Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis, miercuri, in unanimitate, ca sesizarea depusa de 40 de senatori PNL si PSD+PC privind neconstitutionalitatea Legii de reducere a pensiilor si a salariilor este inadmisibila.
Potrivit unui comunicat al CCR, "plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.a) din Constitutie si al art.15 alin.(1) din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, s-a intrunit in sedinta in ziua de 7 iulie pentru a solutiona, in cadrul controlului anterior promulgarii, sesizarea referitoare la obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.1 alin.(1) din Legea privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, formulata de 40 de senatori apartinand Grupului parlamentar al Partidului National Liberal si Grupului parlamentar al Aliantei politice PSD+PC".
CCR arata ca motivarea solutiei va fi prezentata in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si primului-ministru.
Partidul National Liberal a sesizat, la inceputul lunii, CCR cu privire la neconstitutionalitatea legii privind reducerea salariilor bugetarilor cu 25%.
Sesizarea a fost semnata de 21 de senatori liberali si 19 senatori ai Partidului Social Democrat.
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Cartea verde a contabilitatii
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
Semnatarii au invocat faptul ca reducerea salariilor bugetarilor, asa cum este stipulata in legea respectiva, incalca articolul 41 alineatul 5 din Constitutie care garanteaza caracterul obligatoriu al conventiilor colective de munca.
"Guvernul nu se poate imixtiona in conventia colectiva de munca dintre autoritati publice locale, care au autonomie locala, si angajati. Ei trebuiau sa faca rectificare bugetara si in baza rectificarii bugetare, fondurile fiind prea reduse, atunci autoritatile locale sa negocieze cu sindicatele si in baza negocierii sa se realizeze conventii care sunt garantate. In clipa de fata exista contracte colective de munca pe ramura, ori Guvernul, in aceasta relatie intre autoritati publice locale si salariati, este un tert. Si in Codul Civil contractul este legea partilor, ori nu te poti baga tu, ca Guvern, care nu esti parte in contract, intre doua parti care au contracte intre ele", a explicat senatorul liberal, Ioan Ghise, cu ocazia depunerii contestatiei la CCR.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri