Plecam de la situatia unei persoane impozabile care aplica regimul TVA la incasare. Persoana in cauza va trece in sistemul de neplatitor de TVA.
Cu ajutorul specialistilor vom stabili masura in care aceasta are obligatia declararii in ultimul decont de taxa a TVA aferent facturilor emise, dar neincasate si aflate pe sold in momentul schimbarii regimului de taxare sau acestea se vor declara intr-un decont special intocmit ulterior incasarii acestor facturi?
Conform specialistilor, tinem cont de faptul ca suma TVA colectata anterior anularii codului de TVA nu se raporteaza prin ultimul decont de TVA cod 300 daca valoarea facturii nu a fost incasata de la client.
Atentie la faptul ca suma TVA colectata in perioada in care persoana impozabila a fost inregistrata in scopuri de TVA devine exigibila la data incasarii fiecarei facturi emise, chiar daca incasarea are loc dupa anularea codului de TVA ca urmare a formularii optiunii de retragere. Suma TVA de plata rezultata ca urmare a incasarii facturilor emise anterior anularii inregistrarii in scopuri de TVA se raporteaza prin formularul cod 307 "Declaratie privind sumele rezultate din ajustarea/corectia ajustarilor/regularizarea taxei pe valoarea adaugata".
In mod clar, aceasta obligatie este reglementata prin art. 156^3 "Decontul special de taxa si alte declaratii" alin. 10^1) "Persoanele impozabile care au aplicat sistemul TVA la incasare si al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat potrivit prevederilor art. 153 alin. (9) lit. g) trebuie sa depuna o declaratie privind taxa colectata care trebuie platita, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a intervenit exigibilitatea taxei pentru ...
cititi continuarea aici >>>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avem un salariat angajat pe perioada determinata de 3 luni pana la data de 26.11.2024. Intre timp, a avut un accident si este in concediu medical. Contractul de munca inceteaza de drept la data de 26.11.2024, chiar daca avem concediu medical peste aceasta data? Daca da, ce se intampla cu perioada din concediul medical dupa incetarea contractului?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rugam sa ne ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare: In cadrul companiei a fost numit un Membru Directorat - contract de mandat, cetatean bulgar, acesta avand rezidenta fiscala in Bulgaria. Va rugam sa ne spuneti ce taxe se vor retine asupra indemnizatiei platite lunar conform contractului si unde se vor vira aceste sume.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In situatia in care compania detaseaza un sofer in Italia si ii asigura atat indemnizatia de detasare, cat si o alocatie de hrana, pentru a verifica limita neimpozabila, cele doua indemnizatii trebuie cumulate? Valoarea totala astfel obtinuta trebuie comparata cu limitele impuse de codul fiscal: limita de 87,5 euro si respectiv limita care rezulta prin raportarea la cele trei salarii de baza?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<