"Anul trecut, 12.690 de minori neinsotiti au depus o cerere de azil in UE. Unii dintre ei nu au la cine sa apeleze in statele membre ale UE si se afla intr-o situatie extrem de vulnerabila, confruntandu-se cu dificultati deosebite in primele etape ale procedurii de azil.", se arata pe site-ul Comisiei Europene.
„Drepturile copilului trebuie sa prevaleze intotdeauna. Avem nevoie de norme ale UE in materie de azil mai clare si mai previzibile pentru minorii neinsotiti.
Prin propunerea noastra, vom garanta faptul ca interesul superior al minorilor va prevala intotdeauna in cadrul procedurii Dublin si ca acesti minori nu vor fi transferati fara un motiv bine justificat dintr-un stat membru al UE in altul.
Acesti solicitanti minori vor avea acces mai rapid la procedurile de stabilire a statutului de protectie internationala.
Acest lucru va spori eficacitatea sistemului nostru comun de azil pentru unele dintre cele mai vulnerabile categorii de solicitanti”, a declarat dna Cecilia Malmström, comisarul pentru afaceri interne.
Pe site-ul Comisiei Europene se arata ca minorul neinsotit care solicita protectie internationala va fi examinat si va ramane pe teritoriul statului membru in cauza pe durata examinarii cererii. Exceptie se face in cazul in care aceasta masura nu este in interesul sau superior.
"In lumina unei hotarari recente a Curtii de Justitie a UE, Comisia propune stabilirea clara a statului membru responsabil de examinarea cererilor depuse de minori neinsotiti. Propunerea va imbunatati, in special, situatia acelor minori care solicita protectie internationala si care nu au membri ai familiei, frati, surori sau rude pe teritoriul UE.", se mai precizeaza pe site-ul Comisiei Europene
sursa:
Comisia Europeana
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<