abtinere fata de comunicarile publice referitoare la cauzele lor.
Mai mult, acestia detin obligatia de a cunoaste normele etice ce guverneaza functia celuilalt iar astfel se poate asigura cresterea intelegerii si respectului pentru atributiile celuilalt. Astfel se poate asigura un dialog inteprofesional adecvat intre cele trei profesii.
Surse: www.UNBR.ro
www.csm1909.ro
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<