Mai multe masini cu numere romanesti au fost ridicate in Italia in ultimele zile, ocazie cu care s-au aplicat si amenzi care ajung pana la aproape 2848 de euro. Confiscarea masinilor este, de asemenea, o problema cu care s-ar putea confrunta romanii care traiesc in Peninsula.
Pe data de 4 decembrie a intrat in vigoare noul Cod rutier italian care poarta semnatura lui Matteo Salvini, un politician care tinde sa fie extremist. Practic, daca esti rezident in Italia pentru o durata mai lunga de 60 de zile trebuie sa iti inmatriculezi masina acolo si sa platesti impozitul si asigurarea in Italia. Exista mici exceptii care se aplica leasingurilor si contractelor de comodat, insa situatia trebuie avuta in vedere de toti romanii care intentioneaza sa stea mai mult de 60 de zile in Italia si au autoturismul inmatriculat in Romania.
Ambasada Romaniei in Italia precizeaza ca se interzice „persoanelor care au rezidenta in Italia de mai mult de saizeci de zile sa circule cu un vehicul inmatriculat in strainatate. Sunt exceptate de la aceasta interdictie anumite cazuri de concesiune in leasing, inchiriere sau in comodat”.
Oficialii italieni argumenteaza ca aceasta masura este una corecta pentru statul peninsular, incat unii romani fac economie prin plata impozitelor in tara si nu contribuie la bugetul statului unde au resedinta si folosesc, efectiv, automobilul.
Din nefericire pentru cei care locuiesc in Italia, directiva UE este destul de clara si confirma masurile luate de autoritatile italiene. Situatia este asemenatoare si la nemti, unde ca cetatean al UE, in Germania, trebuie sa va inmatriculati automobilul acolo, daca prezenta sa e justificata. […] Puteti sa il folositi vreme de un an, in timp ce este inmatriculat in fosta tara de resedinta si atata vreme cat prezenta sa [n.t. a automobilului] nu se justifica in Germania.“ La stabilirea pe termen lung, dispozitia de inmatriculare e clara si cu aplicare imediata. „Ca cetatean UE cu dubla resedinta, trebuie sa o inmatriculati in Germania, daca prezenta masinii in Germania este necesara."
Un sofer roman spune ca a trebuit sa plateasca pe loc 498 de euro amenda si a primit permisiunea sa conduca automobilul doar pana acasa pentru ca avea copilul bolnav cu el. „Pe 7 decembrie am fost oprit pe autostrada, mi-au verificat actele si mi-au spus ca nu mai am voie sa circul cu masina”, ne-a declarat Marian Iancu, roman care locuieste langa Bologna. „Am platit pe loc amenda de 498 de euro, voiau sa cheme o platforma pentru a duce masina la un depozit. Avem copilul cu febra, initial mi-au spus sa chem o salvare, apoi mi-au dat voie sa plec cu masina, scriind in procesul verbal ca o pot conduce doar pana acasa, pe motiv de urgenta. Eu nu am stiut nimic de aceasta lege, am fost cu procesul verbal la carabinieri, nici ei nu stiau pana la acel moment. Am un prieten caruia i-a fost confiscata masina si care a luat amenda chiar pe 4 decembrie (data intrarii in vigoare a legii, n.r.) la ore 12:00”.
Ambasada Romaniei ofera clarificari suplimentare si arata ca „Pentru cazurile de incalcare a interdictiei de circulatie a vehiculului inmatriculat in strainatate, amenzile administrative variaza intre 712 si 2.848 euro. Autoritatea Rutiera italiana (Ufficio Motorizzazione Civile) dispune interdictia de circulatie pentru vehiculul in cauza, care este sechestrat. In cazul in care, dupa 180 de zile de la data infractiunii, nu au fost indeplinite formalitatile pentru inmatricularea vehiculului in Italia, vehiculul este confiscat”.
Conform informatiilor oficiale, un roman poate circula in Italia cu masina personala inmatriculata in Romania timp de un an, de la data implinirii formalitatilor vamale si a celor prevazute de art. 53 din Codul rutier italian. Pe baza certificatului de inmatriculare, cu implinirea obligatiilor legale si prin plata taxelor de vanzare-cumparare (daca este cazul) se va putea folosi automobilul personal inmatriculat in alt stat european, precum Romania. Dupa incheierea perioadei de un an, titularul vehiculului trebuie sa solicite autoritatilor italiene competente o foaie de parcurs si inregistrarea vehiculului pentru a putea parasi teritoriul italian.
Un avocat italian, Giuseppe Zangaro, explica pentru HotNews noile modificari si arata ca pedepsele sunt drastice. „Sunt doua cazuri. Daca soferul e proprietarul masinii, rezident in Italia, are un an de zile pentru a alege intre doua variante: prima e sa inmatriculeze masina in Italia, mergand la Autoritatea competenta (Motorizazzione) sau printr-o agentie care se ocupa de aceste operatiuni. A doua varianta este sa paraseasca teritoriul national: atunci trebuie sa predea placile de inmatriculare ale masinii, sa obtina o foaie de plecare (foglio di via) tot la Autoritatea Rutiera (Motorizazzione), cu care poate circula pana in tara de destinatie, unde ii vor fi date inapoi numerele de inmatriculare. Daca nu e proprietarul masinii, respectiv are masina inchiriata, in leasing sau data spre folosire de proprietar (comodato d’uso), atunci termenul limita pentru a respecta legea se reduce la 60 de zile, variantele ramanand cele de mai sus”.
Avocatul confirma ca pedepsele aplicate sunt severe: "Incepand de la 712 euro, impreuna cu oprirea automobilului cu finalitate de confiscare in 180 de zile. Daca nu sunt indeplinite formalitatile de inmatriculare in Italia sau nu se obtine foaie de plecare din Italia, automobilul va fi confiscat de stat. Legea se aplica evident si masinilor care sunt parcate pe strada publica”.
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Memorator Gramatica Gimnaziu
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri