CCR sustine ca persoanelor al caror drept la pensie s-a deschis incepand cu luna ianuarie 2011 pana la data de 23 ianuarie 2013 li se vor aplica dispozitiile art.170 din Legea nr.263/2013.
Curtea Constitutionala a admis, in 29 octombrie, exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.III alin.(2) si (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului 1/2013 pentru modificarea si completarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice si a constatat ca aceste dispozitii de lege contravin prevederilor art.15 alin.(2) din Constitutie, deoarece incalca principiul neretroactivitatii legii civile.
"Ca efect al acestei decizii, dispozitiile art.III alin.(1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.1/2013, referitoare la aplicarea in cursul anului 2013 a unui indice de corectie de 1,06 adus punctajului mediu anual determinat conform prevederilor art. 95 din Legea nr.263/2010, se vor aplica doar persoanelor al caror drept la pensie s-a deschis dupa data intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.1/2013, respectiv data de 23 ianuarie 2013, urmand ca persoanelor al caror drept la pensie s-a deschis incepand cu luna ianuarie 2011 pana la data de 23 ianuarie 2013 sa li se aplice dispozitiile art.170 din Legea nr.263/2013", se arata intr-un comunicat al CCR transmis joi AGERPRES.
Prevederile declarate neconstitutionale stabilesc: "(2) Indicele de corectie prevazut la alin. 1 se aplica si punctajelor medii anuale calculate pentru persoanele ale caror drepturi de pensie s-au deschis incepand cu luna ianuarie 2011. (3) In situatia persoanelor prevazute la alin. 2, indicele de corectie se aplica asupra punctajului mediu anual cuvenit sau aflat in plata in luna intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta".
Alin. 1, la care face trimitere alin. 2, prevede ca in anul 2013 indicele de corectie care se aplica punctajului mediu anual determinat conform prevederilor art. 95 din Legea nr 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, este 1,06.
Argumentatia retinuta in motivarea solutiei pronuntate de plenul Curtii Constitutionale va fi prezentata in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului, precum si Tribunalului Arad — Sectia civila.
Sursa Agerpress
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui certificat medical emis pt un cod de diagnostic 585 din 01/05 in 04/05. Certificatul are bifa pe "In continuare", desi nu este relevant in acest context. Ulterior am primit un alt certificat medical pt perioada 05/05-19/05 cu acelasi cod de diagnostic 585, cu bifa pe "Initial". Acest certificat medical nu trebuie sa aiba bifa pe "In continuare" fiind emis imediat dupa primul si avand acelasi cod de diagnostic? Medicul i-a spus angajatei ca data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<