CCR sustine ca persoanelor al caror drept la pensie s-a deschis incepand cu luna ianuarie 2011 pana la data de 23 ianuarie 2013 li se vor aplica dispozitiile art.170 din Legea nr.263/2013.
Curtea Constitutionala a admis, in 29 octombrie, exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.III alin.(2) si (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului 1/2013 pentru modificarea si completarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice si a constatat ca aceste dispozitii de lege contravin prevederilor art.15 alin.(2) din Constitutie, deoarece incalca principiul neretroactivitatii legii civile.
"Ca efect al acestei decizii, dispozitiile art.III alin.(1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.1/2013, referitoare la aplicarea in cursul anului 2013 a unui indice de corectie de 1,06 adus punctajului mediu anual determinat conform prevederilor art. 95 din Legea nr.263/2010, se vor aplica doar persoanelor al caror drept la pensie s-a deschis dupa data intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.1/2013, respectiv data de 23 ianuarie 2013, urmand ca persoanelor al caror drept la pensie s-a deschis incepand cu luna ianuarie 2011 pana la data de 23 ianuarie 2013 sa li se aplice dispozitiile art.170 din Legea nr.263/2013", se arata intr-un comunicat al CCR transmis joi AGERPRES.
Prevederile declarate neconstitutionale stabilesc: "(2) Indicele de corectie prevazut la alin. 1 se aplica si punctajelor medii anuale calculate pentru persoanele ale caror drepturi de pensie s-au deschis incepand cu luna ianuarie 2011. (3) In situatia persoanelor prevazute la alin. 2, indicele de corectie se aplica asupra punctajului mediu anual cuvenit sau aflat in plata in luna intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta".
Alin. 1, la care face trimitere alin. 2, prevede ca in anul 2013 indicele de corectie care se aplica punctajului mediu anual determinat conform prevederilor art. 95 din Legea nr 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, este 1,06.
Argumentatia retinuta in motivarea solutiei pronuntate de plenul Curtii Constitutionale va fi prezentata in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului, precum si Tribunalului Arad — Sectia civila.
Sursa Agerpress
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un ONG are proiecte cu finantare din fonduri europe in derulare, in cadrul careia exista o echipa de implementare a proiectului. Daca ONG-l are un angajat pe functia de asistent manager caruia doreste sa-i atribuie sarcini specifice de implementare a activitatii proiectului de exemplu Coordonator proiect, in acest caz cum se va proceda legal, este necesara incheierea unui act aditional sau este de ajuns daca se face o completare a fisei postului de asistent manager cu atributiile specifice...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am dori sa ne precizati carei categorii de varsta a copiilor angajatilor pot fi acordate sumele suportate de catre angajator pentru plasarea copiilor angajatilor proprii in unitati de educatie timpurie, potrivit legii, in limita stabilita de acesta, dar nu mai mult de 1.500 lei/luna pentru fiecare copil. In cazul sumelor platite direct de catre angajat, acestea se acorda de catre angajator, in limita aceluiasi plafon, pe baza documentelor justificative prezentate de angajat, mai precis daca le...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<