Exista o serie larga de comunicate ce inunda media si ne arata cazuri in care manageri, administratori, patroni si nu numai, risca ani grei de inchisoare. Motivele sunt numeroase si esential este constientizat este ca si pentru 4700 de lei se poate face inchisoare.
Problemele nu sunt pentru toti. Spre exemplu, pentru cei care cunosc extrem de bine legislatia romana, sansele sunt mici ca o astfel de problema sa apara. De aceea este timpul sa fim la curent cu
toate reglementarile (consecnte fiscale, proceduri civile, raporturi de munca, protectia si securitatea muncii etc.) care incadreaza drept infractiuni sau contraventii operatiuni la care nici nu v-ar duce gandul!
In mod special pentru cei care doresc sa cunoasca toate aspecte esentiale, s-a lansat
ghidul "Cele mai frecvente motive de inchisoare pentru manageri". Atentie, nu se adreseaza doar managerilor, ci si administratorilor, patronilor, afaceristilor si nu numai!
De ce va recomandam acest ghid? Vi-l recomandam pentru ca va ofera acces deplin la informatiile care va ajuta sa va pastrati integritatea si imaginea publica, sa va protejati impotriva acuzatiilor posibilie, sa faceti economie de timp, bani si energie.
Ghidul vine in format digital, asa ca puteti sa il luati cu dvs oriunde va aflati, sa il consultati rapid si simplu. Detine informatii intr-un limbaj usor de inteles, cu mesaj clar chiar si pentru persoanele care nu detin cunostinte de domeniul juridicului.
Iata si cateva dintre tipurile de infractiuni analizate in cadrul CD-ului „Cele mai frecvente motive de inchisoare pentru manageri”:
1. Refuzul de colaborare cu organele statului – infractiuni in trei domenii. Sau nu.
2. „Jonglarea” cu venituri si cheltuieli – cum te poate afunda contabilul in 30 de secunde
3. Munca la negru – interpretarea care te ajuta sa inchizi dosarul penal
4. Cecul fara acoperire – poate fi sanctionata fapta in toate cazurile?
5. Domeniile afacerii in care excesul de zel este infractiune
6. Retinerea si nevirarea contributiilor: mai sunt instantele intelegatoare?
7. Dividendele din profituri nerealizate – cum scapi de dosar penal printr-un rationament contabil
8. „Cosmetizarea” rezultatelor activitatii – fapta la ordinea zilei care deschide cazierul
9. Nerespectarea hotararilor judecatoresti nu e chiar totdeauna infractiune
10. Utilizarea frauduloasa a documentelor –
facturi false, date false. Pana unde ajuta jurisprudenta europeana sa infrangeti zelul procurorilor
11. Aducerea societatii, cu buna stiinta, in situatia de insolventa. Efecte de necontrolat sub aspect penal
12.
„Influentarea” participantilor la conflictele colective de munca – pana unde NU e infractiune?
13. Infractiunile din domeniul SSM ...
Mai multe tipuri de infractiuni analizate in cadrul ghidului >>>
La final, noi va invitam sa consultati ghidul, sa aflati care sunt motivele care va pot provoca pierderi banesti sau chiar privarea libertatii. Informatiile va sunt oferite de Horatiu Sasu, jurist si consultant in afaceri. Cartea sa de vizita, specializarile si experienta sa profesionala in informatii complete aici >>>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<