Exista o serie larga de comunicate ce inunda media si ne arata cazuri in care manageri, administratori, patroni si nu numai, risca ani grei de inchisoare. Motivele sunt numeroase si esential este constientizat este ca si pentru 4700 de lei se poate face inchisoare.
Problemele nu sunt pentru toti. Spre exemplu, pentru cei care cunosc extrem de bine legislatia romana, sansele sunt mici ca o astfel de problema sa apara. De aceea este timpul sa fim la curent cu
toate reglementarile (consecnte fiscale, proceduri civile, raporturi de munca, protectia si securitatea muncii etc.) care incadreaza drept infractiuni sau contraventii operatiuni la care nici nu v-ar duce gandul!
In mod special pentru cei care doresc sa cunoasca toate aspecte esentiale, s-a lansat
ghidul "Cele mai frecvente motive de inchisoare pentru manageri". Atentie, nu se adreseaza doar managerilor, ci si administratorilor, patronilor, afaceristilor si nu numai!
De ce va recomandam acest ghid? Vi-l recomandam pentru ca va ofera acces deplin la informatiile care va ajuta sa va pastrati integritatea si imaginea publica, sa va protejati impotriva acuzatiilor posibilie, sa faceti economie de timp, bani si energie.
Ghidul vine in format digital, asa ca puteti sa il luati cu dvs oriunde va aflati, sa il consultati rapid si simplu. Detine informatii intr-un limbaj usor de inteles, cu mesaj clar chiar si pentru persoanele care nu detin cunostinte de domeniul juridicului.
Iata si cateva dintre tipurile de infractiuni analizate in cadrul CD-ului „Cele mai frecvente motive de inchisoare pentru manageri”:
1. Refuzul de colaborare cu organele statului – infractiuni in trei domenii. Sau nu.
2. „Jonglarea” cu venituri si cheltuieli – cum te poate afunda contabilul in 30 de secunde
3. Munca la negru – interpretarea care te ajuta sa inchizi dosarul penal
4. Cecul fara acoperire – poate fi sanctionata fapta in toate cazurile?
5. Domeniile afacerii in care excesul de zel este infractiune
6. Retinerea si nevirarea contributiilor: mai sunt instantele intelegatoare?
7. Dividendele din profituri nerealizate – cum scapi de dosar penal printr-un rationament contabil
8. „Cosmetizarea” rezultatelor activitatii – fapta la ordinea zilei care deschide cazierul
9. Nerespectarea hotararilor judecatoresti nu e chiar totdeauna infractiune
10. Utilizarea frauduloasa a documentelor –
facturi false, date false. Pana unde ajuta jurisprudenta europeana sa infrangeti zelul procurorilor
11. Aducerea societatii, cu buna stiinta, in situatia de insolventa. Efecte de necontrolat sub aspect penal
12.
„Influentarea” participantilor la conflictele colective de munca – pana unde NU e infractiune?
13. Infractiunile din domeniul SSM ...
Mai multe tipuri de infractiuni analizate in cadrul ghidului >>>
La final, noi va invitam sa consultati ghidul, sa aflati care sunt motivele care va pot provoca pierderi banesti sau chiar privarea libertatii. Informatiile va sunt oferite de Horatiu Sasu, jurist si consultant in afaceri. Cartea sa de vizita, specializarile si experienta sa profesionala in informatii complete aici >>>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In situatia in care exista un asociat si 2 administratori, pot presta servicii ambii administratori unul este si asociatul unic ce tin de obiectul de activitate al societatii transport alternativ-Bolt fara sa detina CIM sau contract de administrare?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<