Curtea Constitutionala a Romaniei a hotarat deja in privinta neparticiparii la referendum in 2012.
In HOTARAREA nr. 3 din 2 august 2012 asupra contestatiilor referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului national din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea Presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu publicata in Monitorul Oficial nr. 546 din 3 august 2012 CCR arata, printre altele, ca neparticiparea la referendum este, totusi, o exprimare a vointei politice.
"Potrivit art.2 alin.(1) din Legea nr. 3/2000 referendumul national constituie „forma si mijlocul de consultare directa si de exprimare a vointei suverane a poporului roman”, insa legea nu prevede obligatia cetatenilor de a participa de referendum, ci dreptul acestora. De altfel, Constitutia consacra dreptul de vot, si nu obligatia de a vota (a se vedea, in acest sens, si Comentariul general nr.25 referitor la art.25 din Pactul international cu privire la drepturile civile si politice - Dreptul de a lua parte la conducerea treburilor publice, drepturile electorale si dreptul de a avea acces, in conditii generale de egalitate, la functiile publice, comentariu realizat de Comitetul Drepturilor Omului). De aceea, acest drept este inclus in Titlul II Capitolul II al Constitutiei – intitulat Drepturile si libertatile fundamentale, si nu in Titlul II Capitolul III – Indatoririle fundamentale; asadar, tine de vointa fiecarui cetatean de a decide in mod liber daca isi exercita acest drept. Acesta nu poate fi obligat sa il exercite sau dimpotriva sa nu il exercite din moment ce art.30 alin.(2) din Constitutie garanteaza libertatea constiintei.
Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Exprimarea unei optiuni politice poate avea loc nu numai prin participarea la referendum, ci si chiar prin neparticiparea la acesta mai ales in situatiile in care legislatia relevanta impune un anumit cvorum de participare. In acest fel, se poate crea o majoritate de blocaj raportat la numarul cetatenilor unui stat; in acest mod, cei ce aleg sa nu isi exercite dreptul la vot considera ca printr-o conduita pasiva isi pot impune vointa politica. Astfel, alegand sa nu isi exercite un drept constitutional, cetatenii isi vad realizate propriile lor convingeri prin neacceptarea, in mod indirect, a celor contrare. De aceea, neparticiparea la referendum, mai exact neexercitarea dreptului la vot, este tot o forma de exprimare a vointei politice a cetatenilor si de participare la viata politica.", se arata in hotararea CCR nr. 3 din 2 august 2012.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri